Sugárarália – Schefflera gondozása, ápolása

Sugárarália-Schefflera szobanövény
Schefflera levélzete

A sugárarália kedvelt dísznövény lakásunkban, mely a levelével díszítő virág. Mutatós levelei szerteágazók, mint egy kéz ujjai, melyek többféle színben és mintával találhatók meg a piacokon, virágboltokban. Az egyszerűen csak sefleraként hívott virágkiváló légtisztító növény, ezért ajánlott.

Latin neve: Kislevelű sugárarália – Schefflera arboricola

Sugárarália eredete, leírása

Őshazája Észak- Ausztrália, Tajvan, Új-Guinea szubtrópusi éghajlatú területei. A Schefflera eredeti élőhelyén 20-30 méteresre is megnőnek, virágzanak. Az ernyősvirágúak rendjébe tartozik.

Levelei egy hosszú levélnyélen, 7-9 levéltagból állóak és ernyős alakban helyezkednek el. Levél színe a sötétzöldtől a tarka és egészen világos zöldig terjednek. Felületük fényes. 

Az eredeti hazájában virágzik, de szobai körülmények között egyáltalán nem, így levéldísznövényként tartjuk.

Sugárarália gondozása, igénye

Gondozása nem túl bonyolult, könnyen tartható lakásban, ha az alap igényeire figyelünk meghálálja a törődést. Könnyen nevelhető, formálható szobanövény. Ha a kis növényeket hagyjuk szabadon nőni akkor oszlopszerűen nőnek, de ha folyamatosan metsszük és a főhajtást kimetsszük, akkor bokor is nevelhető belőle. Általában 1-2 méteresre nő meg, ha hagyjuk szabadon nőni és nem csíjük vissza a hajtásait.

Sugárarália fényigénye

Nem szereti a közvetlen napfényt, de világos helyen szeret élni. Így nyáron ne rakjuk közvetlen a napos ablak elé, de télen akár rakhatjuk az ablakba, mert szereti, ha megfelelő mennyiségű napfényt kap.

Sugárarália hőigénye

Nem igazán kedveli a meleg helyeket, leginkább a 16-18 Celsius fokos hőmérsékleten fejlődik szépen és érzi jól magát. Ezért a fűtött, meleg társasházi lakásokban télen próbáljuk meg kevésbé meleg, de fénnyel teli helyre rakni. Nyáron nyugodtan kirakhatjuk a kertbe, nagyon szeret a szabad levegőn lenni. Viszont kerüljük a túlzott napot!

A sötétebb színű, mélyzöld levelű fajták a hidegebbet, 12-16˙C fokot, a világosabb színű fajták a kicsit melegebbet is szeretik. (16-18 fok) és jobban elviselik a 22-25 fokot is.

Fagyérzékeny szobanövény a sugárarália így télen ne maradjon kint!

Sugárarália-Schefflera szobanövény
Sugárarália szobanövény világos levele

Sugárarália vízigénye

Átlagos, inkább kevesebb vízigényű szobanövény. Akkor locsoljuk, mikor a földje kiszáradt. Télen kevesebbet öntözzük, mint nyáron. Mindenképp vigyázzunk arra, hogy ne  öntözzük túl. Inkább a leveleit permetezzük, ha nagyon meleg az időjárás, mert szereti a párása környezetet.

Sugárarália tápoldatozása

Tavasztól őszig tápoldatozzuk, kéthetente egyszer, nem túl erős tápoldattal. Kertészetekben kapható levéldísznövényekhez – zöldnövényekhez való tápoldattal.

Sugárarália egyéb igényei

Gondozását tekintve nem a legigényesebb növények közé sorolható, de mindenképp érdemes pár dolgot betartani, ahhoz, hogy szép, egészséges és mutatós szobanövényünk legyen.

Szereti, ha a leveleit időnként nedves ronggyal vagy szivaccsal letöröljük, így a port is eltávolíthatjuk róla és nyáron plusz párásítást adhatunk így neki. 

Ha kivisszük a kertbe akkor ne rakjuk tűző napfényre és szeles, huzatos helyre. Mondjuk erre bent a lakásban is figyeljünk.

A schefflera alakítása:

A sugáraráliát nevelhetjük fának és bokornak is, vagy felfuttathatjuk mohakaróra is, könnyen formálhatjuk az igényeinkre. Ha nagyon felnyúlik, nyugodtan csípjük vissza és így tömöttebb, bokrosabb lesz. 

Sugárarália-Schefflera szobanövény
Sugáralária legelterjedtebb alakja

Sugárarália átültetése, szaporítása

A növényt fiatalabb korban évente, később 2-3 évente érdemes átültetni tavasszal, nem sűrű, inkább laza, semleges földbe. A kertészetekben, nagyobb multiknál már speciális földek kifejezetten a zöldnövények részére, de a jobb minőségű B típusú föld is megfelel.

Szaporítása dugvánnyal lehetséges, de nem egyszerű.

Sugárarália betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Nem érzékeny növény a betegségekre, kártevőkre, de a pajzstetvek, levéltetvek ugyanúgy megtámadhatják, mint a legtöbb szobai és kerti növényt.

A pajzstetvek leginkább a száraz, meleg környezetben támadják meg.

A növény érzékeny a hidegre és a kevés fényre, ilyenkor a leveleit ledobálhatja.

Sugárarália-Schefflera szobanövény
Schefflera szobanövény világos tarka levelei
Sugárarália-Schefflera szobanövény
Schefflera szobanövény sötétebb tarka levelei