Papagájvirág (Strelitzia) gondozása

Hazánkban nagyon sok dísznövény közül, talán a papagájvirág, azaz a paradicsommadár-virág az egyik leglátványosabb. Lassan minden nagyobb kertészetben kapható, pedig gondozása nem a legegyszerűbb és az első virágok megjelenése 3-4 évbe is telhet.

Latin neve: Strelitzia

Ismertebb fajtái:

 • Strelitzia nicolai – fehér (kék) papagájvirág
 • Strelitzia reginae – pompás papagájvirág
Pompás papagájvirág - Strelitzia reginae
Pompás papagájvirág - Strelitzia reginae

Strelitzia eredete, leírása

A  papagájvirág-félék (Strelitziaceae) családjába tartozó növény a trópusi, szubtrópusi területekről származik. Dél-afrikában őshonos, ahol daruvirágként is nevezik. Nevét Mecklenburg-Strelitzi Saroltáról, brit királynéról, kapta.

A levei igencsak méretesek, nagy evezőlapátokra, banánlevelekre hasonlítanak, amelyek mellől emelkedik ki virága. Hosszú száron ülő, narancssárga, kék vagy élénkpiros színűek. A virágok akár több héten keresztül is virágoznak, és nagyságuk elérheti akár a 15-20 cm.-t is. Így kedveltek a virágkötészetben is.

Papagájvirág gondozása, igényei

A cserepes papagájvirág gondozása nem a legegyszerűbb, sok türelmet igényel, valamelyik növénynél három-négy évet is igényelhet mire megjelenik rajta az első virág, illetve hely tekintetében sem a legpraktiusabb, hiszen nagy helyet foglal.

Fényigénye

A nyár elejétől akár már a szabadban is tarthatjuk, a napos helyek számára a legtökéletesebbek. A lehető legtöbb fényt kell számára biztosítani, de a forró, tűző naptól óvjuk, hiszen ez akár elpusztulását, leveleinek barnulását, megégését is okozhatja. A legfontosabb a virágzása idején napos, világos helyre tenni.

Hőigénye

A papagájvirág hőigénye nem túl különleges, az átlagos meleget kedveli, kb. szobahőmérsékletet, akár kicsit melegebbet. A 18-26 hőfok között érzi magát a legjobban, télen elegendő számára a 10-15 fok is, de a fagytól, huzattól óvjuk. A gyors hőmérsékletváltozást nehezen tűri, így ablakba, fűtőtest közeli környezetébe ne tegyük.

Papagájvirág - Strelitzia
Papagájvirág - Strelitzia

Papagájvirág vízigénye

A vízigénye viszonylag magasnak mondható, locsoljuk meg jó bőségesen, de kettő öntözés mellett hagyjuk a földjét kiszáradni, ha  túlöntözzük a levelei elrothadnak és ez akár az élete végét is jelentheti, tehát a száraz földfelszín igen fontos!

A magas páratartalmat kedveli, így érdemes permetezni alkalmanként, hetente kb. egyszer/kétszer.

Papagájvirág tápoldatozása

A tápanyagok, ásványi anyagok pótlása fontos a papagájvirág tekintetében. Kéthetente vagy havonta egyszer a megfelelő tápanyagmennyiség érdekében érdemes elvégezni, ekkor keverjük az öntözővízhez a tápoldaton feltüntetett töménységben. Erre alkalmas tápoldatoka a virágzó dísznövényeknek való, és a mediterrán tápoldat.

Virágzása

A kültéri fajtáktól eltérően, a beltéri papagájvirág nagyon ritkán virágzik.

Nem véletlen, hogy a kertészetekben árult növényekbe műanyag virág van helyezve, hiszen több év is eltelhet, míg virágot hoznak.

Türelmesnek kell lenni, mert 4-5 éves korában kezd először virágozni.

Fehér papagájvirág - Strelitzia nicolai
Fehér papagájvirág - Strelitzia nicolai

Papagájvirág teleltetése

A Strelitzia ősszel és télen pihen. Teleltetéséhez, fagymentes, aránylag hűvös (10-15 °C) helyiséget válasszunk. Ilyenkor nem kell tápoldatozni és locsolni is csak nagyon ritkán.

Papagájvirág átültetése, szaporítása

Átültetése:

Az átültetés a papagájvirág esetében kicsit más, ugyanis a fejlett növényt NEM szabad átültetni, hiszen az évenkénti virágzáshoz fontos a kinőtt cserép. A még fiatal növényt át lehet ültetni nagyobb cserépbe, vagy ha fel szeretnénk frissíteni a földjét, ezt évente egyszer elég megtenni. Két átültetés között azért jó a talaj felső rétegét friss, kissé savanyú talajjal is felfrissíteni. De a “felnőtt” példányt, csak nagyon indokolt esetben érdemes.

Papagájvirág szaporítása:

Szaporítása történhet tőosztással és magról. A tőosztás egyszerűbb és gyorsabb. Ilyenkor idősebb, 4-5 évesnél idősebb növényt kettő vagy három részre is szétválaszthatunk és külön-külön elültethetünk.

Igényei ugyanazok, mint általában, de kell idő neki, hogy újra erőre kapjon.

Papagájvirág betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Leggyakrabban a levéltetvek, a pajzstetvek, a takácsatkák és a liszteskék károsítják. Töröljük le szappanos vízzel és kezeljük rovarírtó szerrel.

Emellett szürkepenész is megtámadhatja, ilyenkor távolítsuk el a fertőzött leveleket és kezeljük gomba ellenes szerrel.

 • Besodródó levelek: alacsony páratartalom, alulöntözés  vagy huzatba, hideg levegőre tettük.
 • Barna levélszélek: több oka lehet, alacsony páratartalom, túlöntözés vagy tápoldatozás a leggyakoribb okok.
 • Levelek meghajlanak, feketék lesznek: 10 °C alatti hőmérsékleten.
 • Sárguló levelek (nem a tövénél): nem megfelelő öntözés vagy fényhiány jele.
 • Rothadó tő: túlöntözés jele.
 • Elmarad a virágzás: nem kap elég fényt, tápanyagot.

Papagájvirág igényei röviden:

 • Napos, fénykedvelő, de a tűző napot nem szereti.
 • Átlagos hőigényű, 18-26 °C, télen 10-15 °C.
 • Viszonylag magas vízigényű, de nem szabad túllocsolni. Alulról locsoljuk.
 • Szereti a párásítást, pár naponta érdemes permetevni és kavics ágyra tenni a cserepét.
 • Tavasztól őszig kéthetente, havonta tápoldatozzuk, pihentetés alatt viszont egyáltalán ne.
 • Átültetés csak fiatalabb növényeknél ajánlott, idősebbeknél csak nagyon indokolt esetben. Inkább a felső réteg cseréjét végezzük, enyhén savanyú földdel.
 • Virágot csak idősebb növények hoznak, ilyenkor szereti a szűkösebb cserepet.
 • Nagy helyigényű növény.

Fotók: Dreamstime.com

Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől

Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől?

A macskák kedves házi kedvencek, de ha szabadon kóborolnak a környéken, komoly problémákat okozhatnak a kertekben. Sokan panaszkodnak arra, hogy a macskák felkaparják a frissen ültetett ágyásokat, tönkreteszik a növényeket, vagy éppen a kertben végzik el dolgukat. Ez nem csak esztétikai szempontból kellemetlen, de egészségügyi kockázatokat is rejthet magában.

Virág leírása »
Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »