Harangvirág (Campanula) gondozás lakásban, kertben

Harangvirág kedvelt és mutatós virág, melyet általában kertben, erkélyen de akár sziklakertben tartanak. A Campanula fajták sikeresen tarthatók lakásban is ha elég napos, világos helyet de nem tűző napot biztosítunk nekik. Bár tartható, de azért meghálálja, ha tavasztól egészen a fagyokig ki tudjuk rakni az erkélyünkre, kertünkbe.

Számos fajtája ismert, a legtöbb kertészetben megvásárolható, nem túl drágán.

Campanula-harangvirág fehér-lila virágú
Harangvirág fehér-lila virágú

Campanula eredete, leírása

A harangvirág, latinul Campanula a harangvirágfélék  (Campanulaceae) családjába tartozik, ide többféle változat tartozik, az egynyári és kétnyári harangvirág. A nemzetségébe több mint 450 fajt találhatunk meg, Magyarországon körülbelül 10-12 faj elterjedt, gyakori, ilyenek például az olasz harangvirág, a halvány harangvirág, csomós harangvirág, széleslevelű harangvirág, baracklevelű harangvirág. A nemzetség neve is latin eredetű, amelynek a jelentése kis harang, amelyet a jellegzetes alakjáról kaphatott.

A származását tekintve az északi félgömbnek a mérsékelt övéről származnak, a Földközi-tengertől a Kaukázusig. A magas hegységek területén és füves pusztákon is egyaránt elterjedtek. Bármelyik fajtát nézzük, az elmondható, hogy gyorsan növekszik és kb. 10-25cm-es nagyságot éri el.

Latin neve: Campanula

Harangvirág gondozása, igénye

Teljesen igénytelen növénynek mondható, abszolút nem igényel nagy törődést. A kezdő kertészeknek, vagy hobbikertészeknek kifejezetten ajánljuk. Valamint sziklakertben nagyon mutatós lehet, igénytelensége miatt pedig teljesen tartható így is.

Harangvirág fényigénye

A Campanula a fényt tekintve átlagosnak mondható, hiszen a napos, kissé félárnyékos helyeket kedveli. A tűző napot elviseli, de inkább a szűrt, nem közvetlen fényt szereti.

Hőigénye

A hőmérsékletet tekintve szintén egyáltalán nincsen igénye. Mivel rengeteg féle helyszínen és éghajlaton előfordul, így a meleget és a hideget, a huzatot is bírja. 6-10 fokon teleltessük át.

Ha kirakjuk kertbe akkor mindenképp tavasszal fagyok elmultával és ősszel az első hidegek előtt vigyük be 6-10 fokos hőmérsékletű helyre.

Campanula-harangvirág lila
Campanula - harangvirág lila

Campanula vízigénye

A vízigénye sem túl magas a harangvirágnak, sem túl sok, sem túl kevés víz nem kell számára. Próbáljuk megtalálni azt a megfelelő mennyiséget, amely nem árasztja el, de nem is szárad ki a földje a növénynek. Mind a két véglet károkat okozhat neki, így vigyázzunk vele. Kertben aszályosabb időszakban, lakásban nagyon száraz levegőnél mindenképp növeljük meg ezt a mennyiséget, mint átlagos időben.

Téli időszakban csak mérsékelten öntözzük a növényünk.

Harangvirág tápoldatozása

A tápoldatozás nem szükséges a harangvirágnál, de nem tiltott. Borzasztóan gyorsan és könnyen tud terjeszkedni, ha egészséges, így ekkor nincs szüksége még plusz tápanyagra. Ha mégis szeretnénk tápoldatozni akkor virágzó vagy balkon növényeknek alkalmas tápoldatot adjunk neki kéthetente a tavaszi-nyári időszakban.

Átültetése, szaporítása

Campanula átültetése:

Kertben átültetésre nincs szükség, lehetőség szerint ne bolygassuk. Cserépben viszont kétévente tavasszal érdemes átültetni tápanyagdús földbe.

Arra viszont figyeljünk, mivel erőteljesen terjed, könnyen elnyomhat más, mellette fejlődő növényt. Olyan helyre ültessük, ahol van szabadon helye a szaporodásra, terjedésre.

Az egyik dolog, ami fontos számára, abból a kevésből az, hogy a talaja legyen könnyen áteresztő, lúgos vagy semleges kémhatású, ekkor megfelelően tud növekedni, virágozni.

Szaporítása

A szaporításra a legjobb időszak a tavasz, ekkor elvégezhetjük ezt tőosztással vagy magvetéssel. A friss, fiatal növények kicsit több odafigyelést igényelnek, hiszen akkor meg gyengébbek és kisebb a tűrőképességük.

Ha a növényt az első virágzási időszakban visszavágjuk, valószínűleg még egyszer fog virágozni.

TIPP:

A fiatal növényeket vágjuk vissza, hogy bokrosabb legyen a növényünk. Viszont ha dúsabb növényt szeretnénk akkor dugványozással több tövet tegyünk a cserépbe.

Harangvirág betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Nem jellemző a virágra, hogy kártevők vagy betegségek megtámadják.

Ritkábban támadják meg a csigák, meztelencsigák, azok lehetnek talán az egyetlen probléma.

Mivel fagy-, forróság tűrő, valamint vízigénye sem különleges, így megfelelő és egyszerű tartása mellett nem valószínű bármilyen hátulütő.

Campanula - harangvirág lila
Cserepes campanula - harangvirág lila
Campanula - harangvirág fehér virággal
Campanula fehér virággal
Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől

Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől?

A macskák kedves házi kedvencek, de ha szabadon kóborolnak a környéken, komoly problémákat okozhatnak a kertekben. Sokan panaszkodnak arra, hogy a macskák felkaparják a frissen ültetett ágyásokat, tönkreteszik a növényeket, vagy éppen a kertben végzik el dolgukat. Ez nem csak esztétikai szempontból kellemetlen, de egészségügyi kockázatokat is rejthet magában.

Virág leírása »
Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »