Vitorlavirág (Spathiphyllum) gondozása

Vitorlavirág - viragbarat.hu
Vitorlavirág

A vitorlavirág az egyik legkönnyebben tartható szobanövény, mely folyamatos virágzásával méltó dísze lehet félárnyékos szobáinknak. Megfelelő gondozással hálás növényünké válik hamar. A vitorlavirág (Spathiphyllum sp.) a légtisztító növények közé tartozik, ezért különösen ajánlott a tartása lakásunkban

Vitorlavirág eredete, leírása

A vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii) a kontyvirágfélék családjába tartozik. Kolumbia és Venezuela trópusi részeiről származik, ahol jellemzően a párás aljnövényzet részét alkotják.

Bokros növény, mely akár 1 méter széles és magas növénnyé is megnőhet. Levelei lándzsa alakúak, fényesek, melyek virág nélkül is mutatósak. Virágai hosszú száron nőnek, melyek nem valódi virágok, csak úgynevezett fellevelek, melyek körbeveszik a torzsavirágzatot. Ezek a levelek akár 6 hétig is megmaradnak és közben fehér színből átalakulnak zölddé. Tavasszal virágzik a legerőteljesebben.

Vitorlavirág gondozása, igénye

Spathiphyllum fényigénye

Világos és félárnyékos helyeket szereti a lakásban. Túl sok napfénytől megbarnul a virág, kevés napfénynél, pedig nem virágzik rendszeresen.

Vitorlavirág hőigénye

18-25 fokos szobahőmérséklet az ideális számára. Télen legalább a 16 Celsius fok.

Virág vízigénye

Átlagos vízigényű szobanövény, talaját nyirkosan kell tartani. Tavasztól-nyárig hetente öntözzük, ha lehetséges lágyabb, szobahőmérséklettű vízzel. Ha nagyon meleg a nyár, akkor párásíthatjuk is a környezetét vagy permetezhetjük leveleit. Permetezéskor arra mindenképp vigyázzunk, hogy a virágait ne érje víz, mert megbarnulnak. Ősszel és télen kevesebb a vízigénye. Jellemző rá, hogy látványosan jelzi, ha szomjas lekonyulnak a levelei, de hamar felerősödnek, ha vizet kap. 🙂

Spathiphyllum tápoldatozása

Tavasztól-nyárig kéthetente öntözzük tápoldattal. Nem igényel különösebb tápoldatot, megfelelőek az általános szobanövény tápoldatok. Viszont arra mindenképp figyeljünk, hogy a nagy töménységű tápoldatot nem szereti.

Egyéb igényei

Nincsenek különösebb igényei a vitorlavirágnak. Ha megfelelően párás és nem túl napos helyre tesszük, könnyen nevelhető, tartható szobanövény.

Vitorlavirág átültetése, szaporítása, földigénye

Február-március között érdemes átültetni, általános”B” típusú virágföldbe, ha kinőtte a cserepét, vagy a földje már nagyon elhasználódott. A föld jó vízáteresztésű, és tőzeget tartalmazzon. Szaporítása történhet tőosztással, szintén tavasszal, de magról is szaporítható. Fiatalabb növényeket érdemes évente átültetni

Arra viszont mindenképp figyeljünk, hogy leveleinek nedve bőr és nyálkahártyát irritáló anyagot tartalmaz.

Vitorlavirág betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Pajzstetvek, atkák: ezek leginkább a száraz körülmények között támadhatják meg a növényt. Érdemes párásabb környezetben tartani.

Levelek barnulását az erős napfény okozza, virágok barnulását a virágokat ért víz okozza a leginkább.

Leveleinek sárgulását a tápanyag vagy fény hiánya okozhatja.

Hova jó választás a vitorlavirág a lakásban

Semmiképpen ne rakjuk tűző napfényre, vagy fűtőtest mellé. Legjobb neki a félárnyékos hely, mert ott érzi jól igazán magát. Figyeljünk arra, hogy a túlzott napfényen megbarnulnak a virágok, túl kevés napfénynél, pedig lehet, nem virágzik.

Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »
Guzmán-bromélia - Guzmania lingulata

Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata) ápolása, gondozása

A Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata), közismert nevén skarlátcsillag, egy lenyűgöző és könnyen gondozható szobanövény. Különleges megjelenése és színes virágai miatt kedvelt választás a növénykedvelők körében. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt a Guzmán-bromélia gondozásához, beleértve az optimális fény-, hő- és vízigényeket, valamint a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezést.

Virág leírása »