10+1 legjobb légtisztító növény lakásba

A mai világban számos mérgező anyag található a levegőben, melyek megszűrését, tisztítását, vagy csökkentését, nemcsak légtisztító berendezések, hanem jól kiválasztott légtisztító növények is segíthetik otthonunkban, irodánkban.

A gyorsuló élet, a technológia, az előre és gyorsan gyártott bútorok, festékek, műanyagok, gépek, melyek körül vesznek minket, különböző káros anyagokat bocsájthatnak ki magunkból. Ilyenek például a formaldehidek, benzol, xylol.

Ezek szűréséhez nézzük a TOP 10+1 légtisztító növényt!

1. Légtisztító növény: Azálea - Rhododendron simsii

Cserepes szobai azálea rózsaszín
Cserepes szobai azálea rózsaszín

Az azálea különlegességét virágja adja, amely az év nem a legszínesebb időszakában is szépet hoz a mindennapjainkba, hiszen a virágzásának ideje téltől tart tavaszig. A hazánkban kapható változatok rengeteg különböző színben árusítottak. Az azélea nem egy bonyolult növény, a gondozása roppant egyszerű.

Légtisztító dísznövény mely a levegő formaldehid tartalmát szűri meg.

Azálea bővebb leírása, gondozása itt található: Azálea (Rhododendron simsii) gondozása, ápolása lakásban

2. Légtisztító növény: Anyósnyelv - Sansevieria

Anyósnyelv - Sanseviera
Anyósnyelv - Sanseviera

Az anyósnyelv, ismert nevein fácánlevél, tigrislevél a liliomfélék családjába tartozik. Egyes fajokat pedig a rostjaik miatt termesztik, amiből remek vontatókötelet, szőnyeget lehet készíteni. A légtisztító hatásán kívül sok a hiedelem miatt vásárolják meg, miszerint szerencsét hoz.

Légtisztító növény mely csökkenti a levegő formaldehid és nitrogén-oxid tartalmát.

Anyósnyelv bővebb leírása, gondozása itt található: Anyósnyelv (Sansevieria) gondozás, ápolása

3. Légtisztító növény: Aloe vera

Aloe vera - orvosi aloé
Aloe vera növény

Az aloe vera egyben egy nagyszerű dísznövény, de gyógynövényként is funkciónál. A tartása elég megoszló, van, aki csak gyógyhatása miatt nevelgeti, van aki pedig külseje miatt. Egy gyakori tévhit szerint az aloe vera egy kaktusz, pedig a pozsgások közé tartozik. A különlegessége, hogy a teljes növény mindössze 1,5%-a szilárd, a többi mind víz. A vastag levelei tartalmazzák azt a gyógyhatású zselét, amely például bőrsérülésekre is jó.

Légtisztító növényként a levegő benzol, formaldehid mennyiségét csökkenti.

Aloe bővebb leírása, gondozása itt található: Aloe vera – Orvosi aloé gondozása, nevelése

4. Légtisztító zöldnövény: Bambuszpálma

Légtisztító növény: Gyompálma-bambuszpálma
Gyompálma-bambuszpálma. Fotó: 161590111 © Iluphoto - Dreamstime.com

A bambuszpálma vagy gyompálma elsősorban leveleivel díszítő, mutatós és nagyméretű pálmafaj, amely akár a 3 méteres magasságot is elérheti. A gondozása igen egyszerű, egyedül arra kell fokozottan figyelni, hogy ne kerüljön olyan helyre, ahol nagy a huzat, mert azt a fikuszokhoz hasonlóan rosszul viseli.

Légtisztító növény mely a levegőben található formaldehid és a xylén mennyiségét csökkenti.

Gyompálma bővebb leírása, gondozása itt található: Gyompálma gondozása, ápolása

5. Légtisztító szobanövény: Dracéna - sárkányfa

Csíkos dracéna, sárkányfa levelei, légtisztító növény
Csíkos dracéna, sárkányfa

A dracéna vagy hétköznapi nevén, sárkányfa igazán népszerű és magával ragadó növény, amely az agávé félék családjába tartozik. Természetes környezetükben Afrikában, a Kanári-szigeteken és Ázsiában találhatóak meg. A dekoratívsága mellett rendkívül hasznos dísznövény.

Légtisztító növény mely a levegő a levegő szén-dioxid tartalmát csökkenti, a levegő benzol, formaldehid, triklór-etilén, xilol, toluolt mennyiségét is csökkenti.

Dracéna bővebb leírása, gondozása itt található: Dracéna, sárkányfa gondozása, ápolása

6. Levegőtisztító pálma: Datolyapálma - Phoenix

Datolyapálma, Phoenix
Datolyapálma Fotó: 3604509 © Slyadnyev Oleksandr - Dreamstime.com

A datolyapálma vagy főnixpálma, latinul phoenix őshazája Észak-Afrika és Nyugat-Ázsia. Sok helyen meghonosították már, van, ahol haszonnövényként hasznosítják. Gyümölcsöt, bort, tetőfedelet, matracot készítenek belőle, hiszen majdnem minden része hasznosítható. Érdekessége, hogy a növény olyan anyagokat tartalmaz, amely jótékony hatással van a szervezetre, csökkenti a koleszterin szintet, segíti a szív egészséges működését.

Légtisztító növény mely megszűri a levegő formaldehid, xilol tartalmát.

Főnix pálma bővebb leírása, gondozása itt található: Datolyapálma gondozása, ápolása (Phoenix)

7. Légtisztító virágzónövény: Gerbera

Gerbera cirmos színben

A gerberát a világon az egyik legnépszerűbb virágaként rangsorolják, egész pontosan az 5. legismertebbnek. A virágüzletekben vagy kertészetekben, számos méretben és színváltozatban kapható, cserepes és vágott virágként is. A rendkívüli változatossága annak köszönhető, hogy két faj keresztezésével nagyon sokféle hibridet sikerült létrehozni, és ez már a 19. század vége fele elkezdődött.

Légtisztító növény mely megszűri a levegő benzol, formaldehid, triklór-etilén tartalmát.

Gerbera bővebb leírása, gondozása itt található: Gerbera gondozása, cserepes gerbera a lakásban

8. Légtisztító növény: Cserepes krizantém - Chrysanthemum

Cserepes krizantém bokor - Chrysanthemum
Cserepes krizantém bokor - Chrysanthemum

A krizantém Kínából származik, kb. 2500 évvel ezelőtt használták először gyógyítási céllal. Úgy tartották, hogy hosszú életet ad. A levelét fogyasztották párolva, hús mellé. A virágából készült főzet gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, valamint vértisztító hatású, javítja a látást és a hallást, fényesíti az elmét. Továbbá csökkenti a lázat és a gyengébb napszúrás tünetei enyhítésére is kiváló.

Légtisztító növény mely a levegő xilol, benzol, formaldehid, ammónia tartalmát szűri meg.

Krizantém bővebb leírása, gondozása itt található: Cserepes krizantém (Chrysanthemum) gondozása lakásban

9. Légtisztító levéldísznövény: Szobai futóka - Epipremnum

Szobai futóka, Epipremnum aureum
Szobai futóka, Epipremnum aureum

A köznyelvben nevezik márványos szobai futókának vagy aranyos szobai futókának is. A levelei jellemzően élénkzöldek, fehéres, sárgás márványos minta figyelhető meg rajtuk. A kontyvirágfélék családjába tartozik. Eredeti őshazája Dél-Amerika. Léggyökeres liánnövény, tehát kaspóból vagy akár falon felfuttatva is tökéletesen eléldegél.

Légtisztító szobanövény mely a levegő xilol, benzol, formaldehid, triklór-etilén tartalmát szűri meg.

Szobai futóka bővebb leírása, gondozása itt található: Szobai futóka (Epipremnum aureum) gondozása, jellemzői

10. Légtisztító virágzó növény: Vitorlavirág - Spathiphyllum

Vitorlavirág - viragbarat.hu
Vitorlavirág - Spathiphyllum

A vitorlavirág a kontyvirágfélék családjába tartozik. Kolumbia és Venezuela területéről származik. Kitűnő választás olyan helyiségekbe, ahol viszonylag kevés a fény és a hely, ugyanis félárnyékban, szűkösen is jól érzi magát. 

Légtisztító növényként a levegő ammónia, benzol, formaldehid, triklór-etilén tartalmát szűri meg.

Vitorlavirág bővebb leírása, gondozása itt található: Vitorlavirág (Spathiphyllum) gondozása

+1. Légtisztító szobapáfrány - Nephrolepis exaltata

Légtisztító Szobapáfrány gondozása - Nephrolepis exaltata
Szobapáfrány - Nephrolepis exaltata

A vitorlavirág a kontyvirágfélék családjába tartozik. Kolumbia és Venezuela területéről származik. Kitűnő választás olyan helyiségekbe, ahol viszonylag kevés a fény és a hely, ugyanis félárnyékban, szűkösen is jól érzi magát.

Légtisztító növényként a levegő szén-dioxid, xilol tartalmát szűri meg.

Szobapáfrány bővebb leírása, gondozása itt található: Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) gondozása lakásban

Virágos erkély

Milyen virágokat ültessünk az erkélyre

Az erkély tökéletes hely a kertészkedéshez, lehetővé teszi a virágok nevelését, a kisebb zöldségek és gyümölcsök termesztését és a relaxálást a saját kis paradicsomunkban. A megfelelő virágok kiválasztása azonban nem mindig egyszerű, különösen, ha az erkély adottságait is figyelembe kell venni. Ebben a cikkben ötleteket és tippeket fogunk megosztani arra vonatkozóan, hogy milyen virágokat ültessünk az erkélyre, hogy azok gyönyörűen virágozzanak.

Virág leírása »
Darázs

Hogyan hat a klímaváltozás a darazsakra?

A klímaváltozás ma már nemcsak egy távoli, fenyegető esemény, hanem egy már most is zajló folyamat, aminek hatásait egyre többen érezzük a bőrünkön. Így vannak ezzel a darazsak is, akik a megszokott patakok, tavak helyett más, alternatív vízforrást keresnek.

Virág leírása »
Milyen egy jó kerti grill?

Milyen egy jó kerti grill?

Ez az a sokat emlegetett, ismételt kérdés, ami joggal foglalkoztatja a grillételek rajongóit. Vajon mitől válik annyira ízletessé, ellenállhatatlanná a grillezett hús és zöldség? Mert az biztos, hogy nemcsak az alapanyag és a séf tehetsége számít, bár ezek is lényegesek. Nos, az tény, hogy a kerti sütögetésnek nem csupán a hangulata utánozhatatlan, hanem a minősége is aligha múlható felül. Viszont még így is óriási a választék, azaz érdemes belemerülni az ízlelőbimbókat kényeztető részletekbe

Virág leírása »