Karácsonyi kaktusz gondozása, ápolása (Schlumbergera)

A karácsonyi kaktusz a virágzási idejéről kapta a nevét, hiszen a szeretet ünnepén a leggyönyörűbb. Kedvelt szobanövény, mely egyszerű tartása és sokszínű virága miatt népszerű ajándék tél idején.

Méretétől függően 5-600 Ft és 3000 Ft közötti áron tudunk vásárolni karácsonyi kaktuszt a kertészetekben, virágboltokban.

Latin neve: Schlumbergera truncatu régen Zygocactus truncatus néven volt ismert.

Karácsonyi kaktusz rózsaszín Fotó: 130906089 © Luckakcul - Dreamstime.com

Karácsonyi kaktusz eredete, leírása

Őshazája a Brazília, ahol a trópusi, vagy szubtrópusi őserdők fáin él. Rövid nappalos növény. Örökzöld, évelő növény, amelynek szárai levelekből állnak. Virágai lehet fehér, aranysárga, narancssárga, rózsaszín, lila vagy a piros különböző árnyalatai. Egy kifejlődött növény kb. 45-50 cm nagyságra nő meg.

Karácsonyi kaktusz gondozása, igénye

Ha rendesen törődsz vele, karácsonyra gyönyörű virágokat fejleszt. Ez nem lesz nehéz, ha körültekintően és tudatosan gondozod.

A kaktusz fényigénye

A karácsonyi kaktusz fényigénye elég magas, így világos szobában kell tartani, de úgy, hogy közvetlen tűző napfény ne érje. A nyár folyamán nyugodtan kitehetjük a kertbe vagy akár az erkélyre is.

Az ősz alatt több sötét órára, árnyékos helyre van szüksége, hiszen ez indítja el a rügyképződését és így lesz sok virág rajta. Ezért egy olyan szobát válasszunk neki, amit nappal világos, este viszont nem ér napfény, ha pedig ez nem megoldható, sötétedéstől reggelig takard le pl. egy dobozzal.

Schlumbergera hőigénye

Szeptember végétől alacsonyabb, kb. 15-17 fokos hőmérsékletet kíván, így a fűtött szobában nem fog virágokat fejleszteni. Ha a virágok megjelentek tehetjük egy világosabb helyre, de ha ott sokkal melegebb 23-25 fok van, az lerövidíti a virágzási idejét.

A virágzás után, a nyugalmi időszakban szintén hűvös, de világos helyen érzi jól magát. A száraz levegőt nem tűri jól, ezért, ha nálad mégis az van, rakj a cserép alátétjébe kis kavicsokat vagy permetezd meg rendszeresen vízzel.

Karácsonyi kaktusz cserepes
Karácsonyi kaktusz Fotó: 47665029 © Andrey Yakovlev - Dreamstime.com

Vízigénye

Bármelyik időszakát tölti is a növény, sose hagyd, hogy földje felszíne teljesen kiszáradjon. Viszont mértékkel kell locsolni, mert a túl sok víztől könnyen elrohadhatnak a gyökerei, elpusztulhat tőle. Szeptembertől novemberig csökkentsük a vízmennyiséget, majd novembertől a bimbók fejlődése miatt növeljük újra a mennyiséget. A virágzás utáni időszakban megint ritkábban kell locsolni. A növekedési időszakában pedig a legfontosabb a vízmennyiség, ezért akkor rendszeresen, többet locsold.

Karácsonyi kaktusz tápoldatozása

A karácsonyi kaktusz tápoldatozására a növekedési időszak alatt van szükség, de ekkor sem kell túlzásba esni, elég havonta egyszer vagy kétszer. Virágzó növényeknek való tápoldat alkalmas neki.

Schlumbergera tartása virágzás után

Elvirágzás után hűvősebb, de világos hely kell neki. Ekkor is öntözzük, de ritkábban, mint virágzás során.

Áprilistól, mikor beindul a növekedési időszak több vizet és már tápoldatot is kaphat. Ekkor tehetjük melegebb, világosabb helyre. Májustól szeptemberig akár kertbe, teraszra is kitehetjük, de ne tűző napra.

Szeptembertől biztosítsunk neki nyugalmi időszakot, csökkentsük a vízmennyiséget, de novembertől ismét locsolhatjuk többet, hogy szép és sok bimbót növesszen.

Karácsonyi kaktusz bimbós
Karácsonyi kaktusz bimbós Fotó: 158178698 © Rebekah Zemansky - Dreamstime.com

Újravirágoztatás:

Újra virágoztatáshoz mindenképp szükséges a sötétítés a növénynek, hogy beinduljon a rügyképződés. Ősszel már több sötétebb óra szükséges neki, ez megoldható sötétebb helyen vagy akár letakarással.

Novembertől több vízre van szüksége a bimbók fejlődéséhez, így növeljük meg a vízmennyiséget, de ekkor se locsoljuk túl.

TIPP:

A letakarás lehet minden nap este héttől – reggel nyolcig, akár egy papírdoboz segítségével is, ha nem tudunk neki sötétebb helyet biztosítani.

Karácsonyi kaktusz átültetése, szaporítása

Átültetése:

A fiatalabb növényeket érdemes évente vagy kétévente átültetni, de az idősebbeket nem bolygassuk olyan gyakran, elég csak három- vagy ötévente. Az átültetést a növekedési időszak elején, tavasszal végezzük el. A kaktusznak nem felel meg az általános virágföld. Az átültetéshez használj készen vásárolható kaktuszföldet vagy jó a tőzeges virágföldből és homokból készült keverék is.

Szaporítása:

A szaporítását vízben és földben is elvégezheted. A kis dugványt tedd vízzel megtöltött pohárkába, de ne lepje el a víz a növényt teljesen. Kb. három hét múlva megjelennek az első kis gyökérszálak, ekkor ültethetjük át földbe.

A növekedési időszak elején csippents le néhány szártagból, leveléből álló darabot, és hagyd 1-2 napig száradni a levegőn, majd ültesd nedves kaktuszföldbe, esetleg a homok és tőzeg keverékbe. Eleinte csak párásítással adj neki vizet, nehogy kirohadjon, de 2-3 hét elteltével már öntözheted is.

Karácsonyi kaktusz betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Ha a levelei megsárgulnak és puhák, túlöntözted a kaktuszt, mérsékeltebben öntözd.

Ha a levei fonnyadnak, az ellenkezője történt, túl kevés vizet kap, ezért öntözd gyakrabban.

Kártevők nem szokták megtámadni, de ha igen, valószínűleg takácsatka vagy pajzstetű a tettes. De ezt is könnyen orvosolhatod, hiszen mosogatószeres szivaccsal óvatosan le tudod őket törölni.

Hasonló télen virágzó szobanövény még a mikulásvirág vagy ciklámen, mely télen is díszítheti otthonunkat virágaival.

Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől

Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől?

A macskák kedves házi kedvencek, de ha szabadon kóborolnak a környéken, komoly problémákat okozhatnak a kertekben. Sokan panaszkodnak arra, hogy a macskák felkaparják a frissen ültetett ágyásokat, tönkreteszik a növényeket, vagy éppen a kertben végzik el dolgukat. Ez nem csak esztétikai szempontból kellemetlen, de egészségügyi kockázatokat is rejthet magában.

Virág leírása »
Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »