Dracéna, sárkányfa gondozása, ápolása

Csíkos dracéna, sárkányfa levelei, légtisztító növény

A dracéna vagy hétköznapi nevén, sárkányfa igazán népszerű és magával ragadó növény, amely az agávefélék családjába tartozik. Természetes környezetükben, Afrikában, a Kanári-szigeteken és Ázsiában találhatóak meg. A dekoratívsága mellett rendkívül hasznos is, hiszen nem csak a levegő szén-dioxid tartalmát csökkenti, hanem a formaldehid, a benzol, valamint a xylol mennyiségét is.

Latin neve: Dracaena sp.

Sárkányfa leggyakoribb fajtái, leírása

Sávos dracéna (Dracaena deremensis)

Az egyik legismertebb és legkedveltebb sárkányfa faj. A legtöbb kertészetben könnyen megtalálható. Szobanövényként legfeljebb 2 méter magasak lehetnek, míg természetes élőhelyükön pálma méretűvé is nőhetnek. Az egyik alapfaja a ’compacta’ jellemzője a sötétzöld levél, alacsony és bokros növekedés. A ’janet craig’ változata mutatós levélüstökkel rendelkezik és valamivel magasabb növekedés.

Dracéna sávos, sárkányfa

Illatos sárkányfa (Dracaena fragrans)

A legismertebb dracéna fajtának tartják, amely hatalmas, rendkívül a kukorica leveléhez hasonlóakat növeszt. A levelei szélesek és csíkosak, a törzsük tetejét látványos levélüstökök formázzák. A kertészetekben igen változatosan fordulnak elő, a különbség egyes változatok között a levelekben és a leveleket díszítő csíkok színében nyilvánul meg.

Illatos dracéna, sárkányfa levelei
Illatos sárkányfa

Tarka sárkányfa (Dracaena marginata)

Ez a dracéna faj jelentősen eltér az előző kettőtől, könnyen felismerhető, hiszen levelei sokkal keskenyebbek és a levélüstököt alkotó levelek gyakran ívesen visszahajlanak.

Dracéna, sárkányfa növény

Sárkányfa gondozása, igénye

Az egyes fajtákat hasonlóan kell tartani, csak kicsit térnek el az igényeik egymástól. Nem bonyolult a dracéna tartása, az általános igényű szobanövények közé tartozik. 

Sárkányfa fényigénye

A sárkányfa a világos, illetve félárnyékos helyeket kedveli igazán, így kerüljük el a tűző, teljesen napos helyre való elhelyezését. A sima levelű változatokat tegyük félárnyékos helyre, a csíkos fajták csíkjai sok fény hatására kifakulhatnak.

Sárkányfa hőigénye

Általános igényű szobanövények, a számukra a legideálisabb az átlagos szobahőmérséklet, kb. 18-25 fok.

Dracéna, sárkányfa levelei
Sárkányfa - Dracaena sp.

Dracéna vízigénye

A dracéna földjét ne hagyjuk teljesen kiszáradni, de ne is álljon a vízben, mindig tartsuk egy közepesen nyirkos szinten. Kb. 3-5 naponta érdemes vizet adni neki, a téli hónapokban kevesebbel is beéri. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott öntözés, e nélkül kihullhatnak levelei, elszáradhat vagy kirohadhatnak a gyökerei.

Dracéna tápoldatozása

A tápoldatozást tavasztól nyár végéig végezzük el, kéthetente rendszeresen. Ősszel és télen elhagyható a tápoldatozás. Általános zöldnövény tápoldattal vagy táprúddal biztosíthatjuk a tápanyag igényét.

Dracéna párásítása

A sárkányfa nagyon nem kedveli a száraz levegőt, kíméljük tőle, gyakori permetezéssel enyhíthetünk rajta. 

Dracéna, sárkányfa növény
Dracaena

TIPP:

Párásítás történhet kavics ágyon való elhelyezéssel is, mert ilyenkor nem kap folyamatosan vizet, viszont a folyamatos párát könnyen biztosíthatjuk növényünknek.

Sárkányfa átültetése, szaporítása

Átültetése:

Nem kell minden évben átültetni. Kétévente érdemes B tipusú általános virágföldbe a gyökerek megfelelő növekedésének érdekében.

Szaporítása:

Egyes fajok egyszerűen magról is szaporíthatóak, de a tarka változatok csak fej vagy szárdugványról, törzsdarabokkal szaporítóágyban. Ha a dracéna megnyúlt, csúcsos leveleit levághatjuk kb. 20-30cm hosszúságban, majd vízbe vagy nyirkos homokba meggyökereztethetjük, esetleg páraszekrénnyel vagy átlátszó fóliával segíthetjük a folyamatot. A törzsön a vágás helyén szintén kihajt egy növény és ha nem bánjuk, az egész törzset feldarabolhatjuk, hogy ezeket is földbe dugva meggyökereztethessük.

Dracéna betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A túlzott napfény mennyisége a sárkányfa leveleinek barnulásához vezethet. Alapvetően melegkedvelő növény, így nem bírja a fagyot és a nagy huzatot, ezért nem érdemes teraszon tárolással és kiültetéssel kísérletezni.

Ha a levelek megfakulnak, végeik elszáradnak a kevés napfény vagy hideg miatt lehet. Ilyenkor tegyük napfényesebb, melegebb helyre.

Sok víz hatására a levelek lehullhatnak, mely a növény pusztulását is okozhatja.

Vadászgörények tartása

3 dolog, amit nem tudtál a görényekről

Ma már egyre többen tartják háziállatként, de a patkányirtás vadászgörénnyel is gyakori, rendkívül hatékony és környezetvédelmi szempontból is megfelelő módja a rágcsálók kiirtásának. Ha érdekelnek a görények, olvasd el cikkünket. Most olyan dolgokat is megtudhatsz róluk, amiről még nem sokan hallottak.

Virág leírása »
Zöld jalapeno paprikák

A jalapeno gondozása és nevelése

A jalapeno igazi sláger a paprikák világában. Megunhatatlan. Jellegzetes íze ráadásul kulináris szempontból is óriási érték. Sokan éppen felkapottsága, kedveltsége és keresettsége miatt úgy gondolják, hogy a termesztése, gondozása túlságosan bonyolult feladat.
Mi sem áll távolabb a valóságtól! Valójában sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt a legtöbben gondolják!

Virág leírása »
Kurkuma - Curcuma alismatifolia

Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia) ápolása, igényei

A szobanövények világa számtalan színt, formát és textúrát kínál, de kevés olyan növény van, amely annyira lebilincselő, mint a Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia). Ez a rendkívüli növény a gyömbérfélék családjába tartozik, s a természet adta színpompájának köszönhetően számos otthon és iroda sztárja. 

Virág leírása »