Miért rakjunk virágot a hálószobába?

Az otthonokban gyakorta látjuk, hogy a virágokat a nappalikban vagy a konyhákban helyezik el, de a virágok a lakás összes helyiségében kifejtik jótékony hatásukat. A növények a hálószobában is fontosak lehetnek, mutatjuk is, hogy miért.

A növények élettani hatásai 

A növények nem csak a szén-dioxid szennyezést segítik kiszűrni, hanem a kémiai mérgeket is képesek hatástalanítani. Ilyen lehet a benzol, a formaldehid vagy a triklór-etilén. A növények szépsége abban rejlik, hogy egy természetes szűrőrendszer van beléjük építve, amelynek célja a tisztítás. A levegő tisztításán kívül a hálószobai növények nyugtató hatással is bírnak. A hálószobanövényeknek nemcsak számos egészségügyi előnyük van, hanem szép dekorációk is és energiát adnak bármely belső térnek.

Mire figyeljünk a hálószobai növények kiválasztásánál?

A hálószobába kerüljük az olyan növények elhelyezését, amelyek túlságosan illatosak, hiszen amellett nem lehet nyugodtan aludni. Nem ajánlott az orchidea, a jácint és a liliom sem.

Az illat mellett fontos odafigyelni az egyes növények sajátos igényeire is. Ilyen lehet például a fényigény. Ha a hálószobánk túlságosan sötét, akkor még véletlenül se válasszunk magas fényigényű növényt.

Allergiás és asztmás panaszok esetén szintén kerülendők azok a virágok, amelyek allergén molekulákat képesek a légtérbe juttatni. Kerülendők például a fikuszok családjába tartozó növények, hiszen egy tanulmányban már kimutatták, hogy száradás után allergén molekulákat juttat a térbe.  

Miként ápoljuk a hálószobai növényeket?

A hálószobai növények ápolása nem sokban tér el a ház többi helyiségében megtalálható virágétól. A növényeknek ugyan úgy szükségük van arra, hogy időszakosan lezuhanyoztassuk őket vagy letöröljük a levelükről a port, emellett a megfelelő vízigényét kielégítsük. A virágok kiválasztásánál már említettük, hogy fontos a fény, így csak olyan virágot válasszunk, amely a fényviszonyoknak megfelelő.

Ne feledkezzünk meg a szellőztetésről sem, hiszen a légtisztításhoz ez is elengedhetetlen. A növények a hálószobában is ugyanazt a törődést igénylik, mint társaik.

Hova rakjuk növényünket a hálószobában?

Sokszor a hálószoba mérete és elhelyezkedése határozza meg, hogy hova tudjuk úgy rakni a növényünk, hogy megkapja az elegendő napfényt és semmiképp ne legyen útban. Nagyobb növényeket rakhatjuk a földre egy szép kaspóba, de gondoljuk át, hogy nem lesz-e a közlekedési útvonalunkban, mert mégha nappal ki is tudjuk kerülni, de éjszaka a sötétben már nem biztos, hogy figyelünk és biztos bosszúságot fog okozni.

Kisebb növényeknél, csüngő-futó növényeknél és a kisebb hálószobákban remek választás a polcon való elhelyezés. A polcok általában nemcsak dekorációknak, könyveknek, de hálószobai növényeknek is kiváló választás.

Legjobb növények hálószobába – Top 5 kiváló légtisztító

1. Hálószobai növények: Zöldike (Chlorophytum)

A liliomfélék családjához tartozó Zöldike egyike a klasszikus szobanövényeknek. Remek légtisztító növény egyben.

Gondozásáról, tartásáról bővebb információ itt: Zöldike gondozás, ápolása

2. Hálószobai növények: Anyósnyelv (Sansevieria)

Az agávafélék családjába tartozik és egy igen hálás szobanövény, a mely különösebb gondoskodást nem igényel.

Anyósnyelv - Sanseviera

Gondozásáról, igényeiről bővebb információ itt: Anyósnyelv gondozása, ápolása

3. Hálószobai növények: Vitorlavirág (Spathiphyllum)

A konytyvirágfélék családjába tartozik és a világos, valamint a félárnyékos helyeket kedveli a legjobban.

Vitorlavirág irodába is - irodai növények, hálószobai növények

Ápolásáról bővebb információ itt: Vitorlavirág gondozása

4. Hálószobai növények: Sárkányfa, dracéna

Az agávafélék családjába tartozó növény akár 2 méter magasra is megnőhet, így inkább a nagyobb hálószobákba ajánljuk.

Dracéna - hálószobai növények

Ápolásáról bővebb információ itt: Dracéna, sárkányfa gondozása, ápolása

5. Hálószobai növények: Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata)

A régi múlttal rendelkező szobanövény talán még nagymamáink és ükanyáink lakásába is megtalálható. A dús levélzetű növény igazán mutatós dísze lehet hálószobánknak.

Gondozásáról tartásáról bővebb információ itt: Szobapáfrány gondozása

Vadászgörények tartása

3 dolog, amit nem tudtál a görényekről

Ma már egyre többen tartják háziállatként, de a patkányirtás vadászgörénnyel is gyakori, rendkívül hatékony és környezetvédelmi szempontból is megfelelő módja a rágcsálók kiirtásának. Ha érdekelnek a görények, olvasd el cikkünket. Most olyan dolgokat is megtudhatsz róluk, amiről még nem sokan hallottak.

Virág leírása »
Zöld jalapeno paprikák

A jalapeno gondozása és nevelése

A jalapeno igazi sláger a paprikák világában. Megunhatatlan. Jellegzetes íze ráadásul kulináris szempontból is óriási érték. Sokan éppen felkapottsága, kedveltsége és keresettsége miatt úgy gondolják, hogy a termesztése, gondozása túlságosan bonyolult feladat.
Mi sem áll távolabb a valóságtól! Valójában sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt a legtöbben gondolják!

Virág leírása »
Kurkuma - Curcuma alismatifolia

Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia) ápolása, igényei

A szobanövények világa számtalan színt, formát és textúrát kínál, de kevés olyan növény van, amely annyira lebilincselő, mint a Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia). Ez a rendkívüli növény a gyömbérfélék családjába tartozik, s a természet adta színpompájának köszönhetően számos otthon és iroda sztárja. 

Virág leírása »