Gerbera gondozása, cserepes gerbera a lakásban

Gerbera elterjedt, kedvelt virág már régóta. Régen leginkább szálas virágként árulták a virágboltokban, de ma már cserepes szobanövényként is igen elterjedt. Nagy népszerűségnek örvend, gyakran vásárolják cserépbe, hogy nappalikat, irodákat, ablakokat díszítse.

Alacsonyabb árfekvésű virágzó növény. Cserép mérettől függően 1000-2000 Ft közötti a gerbera ára a virágboltokban.

 

Gerbera cirmos színben
Gerbera cirmos színben

Gerbera eredete, leírása

A gerbera az őszirózsák családjába tartozik, évelő növény. Őshazája Ázsia trópusi területei és Dél-Afrika. A nevét egy német tudósról, Traugott Gerberről.  A virágzási ideje hosszú, ezért is tartják szívesen. A virága nagyon szép és kecses, levélzete rendezetlen, szélei fűrészfogra hasonlítanak. Több száz nemesített faj létezik, melyek lehetnek apró virágúak a nagy virágúak és ezek minden féle színben megtalálhatók.

Latin neve: Gerbera x hybrida

Gerbera gondozása, igénye

E népszerű növény gondozása nem mondható nehéznek vagy bonyolultnak, a legfontosabb a rendszeresség, valamint hogy tapasztaljuk ki számára a tökéletes körülményeket. Egy kis törődés és figyelem mellett semmi baj nem történhet.

Gerbera fényigénye

A magas fényigényű növény. Mindenképp olyan helyre tegyük, ahol állandóan éri a napfény. Még a tűző napot is elviseli, így ablakba is nyugodtan tehetjük, csak huzat ne érje, mert azt nehezen tűri. A szél hatására levelei beszakadoznak. 

Hőigénye

A hőigénye átlagos/magas, a nyár alatt akár a szabadba is kivihetjük. A tél folyamán szükséges számára a minimum 12 fokos hőmérséklet. Átlagosan, megfelelő szellőztetés mellet a 10-25 fok közötti hőmérséklet számára a legjobb. A szabadban tegyük olyan helyre, ahol közvetlen napfény éri, a szobában pedig, nem baj ha a hőmérséklet túllépheti a fent javasolt maximum hőfokot.

TIPP:

Nyáron erkélyen, teraszon is tartható, de amint a hőmérséklet 12-15 fok alá megy vigyük be a lakásba.

Gerbera
Gerbera

Gerbera vízigénye

A növekedési időszak alatt kell neki nagyobb mennyiségű vizet adni, de alapból egy átlagos vízigényű növényről beszélhetünk. Ezen időszaka alatt inkább gyakrabban locsoljuk, de mértékkel, mint hogy egyszerre sok vizet kapjon, hiszen a gyökerei könnyen elrothadhatnak ha túlöntözzük. A földjét hagyjuk két öntözés alatt kiszáradni, kivéve a növekedési időszak alatt tartsuk nyirkosan.

Tápoldatozása

A növekedési időszak alatt kifejezetten nagy mennyiségű vízre van szüksége, tehát tápanyagpótlásra is. Ez az időszak idején érdemes kéthetente tápoldatozni virágzó növény tápoldattal. A tápoldatot megfelelő töménységbe öntsük a vizéhez.

Gerbera átültetése, szaporítása

Átültetése:

Az átültetésre akkor van szüksége, ha a növényünk kinőtte cserepét, frissíteni szeretnénk a földjén. Az erre legtökéletesebb időszak a tavasz, ekkor végezzük el és mindenképpen jó vízáteresztő földet válasszunk.

Szaporítása:

A gerberát tőosztással lehet a legegyszerűbben és leghatékonyabban szaporítani, erre pedig ősszel van lehetőségünk. Óvatosan válasszunk le kis gyökereket, rázzuk le róla a földet, majd tápanyagdús virágföldbe ültessük és fontos, hogy nagyon savanyú legyen, mert abban fejlődik gyorsan. Ha pedig több gerberát szeretnénk, tavasszal vessük el a magvait kertünkben.

Gerbera betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Leggyakrabban az üvegházi molytetű támadja meg, amelyet onnan vehetünk észre, hogy kis fehér lepkék jelennek meg a környezetében. Ezt könnyen kezelhetjük, egy pálcikát itassunk át rovarírtó szerrel, majd takarítsuk át vele a növényünket.

A szürkepenész (Botrítisz) megjelenése két okból is történhet, ha túlöntözzük a virágunkat vagy ha túl alacsony hőmérsékleten tartjuk. Távolítsuk el a megbetegedett leveleket, majd változtassunk a hibás körülményen és hamar rendbe jön!

A gerberáról nem is gondolnánk, hogy kiváló légtisztító növény. Kiszűri a levegő benzol, formaldehid, triklór-etilén tartalmát.

Sok színben kapható cserepes növény
Gerbera sok színben
Gerbera rózsaszín virágokkal
Gerbera rózsaszín virágokkal
Virágos erkély

Milyen virágokat ültessünk az erkélyre

Az erkély tökéletes hely a kertészkedéshez, lehetővé teszi a virágok nevelését, a kisebb zöldségek és gyümölcsök termesztését és a relaxálást a saját kis paradicsomunkban. A megfelelő virágok kiválasztása azonban nem mindig egyszerű, különösen, ha az erkély adottságait is figyelembe kell venni. Ebben a cikkben ötleteket és tippeket fogunk megosztani arra vonatkozóan, hogy milyen virágokat ültessünk az erkélyre, hogy azok gyönyörűen virágozzanak.

Virág leírása »
Darázs

Hogyan hat a klímaváltozás a darazsakra?

A klímaváltozás ma már nemcsak egy távoli, fenyegető esemény, hanem egy már most is zajló folyamat, aminek hatásait egyre többen érezzük a bőrünkön. Így vannak ezzel a darazsak is, akik a megszokott patakok, tavak helyett más, alternatív vízforrást keresnek.

Virág leírása »
Milyen egy jó kerti grill?

Milyen egy jó kerti grill?

Ez az a sokat emlegetett, ismételt kérdés, ami joggal foglalkoztatja a grillételek rajongóit. Vajon mitől válik annyira ízletessé, ellenállhatatlanná a grillezett hús és zöldség? Mert az biztos, hogy nemcsak az alapanyag és a séf tehetsége számít, bár ezek is lényegesek. Nos, az tény, hogy a kerti sütögetésnek nem csupán a hangulata utánozhatatlan, hanem a minősége is aligha múlható felül. Viszont még így is óriási a választék, azaz érdemes belemerülni az ízlelőbimbókat kényeztető részletekbe

Virág leírása »