Lepkeorchidea (Phalaenopsis) gondozása, ápolása, igényei

A lepkeorchidea ma ez egyik leggyakrabban vásárolt és ajándékozott orchidea fajta. Elterjedését nemcsak a sokszínű és gyönyörű virágjainak köszönheti, hanem elérhető ár fekvésének is. Nagyon hálás és mutatós virágzó szobanövény, mely hosszan tartó virágai és könnyű tartása miatt sok ember egyik kedvenc virága lett.

A Phalaenopsis orchidea ma már nemcsak a kertészetekben, hanem időszakosan a szupermarketekben is megtalálható. A lepkeorchidea ára nagyban függ méretétől, egy vagy több szálas kialakításától, de már kb.: 1500 Ft ártól akár több ezres ár között is megvásárolható.

Phalaenopsis orchidea több színben
Phalaenopsis orchidea több színben

Phaleonapsis eredete, leírása

A lepkeorchidea vagy pillekosbor, latinul pedig Phalaenopsis Délkelet-Ázsiában, a Fülöp-szigeteken és Észak-Ausztráliában található meg őshonosan. A levelei kerekded formájúak, sötétzöldek, a virágszára általában magasra törő és erős, amelynek a felső részén találhatjuk a sok szép virágát. Az igényeit betartva, megfelelő körülmények mellett a virágai gyönyörűek és élénkek, a szivárvány valamennyi színében megtalálhatóak. A fajtól függő, hogy mikor virágzik, lehet tavasszal, nyáron, ősszel, de akár télen is, a hibrid változatoknál ráadásul évekig csodálhatjuk a virágzást.

Latin neve: Phalaenopsis sp.

Egyéb nevei: pillekosbor

Lepkeorchidea gondozása, igénye

A pillekosbor hatalmas népszerűségnek örvend, hiszen olyan gyönyörű akár bármelyik orchidea, de a Phalaenopsis orchidea gondozása, tartása jóval egyszerűbb. De ez nem azt jelenti, hogy nem kell vele törődni, természetesen az alap igényei ennek a fajtának is megvannak, a rendszeresség is fontos.

Pillekosbor fényigénye

A fényt tekintve átlagosnak mondható, a világos helyeket kedveli, de akár félárnyékos helyen is jól eléldegél, bár ez az erős színe rovására megy. Ne tegyük ki közvetlen, tűző napsugaraknak, hiszen azt nem bírja. A levelei könnyen megbarnulnak és lehullanak a forró napsütés hatására.

Lepkeorchidea hőigénye

A lepkeorchidea a kellemes, meleg helyeket kedveli, így számára tökéletes a lakásban tartott életmód. A fagyot és a huzatot nem bírja, így ne tegyük közvetlen az ablak mellé. A fűtőtest közelsége sem tesz neki túl jót, így azt is kerüljön. A szobahőmérséklet számára a legjobb, tehát a kb. 20-22 fokos meleg.

Lepkeorchidea - Phalaenopsis
Lepkeorchidea - Phalaenopsis

Phaleonapsis vízigénye

A pillekosbor öntözésének a titka a mérsékelt, de rendszeres öntözés, hiszen nem szabad túlöntözni, az elárasztás hatására levelei elrothadhatnak, de az sem jó, ha a földje száraz, nyirkosan kell tartsuk. Az öntözővíz minősége elég fontos, használjuk lágy esővizet vagy ioncserélt változatot.

Locsolást többféleképpen végezhetjük. Vagy hagyományosan locsoljuk locsolókannával, mint a többi növényünk vagy akár megmeríthetjük cserepestől virágunk egy vödör vízben, majd hagyjuk lecsöpögni, és utána rakjuk vissza a megszokott helyére az orchideát.

TIPP:

A letakarás lehet minden nap este héttől – reggel nyolcig, akár egy papírdoboz segítségével is.

Az őshazáját tekintve ez az orchidea faj szereti a párás helyeket, sőt nagyon igényli is. Nyugodtan közvetlen permetezéssel biztosíthatjuk számára, hogy ne legyen száraz a levegő.

Tápoldatozása

A tápoldatozásra is szükség van a lepkeorchidea esetében, hiszen a megfelelő fejlődését tápanyagpótlással biztosíthatjuk. Ezt a nyár folyamán végezzük el kéthetente, keverjük a megfelelő töménységben az öntözővízhez az orchidea tápoldatot. A boltokban kapható kifejezetten orchidea tápoldat, ez tökéletes számára. Vagy kaphatók csepegtetők is, melyek a földbe szúrva folyamatosan adagolják a tápanyagot a növénynek.

TIPP:

Ha nem szeretnénk orchidea tápot külön venni akkor a virágzó tápoldat is megfelelő neki, viszont hígítsuk jobban, mert ha túl erős az megégetheti.

Lepkeorchidea tartása virágzás után - átteleltetése

A virágok folyamatosan elszáradnak és leesnek majd, ezután csak az üres virág szár marad. Ezt a szárat vágjuk le az alsó szárcsomó felett. Virágzás után a növény nyugalmi időszakra vonul. Ekkor kezdjük el kevesebbet locsolni és teljesen hagyjuk el a tápoldatozást.

Ha azt szeretnénk, hogy az orchideánk következő évben is virágozzon akkor egy úgynevezett rideg tartást érdemes csinálni neki, mikor is kevesebb vizet kap és hidegebb helyen tartsuk. A bimbók kialakulásához szüksége van egy hideg hatásra, mely segíti a fakadást. Enélkül lehet következő évben egyáltalán nem fog virágot hozni.

Lepkeorchidea festett kék szirmokkal
Lepkeorchidea festett kék szirmokkal

Ha szobanövényünk újra fog virágozni akkor a növény egy vagy több szárat növeszt, mellyen megjelennek majd a virágbimbók szépen sorban. Amennyiben a virágszár megjelent, akkor kezdjünk el több vizet adni neki és adjunk neki tápoldatot is, mert elengedhetetlen a megfelelő tápanyag a virágok kifejlődéséhez. A szár mellé érdemes karót szúrni és a mellett folyamatosan vezetni, mert akkor egyenes virágszárunk lesz, ami elbírja a virágokat is.

Lepkeorchidea átültetése, szaporítása

Orchidea ültető közeg
Orchidea ültető közeg - Kép: 140182571 © Alexytrener - Dreamstime.com

Átültetése:

Az átültetésre kb. 2 évente van szükség, ekkor tegyük új, friss ültetőközegbe, számára a hagyományos virágföld nem lesz megfelelő, mivel léggyökerei megfulladnak a sűrű, hagyományos földkeveréktől. Használjunk speciális orchidea földet vagy keverjünk össze fakérget, háncsot, granulátumot és abba rakjuk.

Szaporítása:

A szaporítása más orchideafajoktól eltérően, nem álgumóval történik, hanem a sarj leválasztásával vagy pedig tőosztással lehet.

A lepkeorchidea betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A pillekosbort sajnos egyaránt betegségek és kártevők is megtámadhatják. Többnyire pedig a figyelmetlen és rendszertelen gondozás miatt.

A túlöntözése és elárasztása vezethető a gombabetegségek megjelenéséhez.

A nem rendszeres és kellő mennyiségű párásítás hiányában, a száraz levegőn nagyon könnyen megtámadhatják a pajzstetvek.

A túl sötétben való tartás pedig az új bimbók lehullásához, majd elpusztuláshoz vezethet.

 

Tanácsok az egészséges lepkeorchidea megvásárlásához

Mikor kiválasztjuk virágunkat mindenképp nézzük meg a következőket ahhoz, hogy sokáig virágzó és egészséges növényt vigyünk haza vagy épp adjunk ajándékba:

  • Gyökerei zöldek, élettelik és behálózzak a cserepet.
  • Sok bimbót tartalmaz – melyek közül még csak pár nyílt ki.
  • A bimbók egészségesek és világos, élénk színűek. A barna, szárazabb már nem fog virágot hozni.
  • Levelek erősek, kemények.

Amennyiben sikerült kiválasztani az egészséges, életteli lepkeorchideát, akkor figyeljünk arra, hogy visszük haza. Mivel a virágok, bimbók nagyon érzékenyek, így könnyen lepattanhatnak fizikai behatásra vagy a hideg hőmérsékletre.

Ezért minden esetben kérjük, hogy fóliába legyen becsomagolva, ha hideg az időjárás akkor csomagolópapírba is mindenképp, nehogy megcsapja a kinti hidegebb hőmérséklet. Már annyi elég neki, hogy a bolt bejáratától az autóig elvisszük, már akkor megfázhat!

Otthon természetesen egyből legyen kicsomagolva a papírból, fóliából a csodaszép orchideánk!

További orchidea fajták:

Cymbidium csónakorchidea gondozása ápolása lakásban

Az orchideák sokszínűsége és rengeteg fajtája megtalálható világszerte. Különlegességének köszönhetően Orchidea kiállításokat csodálhatunk meg több országban is évente.

Pillekosbor fehér virággal
Pillekosbor fehér virággal
Lepkeorchidea -pillekosbor többféle színben
Lepkeorchidea - pillekosbor többféle színben
Vadászgörények tartása

3 dolog, amit nem tudtál a görényekről

Ma már egyre többen tartják háziállatként, de a patkányirtás vadászgörénnyel is gyakori, rendkívül hatékony és környezetvédelmi szempontból is megfelelő módja a rágcsálók kiirtásának. Ha érdekelnek a görények, olvasd el cikkünket. Most olyan dolgokat is megtudhatsz róluk, amiről még nem sokan hallottak.

Virág leírása »
Zöld jalapeno paprikák

A jalapeno gondozása és nevelése

A jalapeno igazi sláger a paprikák világában. Megunhatatlan. Jellegzetes íze ráadásul kulináris szempontból is óriási érték. Sokan éppen felkapottsága, kedveltsége és keresettsége miatt úgy gondolják, hogy a termesztése, gondozása túlságosan bonyolult feladat.
Mi sem áll távolabb a valóságtól! Valójában sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt a legtöbben gondolják!

Virág leírása »
Kurkuma - Curcuma alismatifolia

Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia) ápolása, igényei

A szobanövények világa számtalan színt, formát és textúrát kínál, de kevés olyan növény van, amely annyira lebilincselő, mint a Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia). Ez a rendkívüli növény a gyömbérfélék családjába tartozik, s a természet adta színpompájának köszönhetően számos otthon és iroda sztárja. 

Virág leírása »