Azálea (Rhododendron simsii) gondozása, ápolása lakásban

Téli időszak nagy slágere az azálea. nem igazán illatos virág, de a téli időszakban a sok csodaszép színes virágával a lakás dísze lesz. Könnyen tartaható virág, így a kezdő virágnevelőknek is ajánlott.

Latin neve: Rhododendron simsii

Cserepes szobai azálea rózsaszín
Cserepes szobai azálea rózsaszín

Azálea eredete, leírása

Az azálea, latinul rhododendron simsii az erikafélék családjába tartozik. Az eredeti őshazája Japán, és Közép-Kína területei. A különlegességét virágja adja, amely az év nem a legszínesebb időszakában is szépet hoz a mindennapjainkba, hiszen a virágzásának ideje téltől tart tavaszig. A hazánkban kapható változatok rengeteg különböző színben árusítottak.

Virágai a fehér, rózsaszín, egészen vörös lehet és különböző árnyalatok keverékei. 

Azálea gondozása, igénye

Az azélea nem egy bonyolult növény. A gondozása roppant egyszerű, az alapvető igényeit kell biztosítani, akár többi növénynek. A kezdő kertészek számára is ajánlott.

Az egyedüli nehézség vele kapcsolatban az a szaporítása, nem mindig könnyű és hatékony, de egy kis segítséggel nem lehet probléma azzal sem.

Azálea fényigénye

A fényt tekintve sem mondható túl különlegesnek, hiszen a világos helyeket kedveli, ahol nem éri hosszú ideig tűző nap, mert azt nehezen tűri. Akár félárnyékos, árnyékos helyeken is eléldegél, csak nagyon kevés fény hatására elkezdhetnek a levelei lekonyulni, színe pedig fakulni.

Május közétől akár tarthatjuk a szabadban, hiszen a friss levegő jót tesz neki, fagy pedig már akkor nem fordul elő.

Hőigénye

Az azálea hőigénye átlagos, kissé alacsonyabb a megszokottnál. Az őszi időszakban a kb. 5-12 fokot kedveli. A bimbók megjelenésekor, duzzadásakor szükséges melegebb helyre tenni, ekkor igényli a kb. 18 fokos átlaghőmérsékletet. Általánosságban a hűvös és friss levegő a legjobb számára, így tehetjük ablak közelébe, de fűtőtesttől tartsuk messze.

Rhododendron simsii círmos virágai
Szobai azálea círmos virágai

Rhododendron vízigénye

Számára az a legjobb, ha lágy vizet használunk az öntözéshez, hiszen a meszeset nem bírja. Ne hagyjuk a gyökere körül, hogy teljesen kiszáradjon, de ne is öntözzük meg, hogy álljon a vízben.

Természetesen a forró nyári időben több vízre van szüksége, ősszel pedig kevesebbre.

TIPP:

Szereti, ha locsolás helyett a cserepeket vízbe merítjük hetente.

Tápoldatozása

Igényli a tápanyag pótlását, így kis töménységű tápoldatra van szüksége, amelyet a virágzása után kb. augusztusig végezzünk el kb. kéthetente. A tápoldat is legyen mészmentes!

Rhododendron simsii tartása virágzás után

Sokan egyszeri cserepes virágnak gondolják, melyet virágzás után ki kell dobni, mivel könnyen tönkremehet. Viszont helyes tartással a következő években is virágzó cserepes szobanövényünk lehet belőle.

Elvirágzás után érdemes hűvös, világos helyen tartani, akár a szabadba is kirakhatjuk (ne tűző napra).

Cserepes szobai azálea fehér
Cserepes szobai azálea fehér
Cserepes szobai azálea rózsaszín
Cserepes szobai azálea rózsaszín

Azálea átültetése, szaporítása

Rhododendron simsii átültetése:

Átültetésre évente vagy kétévente van szükség, hogy kellően felfrissítsük a talaját. Erre a legjobb időszak a virágzása után van, illetve, amikor szaporítjuk, mert így nem kell kettőször megbolygatni.

Szaporítása:

Az azálea szaporítására a talán legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer a fejdugványról történő szaporítás. Ehhez szükséges az állandó 20-25 fok, enélkül nem indulnak el a növésben a fiatal, leválasztott hajtások.

Azálea betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A növény nem mondható betegeskedő típusnak, nem egy kényes fajta. A kártevők se gyakran támadják meg. A megbetegedését és elpusztulását a gondatlanság és az igényeinek nem biztosítása okozhatja.

Az egyik legalapvetőbb probléma a túlöntözés, amely miatt gyökerei könnyen elrothadhatnak és már meg is van a baj.

A másik figyelmetlenség, amely gyakran előfordul az a tűző napfényen hagyás, hiszen ezt elég nehezen viseli. Ha a nap éri hosszú órákon keresztül a levelei megbarnulnak, elszáradnak, elkezdi őket hullajtani.

Legyünk odafigyelőek és nem lesz semmi probléma!

Szobai azálea - Rhododendron simsii
Szobai azálea - Rhododendron simsii
Rhododendron simsii fehér virágú
Szobai azálea fehér virágú
Vadászgörények tartása

3 dolog, amit nem tudtál a görényekről

Ma már egyre többen tartják háziállatként, de a patkányirtás vadászgörénnyel is gyakori, rendkívül hatékony és környezetvédelmi szempontból is megfelelő módja a rágcsálók kiirtásának. Ha érdekelnek a görények, olvasd el cikkünket. Most olyan dolgokat is megtudhatsz róluk, amiről még nem sokan hallottak.

Virág leírása »