Anyósnyelv (Sansevieria) gondozás, ápolása

Anyósnyelv - Sanseviera

Igen könnyen tartható kedvelt szobanövény az anyósnyelv. Igénytelen, szívós növény, mely nemcsak régmúlt időkben volt kedvelt szobanövény, hanem ma már a rengeteg fajtájával a modern, letisztult otthonok, irodák kedvelt dísznövénye lett. 

Latin neve: Sansevieria

További elterjedt nevek: Szanzavéra, anyós nyelv, fácánéevél, anyósnyelv virág, tigrislevél, szobai szanzavéra.

Szanzavéra eredete, leírása

A természetes élőhelye a meleg, trópusi Afrika és Ázsia egyes részei. Több, mint 60 különböző faja ismert, ezek közül néhány közkedvelt szobanövény. Egyes sansevieria fajták a rostjaik miatt termesztettek, amiből remek vontatókötelet, szőnyeget lehet készíteni.

Egy kínai monda szerint a sansevieriát tartóknak Isten adományozta a hét erényt. A növényt jól látható, világos helyre helyezték el, cserepét sárkányokkal, főnixmadarakkal díszítették. Az anyósnyelv nagy hírnévnek örvendett, hiszen a hiedelem szerint szerencsét hozott.

Különböző anyósnyelv fajták:

  • Sansevieria trifasciata Laurentii – Sárga szegélyű anyósnyelv
  • Sansevieria trifasciata Hahnii – Törpe anyósnyelv, Törpe szanzavéra
  • Sansevieria cylindrica – Angólai hengeres anyósnyelv
  • Sansevieria francisi
  • Sansevieria bacularis
  • Sansevieria zeylancia – Ceyloni szanzevéria
  • Sansevieria hyacinthoides – Rosttermő szanzevéria

Anyósnyelv gondozása, igénye

Egy könnyen tartható, viszonylag igénytelen, szívós növénynek mondható, de ennek ellenére rendkívül látványos, mutatós. A legtöbb külső tényezőt jól tűri, kivéve a túllocsolást, ez az amire kell különösen ügyelnünk.

Anyósnyelv fényigénye

Igényei nem túl nagyok, jól tűri a napos, árnyékos és félárnyékos helyet is, bármelyikben megmarad, sőt árnyékban könnyen meg is nyúlhat. Az anyósnyelvet helyezzük ablak közelébe, a szűrt napfény érdekében, mert ezt kedveli a legjobban. Vigyáznunk kell a tűző napfénnyel, mert ennek hatására kisárgulhatnak levelei és el is pusztulhat.

Anyósnyelv hőigénye

A sansavieria az állandó 18 fok körüli hőmérsékletet kedveli, viszont gyökerei és levei érdekében kerüljük el, hogy olyan helyen marad, ahol 10 fok alá csökken a hőmérséklet.

Anyósnyelv - Sanseviera
Anyósnyelv lapos, sárga sélú levéllel

Szobai szanzavéra vízigénye

Az egyetlen nagyobb nyűgje a víz, figyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl. A kevés vízhez van hozzászokva, ezt a vaskos, viaszos leveleiről is észrevehetjük. Ne permetezzük leveleit, mert nincs rá szüksége. Elég, ha havonta öntözzük és a permetezéssel sem kell foglalkoznunk.

Tápoldatozása

A ritka öntözés mellet, tápoldatozásra sincs szükség gyakran. Elég csak a nyári időszakban tápoldatozni, télen nem. Ekkor is 2-3 hetente érdemes elvégezni.

TIPP:

Kiváló légtisztító növény. Természetes légszűrő a lakásunkban ezért ajánlott a használata.  Számos vegyi anyagot köt meg, mint például formaldehidet, benzolt.

Anyósnyelv átültetése, szaporítása

Átültetése:

Az anyósnyelvet évenként egyszer érdemes átültetni, ehhez a legjobb az általános B típusú virágföld.

Szanzavéra szaporítása:

A szaporítása történhet többféleképpen, levéldugványozással, oldalhajtással és tőosztással is, ekkor kis zöld lombú utódok keletkeznek.

Szaporítás levéldugvánnyal:

Az anyósnyelv ezzel a módszerrel nyáron szaporítható, viszont a színes, csíkos szélű fajtákból csak egyszínű utódok keletkezhetnek. Annyi a teendők, hogy az idősebb levelekből levágunk kb. 6-8cm.-es darabokat és nedves homokba dugjuk. Ha az új, kis hajtások már gyökeret eresztettek, át kell ültetni őket, egy-egy cserépbe kb. 2-3 db-ot.

Szaporítás sarjról:

Ezt a módszert a legjobb tavasszal elvégezni. Ez a szaporítási mód jobbnak mondható, mert hasonlóbb növényt kaphatunk. Szedjük ki az anyósnyelvet cserepéből, lazítsuk meg gyökereit és válasszuk le az új sarjakat, amelyeknek van már gyökere. Az anyanövényt és a leszedett sarjakat is ültessük el. A fiatal növényhez ne válasszunk túl nagy cserepet.

Anyósnyelv szaporítása vízben: 

A növény vízben való gyökereztetése talán az egyike legbiztosabb módszer, annak ellenére, hogy nem bírja a sok vizet, gyökeresedéshez megfelelő.

Válasszunk egy egészséges, nem túl idős levelet és vágjuk le egy éles ollóval vagy késsel. Ezután a levágott levelet állítsuk vízbe. (az alsó negyedét lepje el csak). A legjobb naposabb, de nem tűző napos helyre  rakjuk, majd cserálgessük a vizet néhány naponta.

Ha megjelentek a gyökerek akkor ezek után elültethetjuk laza szerkezetű földbe.

Anyósnyelv betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A leggyakoribb betegsége a leveleinek rozsdaszerű foltosodása, amely nem is gyógyítható. Ezt megelőzhetjük azzal, ha a levelek közé nem kerül víz, főleg hűvösebb, nyirkosabb helyeken. A túlöntözés hatására kidőlhet, kirothadnak gyökerei, az anyósnyelv levele lehajlik, ezért elpusztulhat. Ha egy részét a növénynek megtámadja betegség, válasszuk le és ültessük át az egészséges felét, tartsuk száraz helyen.

Az anyósnyelv szaponoint tartalmaz, mely enyhe mérgezést okozhat. Gyermekek, háziállatok közelében helyezzük olyan helyre ahol nem érhetik el.

Anyósnyelv - Sansevieria trifasciata
Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől

Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől?

A macskák kedves házi kedvencek, de ha szabadon kóborolnak a környéken, komoly problémákat okozhatnak a kertekben. Sokan panaszkodnak arra, hogy a macskák felkaparják a frissen ültetett ágyásokat, tönkreteszik a növényeket, vagy éppen a kertben végzik el dolgukat. Ez nem csak esztétikai szempontból kellemetlen, de egészségügyi kockázatokat is rejthet magában.

Virág leírása »
Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »