Dracéna, sárkányfa gondozása, ápolása

Csíkos dracéna, sárkányfa levelei, légtisztító növény

A dracéna vagy hétköznapi nevén, sárkányfa igazán népszerű és magával ragadó növény, amely az agávefélék családjába tartozik. Természetes környezetükben, Afrikában, a Kanári-szigeteken és Ázsiában találhatóak meg. A dekoratívsága mellett rendkívül hasznos is, hiszen nem csak a levegő szén-dioxid tartalmát csökkenti, hanem a formaldehid, a benzol, valamint a xylol mennyiségét is.

Latin neve: Dracaena sp.

Sárkányfa leggyakoribb fajtái, leírása

Sávos dracéna (Dracaena deremensis)

Az egyik legismertebb és legkedveltebb sárkányfa faj. A legtöbb kertészetben könnyen megtalálható. Szobanövényként legfeljebb 2 méter magasak lehetnek, míg természetes élőhelyükön pálma méretűvé is nőhetnek. Az egyik alapfaja a ’compacta’ jellemzője a sötétzöld levél, alacsony és bokros növekedés. A ’janet craig’ változata mutatós levélüstökkel rendelkezik és valamivel magasabb növekedés.

Dracéna sávos, sárkányfa

Illatos sárkányfa (Dracaena fragrans)

A legismertebb dracéna fajtának tartják, amely hatalmas, rendkívül a kukorica leveléhez hasonlóakat növeszt. A levelei szélesek és csíkosak, a törzsük tetejét látványos levélüstökök formázzák. A kertészetekben igen változatosan fordulnak elő, a különbség egyes változatok között a levelekben és a leveleket díszítő csíkok színében nyilvánul meg.

Illatos dracéna, sárkányfa levelei
Illatos sárkányfa

Tarka sárkányfa (Dracaena marginata)

Ez a dracéna faj jelentősen eltér az előző kettőtől, könnyen felismerhető, hiszen levelei sokkal keskenyebbek és a levélüstököt alkotó levelek gyakran ívesen visszahajlanak.

Dracéna, sárkányfa növény

Őshazája a Közép-Amerika, Mexikó területe ahol akár 4 méter magasra növő cserjeként található meg. Európába körülbelül a 60-as években került be, amikor is a nemesítéseknek köszönhetően ma 10-60 cm magasságú szobanövény lett nálunk.

Levelével díszítő növény, melynek csillag alakzatban található fellevelei színeződnek el. Az alapszín a piros, de ma már a nemesítéseknek köszönhetően találunk rózsaszín, krémszínű, sárga, bordó, és cirmos színűeket is a virágboltokban.

Sárkányfa gondozása, igénye

Az egyes fajtákat hasonlóan kell tartani, csak kicsit térnek el az igényeik egymástól. Nem bonyolult a dracéna tartása, az általános igényű szobanövények közé tartozik. 

Sárkányfa fényigénye

A sárkányfa a világos, illetve félárnyékos helyeket kedveli igazán, így kerüljük el a tűző, teljesen napos helyre való elhelyezését. A sima levelű változatokat tegyük félárnyékos helyre, a csíkos fajták csíkjai sok fény hatására kifakulhatnak.

Sárkányfa hőigénye

Általános igényű szobanövények, a számukra a legideálisabb az átlagos szobahőmérséklet, kb. 18-25 fok.

Dracéna, sárkányfa levelei
Sárkányfa - Dracaena sp.

Dracéna vízigénye

A dracéna földjét ne hagyjuk teljesen kiszáradni, de ne is álljon a vízben, mindig tartsuk egy közepesen nyirkos szinten. Kb. 3-5 naponta érdemes vizet adni neki, a téli hónapokban kevesebbel is beéri. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott öntözés, e nélkül kihullhatnak levelei, elszáradhat vagy kirohadhatnak a gyökerei.

Dracéna tápoldatozása

A tápoldatozást tavasztól nyár végéig végezzük el, kéthetente rendszeresen. Ősszel és télen elhagyható a tápoldatozás. Általános zöldnövény tápoldattal vagy táprúddal biztosíthatjuk a tápanyag igényét.

Dracéna párásítása

A sárkányfa nagyon nem kedveli a száraz levegőt, kíméljük tőle, gyakori permetezéssel enyhíthetünk rajta. 

Dracéna, sárkányfa növény
Dracaena

TIPP:

Párásítás történhet kavics ágyon való elhelyezéssel is, mert ilyenkor nem kap folyamatosan vizet, viszont a folyamatos párát könnyen biztosíthatjuk növényünknek.

Sárkányfa átültetése, szaporítása

Átültetése:

Nem kell minden évben átültetni. Kétévente érdemes B tipusú általános virágföldbe a gyökerek megfelelő növekedésének érdekében.

Szaporítása:

Egyes fajok egyszerűen magról is szaporíthatóak, de a tarka változatok csak fej vagy szárdugványról, törzsdarabokkal szaporítóágyban. Ha a dracéna megnyúlt, csúcsos leveleit levághatjuk kb. 20-30cm hosszúságban, majd vízbe vagy nyirkos homokba meggyökereztethetjük, esetleg páraszekrénnyel vagy átlátszó fóliával segíthetjük a folyamatot. A törzsön a vágás helyén szintén kihajt egy növény és ha nem bánjuk, az egész törzset feldarabolhatjuk, hogy ezeket is földbe dugva meggyökereztethessük.

Dracéna betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A túlzott napfény mennyisége a sárkányfa leveleinek barnulásához vezethet. Alapvetően melegkedvelő növény, így nem bírja a fagyot és a nagy huzatot, ezért nem érdemes teraszon tárolással és kiültetéssel kísérletezni.

Ha a levelek megfakulnak, végeik elszáradnak a kevés napfény vagy hideg miatt lehet. Ilyenkor tegyük napfényesebb, melegebb helyre.

Sok víz hatására a levelek lehullhatnak, mely a növény pusztulását is okozhatja.

Virágos erkély

Milyen virágokat ültessünk az erkélyre

Az erkély tökéletes hely a kertészkedéshez, lehetővé teszi a virágok nevelését, a kisebb zöldségek és gyümölcsök termesztését és a relaxálást a saját kis paradicsomunkban. A megfelelő virágok kiválasztása azonban nem mindig egyszerű, különösen, ha az erkély adottságait is figyelembe kell venni. Ebben a cikkben ötleteket és tippeket fogunk megosztani arra vonatkozóan, hogy milyen virágokat ültessünk az erkélyre, hogy azok gyönyörűen virágozzanak.

Virág leírása »
Darázs

Hogyan hat a klímaváltozás a darazsakra?

A klímaváltozás ma már nemcsak egy távoli, fenyegető esemény, hanem egy már most is zajló folyamat, aminek hatásait egyre többen érezzük a bőrünkön. Így vannak ezzel a darazsak is, akik a megszokott patakok, tavak helyett más, alternatív vízforrást keresnek.

Virág leírása »
Milyen egy jó kerti grill?

Milyen egy jó kerti grill?

Ez az a sokat emlegetett, ismételt kérdés, ami joggal foglalkoztatja a grillételek rajongóit. Vajon mitől válik annyira ízletessé, ellenállhatatlanná a grillezett hús és zöldség? Mert az biztos, hogy nemcsak az alapanyag és a séf tehetsége számít, bár ezek is lényegesek. Nos, az tény, hogy a kerti sütögetésnek nem csupán a hangulata utánozhatatlan, hanem a minősége is aligha múlható felül. Viszont még így is óriási a választék, azaz érdemes belemerülni az ízlelőbimbókat kényeztető részletekbe

Virág leírása »