Zöldike, csokrosinda (Chlorophytum) gondozás, ápolása

Zöldike - Csüngő csokrosinda - Chlorophytum
Zöldike - Csüngő csokrosinda

Zöldike az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb szobanövény, könnyen és egyszerűen tartható lakásban, irodákban egyaránt. Rendkívül jó legtisztító növény, mely zöld mellett csíkos és tarka változatokban is kapható.

Latin neve: Chlorophytum comosum – Csüngő csokrosinda

Zöldike - Chlorophytum eredete, leírása

A zöldike, latinul Chlorophytum comosum természetes élőhelye az őserdőkben, trópusi éghajlatú területeken jellemző, őshazája Dél-Afrika. A legismertebb és legkedveltebb fajátja csíkos, ezért is nevezik „tarkalevelűnek”, helyesebben csíkos csokrosindának, népnyelven pedig zöldikének. A keskeny leveleit hosszú fehér csíkok díszítik. 

Ha a cserepet magasra helyezzük, esetleg felfüggesztjük, akkor a hosszú levelei indaszerűen, szabadon fejlődhetnek. A fiatalabb növények levelei szélesebbek, az idő múlásával egyre elvékonyodik.

Érdekessége, hogy kutatók tesztelték, hogy milyen hatással van a helyiség levegőjére, ahova lerakták. Rendkívüli lett az eredmény, a zöldikének a többitől eltérően kimagasló lett az értéke. Képes a levegő szén-dioxid tartalmából 96% lekötni. Így nemcsak a dekoratív külseje miatt, hanem a kiváló levegőtisztító képessége miatt is jó választás, főként lakásokba, irodákba.

Zöldike gondozása, igénye

Nem csak a külseje teszi vonzóvá, hanem a könnyen gondozhatósága. A gondozása nagyon egyszerű, szinte elpusztíthatatlan.

Zöldike fényigénye

A zöldike megfelelő napfény mellett sokkal színesebb, élénkebbek rajta csíkok. Érdemes világos, de nem tűző napfényes területre elhelyezni, hiszen az állandó napfény megperzseli a leveleket. Az árnyékos helyet is elviseli, viszont ekkor a mintázata megfakul.

Tehát a mintás változatoknak több fényre van szükségük, mint az egyszínűeknek.

Csokrosinda hőigénye

A hőmérsékletet tekintve abszolút igénytelen növény. Jól tűri a kb. 7-10 fokos hideget, de a más növények számára túl magas hőmérsékletet is. Tehát ezt megfigyelve, nem kell túlságosan vele törődni, csak ne helyezzük radiátor mellé.

Zöldike - Csüngő csokrosinda - Chlorophytum - irodai növények
Zöldike - Csüngő csokrosinda

Zöldike vízigénye

A csokrosinda tavasztól őszig növekedik a legtöbbet, ekkor öntözzük bőségesen, de a földjét hagyjuk szinte teljesen kiszáradni a két locsolás között. A téli időszakban kevesebb vízmennyiséggel is bőven megelégszik. Áltálában nincs szükség párásításra, de a nyári nagy szárazságban és melegben, kb. 25 fok felett permetezzük.

Chlorophytum tápoldatozása

Nyáron, júniustól szeptemberig hetente egyszer adjunk az öntözővízhez folyékony tápoldatot.

Chlorophytum virágzása

A Chlorophytum virága nagyon jelentéktelen és apró. A virága fehér, amely nyáron vehető észre a merev hajtásokon.

A virágzás után a hajtáscsúcsokon megjelennek új levélsarjak.

Zöldike átültetése, szaporítása

Átültetése:

ha kinőtte a cserepét akkor átültethetjük, nagyobb cserépbe, általános B tipusú virágföldbe.

Szaporítása:

A zöldike szaporítása nagyon egyszerű, ha kinőtte a cserepét és átültetjük, ekkor több részre szedhető. De még könnyebb, ha a virág szárán megjelent, sokszor már gyökeres kis sarjakat leválasztjuk. Ezeket kettesével, hármasával ültessük jó minőségű földbe, ne túl nagy, kb 8cm átmérőjű cserépbe. Olyan helyre tegyük, amely nem huzatos, enyhén fényes, inkább árnyékos. Érdemes befőttes üveggel vagy fóliával lefedni, amíg jól begyökeresedik. Általában elég ezután egy év múlva átültetni.

TIPP:

A másik egyszerű módja a gyökereztetésnek, ha az indáról leválasztott sarjat félig vízzel teli edénybe helyezzük és ezután ületjük el cserépbe.

Zöldike betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Ha nem kap elég fényt és túl nagy melegben tartjuk, a levei megnyúlnak és így elpusztul. A túl sok vagy épp túl kevés vizet a levelek barnulásán vehetjük észre. A túl száraz levegő esetén a levei elszáradhatnak, töredezhetnek.

A leveleken megjelenő szürkés háló, fakulás a vörös takácsatkák hibája. Ez elkerülhető természetes növény védőszerekkel.

Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »
Guzmán-bromélia - Guzmania lingulata

Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata) ápolása, gondozása

A Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata), közismert nevén skarlátcsillag, egy lenyűgöző és könnyen gondozható szobanövény. Különleges megjelenése és színes virágai miatt kedvelt választás a növénykedvelők körében. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt a Guzmán-bromélia gondozásához, beleértve az optimális fény-, hő- és vízigényeket, valamint a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezést.

Virág leírása »