Könnyen kezelhető igénytelen szobanövények

Nagyon sokan vágynak szobanövényre a lakásukba, de nem igazán tudják őket kezelni vagy éppen nem megfelelőek a lakás adottságai. Cikkünkben olyan könnyen kezelhető szobanövények találhatók, amiket mindenki könnyedén nevelhet legyen az az első szobanövénye vagy akár a sokadik. Egyszerűen kezelhető igénytelen szobanövény ötletek.

1. Zöldike, csokrosinda - Chlorophytum

Zöldike - Csüngő csokrosinda - Chlorophytum
Zöldike, csokrosinda cserépben

A zöldike, természetes élőhelye az őserdőkben, trópusi éghajlatú területeken jellemző, őshazája Dél-Afrika. A legismertebb és legkedveltebb fajátja csíkos, ezért is nevezik „tarkalevelűnek”, helyesebben csíkos csokrosindának, népnyelven pedig zöldikének. Nem csak a külseje teszi vonzóvá, hanem a könnyen gondozhatósága. A gondozása nagyon egyszerű, szinte elpusztíthatatlan, igénytelen szobanövény. Valamint lépes a levegő szén-dioxid tartalmából 96% lekötni. Így nemcsak a dekoratív külseje miatt, hanem a kiváló levegőtisztító képessége miatt is jó választás, főként lakásokba, irodákba.

Bővebb leírását itt találod: Zöldike, csokrosinda (Chlorophytum) gondozás, ápolása

2. Szobai futóka - Epipremnum aureum

Szobai futóka, Epipremnum aureum
Szobai futóka

A szobai futóka, egyszerű, de mutatós szobanövény. Kifejezetten ajánlott azoknak, akik még csak most kezdték a virágok, növények tartását, hiszen egy igazi túlélőnek mondható. A köznyelvben nevezik márványos szobai futókának vagy aranyos szobai futókának is. Léggyökeres liánnövény, tehát kaspóból vagy akár falon felfuttatva is tökéletesen eléldegél. A lakásban tartott fajtája nem hoz virágot.

Bővebb leírását itt találod: Szobai futóka (Epipremnum aureum) gondozása, jellemzői

3. Anyósnyelv - Sansevieria

Anyósnyelv - Sanseviera
Anyósnyelv - Sanseviera

Az anyósnyelv, ismert nevein fácánlevél, tigrislevél a liliomfélék családjába tartozik. Egy könnyen tartható, viszonylag igénytelen, szívós növénynek mondható, de ennek ellenére rendkívül látványos, mutatós. A legtöbb külső tényezőt jól tűri, kivéve a túllocsolást, ez az amire kell különösen ügyelnünk.

Bővebb leírását itt találod: Anyósnyelv (Sansevieria) gondozás, ápolása

4. Areca pálma, arany pálma - Areca lutescens

Areca pálma, aranypálma cserepes változat.

Az arecapálma vagy aranypálma, latinul pedig Areca lutescens természetes élőhelye a Madagaszkár, itt elérheti akár a 10 méter magasságot is. A lakásban tartható verziója, a legtökéletesebb gondozás mellett is csak maximum 20 cm nagy lehet. Igényeit tekintve teljesen átlagosnak mondható. Egy-két dolog van, amire nagyon oda kell figyelni a gondozása során és akkor nem lehet semmi gond.

Bővebb leírását itt találod: Aranypálma, areca pálma gondozása (Areca lutescens)

5. Bambuszpálma, gyompálma - Chamaedorea elegans

gyompálma gondozása, ápolása- viragbarat.hu
Gyompálma

A bambuszpálma vagy gyompálma elsősorban leveleivel díszítő, mutatós és nagyméretű pálmafaj, amely akár a 3 méteres magasságot is elérheti. A gondozása igen egyszerű, egyedül arra kell fokozottan figyelni, hogy ne kerüljön olyan helyre, ahol nagy a huzat, mert azt a fikuszokhoz hasonlóan rosszul viseli.

Bővebb leírását itt találod: Gyompálma gondozása, ápolása

6. Zamiopálma, legénypálma - Zamioculcas

Zamiopálma - Zamioculcas zamiifolia
Zamiopálma

A zamiopálma, vagy legénypálma napjainkban már Magyarországon is rendkívül népszerű növény lett a lakások számára. A „hírnevét” a könnyen gondozhatóságának és érdekes külsejének köszönheti. Természetes élőhelyén a nedves évszakok és a száraz aszály váltakozása a megszokott, ezért is a gyökerei átalakultak, valamint képesek a gumói akár hónapokon keresztül tárolni a vizet. Örökzöld növény, aszály idején lombját lehullajtja.

Bővebb leírását itt találod: Zamiopálma gondozása (Zamioculcas)

7. Kroton, csodacserje - Codiaeum variegatum

Kroton - csodacserje virág levelei

A kroton a kutyatejfélék családjába tartozó örökzöld növény. Ahogy a családja is mondja, tejnedve van, amivel érdemes vigyázni, mert könnyen allergiás reakciót okozhat, mossunk alaposan kezet, ha ez a nedv hozzánk ér. A csodacserje rendkívül mutatós és színes külsejéről kapta nevét. Kertészetekben számtalan fajtával találkozhatunk, pöttyössel, foltossal, rózsaszínnel, majdnem feketével és még sok másikkal. Általában a kroton színe életkorával egyre sötétedik. Megfelelő gondozás mellett egészen nagy bokrocskává is fejlődhet.

Bővebb leírását itt találod: Kroton vagy croton (csodacserje) gondozása, ápolása