Azálea (Rhododendron simsii) gondozása, ápolása lakásban

Téli időszak nagy slágere az azálea. nem igazán illatos virág, de a téli időszakban a sok csodaszép színes virágával a lakás dísze lesz. Könnyen tartaható virág, így a kezdő virágnevelőknek is ajánlott.

Latin neve: Rhododendron simsii

Cserepes szobai azálea rózsaszín
Cserepes szobai azálea rózsaszín

Azálea eredete, leírása

Az azálea, latinul rhododendron simsii az erikafélék családjába tartozik. Az eredeti őshazája Japán, és Közép-Kína területei. A különlegességét virágja adja, amely az év nem a legszínesebb időszakában is szépet hoz a mindennapjainkba, hiszen a virágzásának ideje téltől tart tavaszig. A hazánkban kapható változatok rengeteg különböző színben árusítottak.

Virágai a fehér, rózsaszín, egészen vörös lehet és különböző árnyalatok keverékei. 

Azálea gondozása, igénye

Az azélea nem egy bonyolult növény. A gondozása roppant egyszerű, az alapvető igényeit kell biztosítani, akár többi növénynek. A kezdő kertészek számára is ajánlott.

Az egyedüli nehézség vele kapcsolatban az a szaporítása, nem mindig könnyű és hatékony, de egy kis segítséggel nem lehet probléma azzal sem.

Azálea fényigénye

A fényt tekintve sem mondható túl különlegesnek, hiszen a világos helyeket kedveli, ahol nem éri hosszú ideig tűző nap, mert azt nehezen tűri. Akár félárnyékos, árnyékos helyeken is eléldegél, csak nagyon kevés fény hatására elkezdhetnek a levelei lekonyulni, színe pedig fakulni.

Május közétől akár tarthatjuk a szabadban, hiszen a friss levegő jót tesz neki, fagy pedig már akkor nem fordul elő.

Hőigénye

Az azálea hőigénye átlagos, kissé alacsonyabb a megszokottnál. Az őszi időszakban a kb. 5-12 fokot kedveli. A bimbók megjelenésekor, duzzadásakor szükséges melegebb helyre tenni, ekkor igényli a kb. 18 fokos átlaghőmérsékletet. Általánosságban a hűvös és friss levegő a legjobb számára, így tehetjük ablak közelébe, de fűtőtesttől tartsuk messze.

Rhododendron simsii círmos virágai
Szobai azálea círmos virágai

Rhododendron vízigénye

Számára az a legjobb, ha lágy vizet használunk az öntözéshez, hiszen a meszeset nem bírja. Ne hagyjuk a gyökere körül, hogy teljesen kiszáradjon, de ne is öntözzük meg, hogy álljon a vízben.

Természetesen a forró nyári időben több vízre van szüksége, ősszel pedig kevesebbre.

TIPP:

Szereti, ha locsolás helyett a cserepeket vízbe merítjük hetente.

Tápoldatozása

Igényli a tápanyag pótlását, így kis töménységű tápoldatra van szüksége, amelyet a virágzása után kb. augusztusig végezzünk el kb. kéthetente. A tápoldat is legyen mészmentes!

Rhododendron simsii tartása virágzás után

Sokan egyszeri cserepes virágnak gondolják, melyet virágzás után ki kell dobni, mivel könnyen tönkremehet. Viszont helyes tartással a következő években is virágzó cserepes szobanövényünk lehet belőle.

Elvirágzás után érdemes hűvös, világos helyen tartani, akár a szabadba is kirakhatjuk (ne tűző napra).

Cserepes szobai azálea fehér
Cserepes szobai azálea fehér
Cserepes szobai azálea rózsaszín
Cserepes szobai azálea rózsaszín

Azálea átültetése, szaporítása

Rhododendron simsii átültetése:

Átültetésre évente vagy kétévente van szükség, hogy kellően felfrissítsük a talaját. Erre a legjobb időszak a virágzása után van, illetve, amikor szaporítjuk, mert így nem kell kettőször megbolygatni.

Szaporítása:

Az azálea szaporítására a talán legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer a fejdugványról történő szaporítás. Ehhez szükséges az állandó 20-25 fok, enélkül nem indulnak el a növésben a fiatal, leválasztott hajtások.

Azálea betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A növény nem mondható betegeskedő típusnak, nem egy kényes fajta. A kártevők se gyakran támadják meg. A megbetegedését és elpusztulását a gondatlanság és az igényeinek nem biztosítása okozhatja.

Az egyik legalapvetőbb probléma a túlöntözés, amely miatt gyökerei könnyen elrothadhatnak és már meg is van a baj.

A másik figyelmetlenség, amely gyakran előfordul az a tűző napfényen hagyás, hiszen ezt elég nehezen viseli. Ha a nap éri hosszú órákon keresztül a levelei megbarnulnak, elszáradnak, elkezdi őket hullajtani.

Legyünk odafigyelőek és nem lesz semmi probléma!

Szobai azálea - Rhododendron simsii
Szobai azálea - Rhododendron simsii
Rhododendron simsii fehér virágú
Szobai azálea fehér virágú
Kúszó filodendron, Philodendron scandens

Kúszó filodendron (Philodendron scandens) gondozása

A kúszó filodendron vagy szívlevelű filodendron, latinul Philodendron scandens egy gyorsan növekvő kúszónövényfajta. Hazánkban nagy népszerűségnek örvend, rengeteg virágkereskedésben, kertészetben megtalálható, hiszen egy viszonylag igénytelen növénynek mondható, sokan szeretik tartani

Virág leírása »