Vitorlavirág (Spathiphyllum) gondozása

Vitorlavirág - viragbarat.hu
Vitorlavirág

A vitorlavirág az egyik legkönnyebben tartható szobanövény, mely folyamatos virágzásával méltó dísze lehet félárnyékos szobáinknak. Megfelelő gondozással hálás növényünké válik hamar. A vitorlavirág (Spathiphyllum sp.) a légtisztító növények közé tartozik, ezért különösen ajánlott a tartása lakásunkban

Vitorlavirág eredete, leírása

A vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii) a kontyvirágfélék családjába tartozik. Kolumbia és Venezuela trópusi részeiről származik, ahol jellemzően a párás aljnövényzet részét alkotják.

Bokros növény, mely akár 1 méter széles és magas növénnyé is megnőhet. Levelei lándzsa alakúak, fényesek, melyek virág nélkül is mutatósak. Virágai hosszú száron nőnek, melyek nem valódi virágok, csak úgynevezett fellevelek, melyek körbeveszik a torzsavirágzatot. Ezek a levelek akár 6 hétig is megmaradnak és közben fehér színből átalakulnak zölddé. Tavasszal virágzik a legerőteljesebben.

Vitorlavirág gondozása, igénye

Spathiphyllum fényigénye

Világos és félárnyékos helyeket szereti a lakásban. Túl sok napfénytől megbarnul a virág, kevés napfénynél, pedig nem virágzik rendszeresen.

Vitorlavirág hőigénye

18-25 fokos szobahőmérséklet az ideális számára. Télen legalább a 16 Celsius fok.

Virág vízigénye

Átlagos vízigényű szobanövény, talaját nyirkosan kell tartani. Tavasztól-nyárig hetente öntözzük, ha lehetséges lágyabb, szobahőmérséklettű vízzel. Ha nagyon meleg a nyár, akkor párásíthatjuk is a környezetét vagy permetezhetjük leveleit. Permetezéskor arra mindenképp vigyázzunk, hogy a virágait ne érje víz, mert megbarnulnak. Ősszel és télen kevesebb a vízigénye. Jellemző rá, hogy látványosan jelzi, ha szomjas lekonyulnak a levelei, de hamar felerősödnek, ha vizet kap. 🙂

Spathiphyllum tápoldatozása

Tavasztól-nyárig kéthetente öntözzük tápoldattal. Nem igényel különösebb tápoldatot, megfelelőek az általános szobanövény tápoldatok. Viszont arra mindenképp figyeljünk, hogy a nagy töménységű tápoldatot nem szereti.

Egyéb igényei

Nincsenek különösebb igényei a vitorlavirágnak. Ha megfelelően párás és nem túl napos helyre tesszük, könnyen nevelhető, tartható szobanövény.

Vitorlavirág átültetése, szaporítása, földigénye

Február-március között érdemes átültetni, általános”B” típusú virágföldbe, ha kinőtte a cserepét, vagy a földje már nagyon elhasználódott. A föld jó vízáteresztésű, és tőzeget tartalmazzon. Szaporítása történhet tőosztással, szintén tavasszal, de magról is szaporítható. Fiatalabb növényeket érdemes évente átültetni

Arra viszont mindenképp figyeljünk, hogy leveleinek nedve bőr és nyálkahártyát irritáló anyagot tartalmaz.

Vitorlavirág betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Pajzstetvek, atkák: ezek leginkább a száraz körülmények között támadhatják meg a növényt. Érdemes párásabb környezetben tartani.

Levelek barnulását az erős napfény okozza, virágok barnulását a virágokat ért víz okozza a leginkább.

Leveleinek sárgulását a tápanyag vagy fény hiánya okozhatja.

Hova jó választás a vitorlavirág a lakásban

Semmiképpen ne rakjuk tűző napfényre, vagy fűtőtest mellé. Legjobb neki a félárnyékos hely, mert ott érzi jól igazán magát. Figyeljünk arra, hogy a túlzott napfényen megbarnulnak a virágok, túl kevés napfénynél, pedig lehet, nem virágzik.

Vadászgörények tartása

3 dolog, amit nem tudtál a görényekről

Ma már egyre többen tartják háziállatként, de a patkányirtás vadászgörénnyel is gyakori, rendkívül hatékony és környezetvédelmi szempontból is megfelelő módja a rágcsálók kiirtásának. Ha érdekelnek a görények, olvasd el cikkünket. Most olyan dolgokat is megtudhatsz róluk, amiről még nem sokan hallottak.

Virág leírása »
Zöld jalapeno paprikák

A jalapeno gondozása és nevelése

A jalapeno igazi sláger a paprikák világában. Megunhatatlan. Jellegzetes íze ráadásul kulináris szempontból is óriási érték. Sokan éppen felkapottsága, kedveltsége és keresettsége miatt úgy gondolják, hogy a termesztése, gondozása túlságosan bonyolult feladat.
Mi sem áll távolabb a valóságtól! Valójában sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt a legtöbben gondolják!

Virág leírása »
Kurkuma - Curcuma alismatifolia

Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia) ápolása, igényei

A szobanövények világa számtalan színt, formát és textúrát kínál, de kevés olyan növény van, amely annyira lebilincselő, mint a Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia). Ez a rendkívüli növény a gyömbérfélék családjába tartozik, s a természet adta színpompájának köszönhetően számos otthon és iroda sztárja. 

Virág leírása »