Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) gondozása lakásban

A szobapáfrány a régmúlt és a mai otthonok kedvelt cserepes zöldnövénye, az igazi retro növény. Tartása nem túl bonyolult így csodaszép dús növényeket nevelhetünk otthonunkban. A hagyományos sima levelű fajták mellett már fodros levelű, szeldelt levelű változata is. Szobapáfrány ára nagyban függ a méretétől, már 1800 Ft-tól megvásárolható akár a több ezres árig.

Latin neve: Nephrolepis exaltata

Légtisztító Szobapáfrány gondozása - Nephrolepis exaltata
Szobapáfrány - Nephrolepis exaltata

Szobapáfrány eredete, leírása

A szobapáfrány, latinul Nephrolepis exaltata a vesepáfrányok családjába tartozik, a Föld trópusi területein gyakran őshonosan előfordul. A nemzetségébe több, mint 30 faj tartozik, ezek közül leggyakrabban a szobapáfránnyal találkozhatunk a virágüzleteik polcain.

Több, különböző levelű faj is létezik, gyengébb és erősebben növekvő, valamint hullámos, ráncolt és többszörösen szárnyalt, illetve indákkal rendelkező változat is.

Kevesen tudnak a méregtelenítő és tisztító tulajdonságáról, amely kifejezetten hasznos. A szén-dioxidon kívül más káros anyagokat is kiszűr a levegőből, mint például a xilol lebontása.

Nephrolepis gondozása, igénye

Nem csak a szép külseje, hanem egyszerű gondozása miatt is roppant népszerű levéldísznövény a szobai páfrány.

Szobapáfrány fényigénye

Félárnyékos helyeket kedveli. A közvetlen napsugárzástól védeni kell, különösen a nyári időszakban. A tűző, közvetlen napfényt csak kissé tűri, akkor, ha biztosítsuk számára a meleg ellenére a megfelelő páratartalmat. Nyáron akár kint is elhelyezhetjük a szabad levegőn, csak ne érje állandó napfény.

Hőigénye

Nyáron kedveli a szobahőmérsékletet és a meleget is, csak legyen a környezet nyirkos. Télen biztosítanunk kell számára az állandó kb. 18 fokos hőmérsékletet. Ne érje hideg huzat a téli időszakban, hiszen megbetegedhet, szóval arra figyeljünk, hogy a hőmérséklet soha ne csökkenjen 10°C alá, hiszen akkor levelei lehullhatnak.

Szobapáfrány gondozása - Nephrolepis exaltata
Szobapáfrány lakásban

Szobapáfrány vízigénye

A fő növekedési időszaka a március és augusztus közötti hónapok, ekkor öntözzük bőségesen. A víz legyen szobahőmérsékletű. Ha hűl az idő, októbertől csökkentsük az öntözővíz mennyiségét, de ügyeljünk arra, hogy a földje ne száradjon ki.

A páfrányok szeretik a magas páratartalmat, nyirkos környezetet, ezért érdemes nagyon gyakran vízzel permetezni. Erre főképp a fűtési időszakban figyeljünk oda, hiszen a fűtés kifejezetten szárítja a növényt.

Tápoldatozása

Az öntözővízhez keverjük a megfelelő töménységű folyékony tápoldatot. Télen nincs szükség a tápoldatozásra. Használjunk zöldnövény tápoldatot vagy speciális páfrányoknak alkalmas tápoldatot.

TIPP:

A letakarás lehet minden nap este héttől – reggel nyolcig, akár egy papírdoboz segítségével is.

Nephrolepis exaltata átültetése, szaporítása

Szobapáfrány átültetése:

A páfrányt évente szükséges és ajánlott átültetni megfelelő növekedése érdekében, illetve ha kinőtte a cserepét. Az átültetést lehetőleg tavasszal tegyük meg, akkor is „A” típusú virágföldbe. A szobapáfrány földje a savanyú föld.

Páfrány szaporítása:

A szaporítását kétféleképpen lehet elvégezni, spórákról vagy indákról. A kevésbé népszerű módszer a spórákról való szaporítás, az ismertebb az indákról. A legalkalmasabb időpont erre a nyár.

Szobapáfrány betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A szobapáfrány szerencsés a betegségek szempontjából, hiszen azok ritkán támadják meg. A kártevők támadása jellemzőbb, ilyenek például a pajzstetű és a takácsatka. Ez valószínűleg akkor fordul elő, ha túl keveset permeteztük növényünk, a száraz levegő kedvez előfordulásuknak.

A szobapáfrány nagyon érzékeny a rovarölő szerekre, így először minden vegyszer használata nélkül próbáljuk meg őket eltávolítani, illetve igyekezzünk megelőzni. A legjobb megelőzés a rendszeres párásítás, a növény nyirkosan tartása. A már megjelent kártevők közül a pajzstetveket szappanos vízzel lemoshatjuk, a takácsatkák ellen pedig a langyos vizes lemosás a leghatékonyabb.

Vadászgörények tartása

3 dolog, amit nem tudtál a görényekről

Ma már egyre többen tartják háziállatként, de a patkányirtás vadászgörénnyel is gyakori, rendkívül hatékony és környezetvédelmi szempontból is megfelelő módja a rágcsálók kiirtásának. Ha érdekelnek a görények, olvasd el cikkünket. Most olyan dolgokat is megtudhatsz róluk, amiről még nem sokan hallottak.

Virág leírása »