Gloxínia gondozása, ápolása (Sinningia speciosa)

A cserepes gloxínia vagy csuporka szinte egész nyáron virágzó növény, mely sokféle színben megvásárolható. Rendszeres öntözéssel, világos vagy félárnyékos helyen könnyedén tarthatjuk. Kedvelt ajándék változatos, színes virágai és kedvező ára miatt. 1800-2500 Ft körül kapható a kertészetekben, virágboltokban.

Gloxínia latin neve: Sinningia speciosa, Gloxinia speciosa

Fajták: Sinningia sonata, Sinningia cardinalis

Ismertebb nevei: gloxínia, csuporka

Cserepes Gloxínia speciosa.
Cserepes Gloxínia. Fotó: 30152834 © Anechka - Dreamstime.coml.

Gloxínia eredete, leírása

A széleslevelű gloxínia, latinul Sinningia speciosa, amely egy hagymás évelő növény, őshazája pedig Brazília. A kertészetekben található változata nemesített, a csuporkafélék családjába tartozik.

A gloxínia termése viszonylag kicsi, a virága pedig érdekes kürt, cső alakú, tölcsérre emlékeztető és általában pirosas színű, de sok féle színben megtalálhatjuk.

A virágzási ideje hosszúnak mondható, hiszen többnyire egész nyár alatt csodálhatjuk a szépséges virágát. Akár egészen áprilitól-októberig virágzik. A figyelemfelkeltő és hangsúlyos virága mellett, sötétzöld, kerekded alakú és apró szőröcskés felületű a levele.

Ez a gyönyörű brazíliai származású növény a 18. század eleje fele jelent meg az európai kontinensünkön. Latin nevét a bonni egyetem kertészének, Wilhelm Sinningnek, magyar nevét a tehetséges colmari orvosnak, Peter Gloxinnak köszönhetjük.

Gloxínia gondozása, ápolása

A csuporka nevelése, otthon tartása egyáltalán nem bonyolult, bármelyik kezdő kertész is meg tudja csinálni kellő odafigyeléssel. A gondozásának fontosabb tippjei a mértékletesség és a rendszeresség, ezeket tartsuk be és semmi problémánk nem adódhat.

Gloxínia fényigénye

A fényigénye teljesen átlagos, a világos helyeket kedveli, de ha kell árnyékosabb helyen is eléldegél. Persze ebben az esetben a virágjának a színe nem lesz olyan élénk és intenzív. A tűző fénytől kell megóvjuk, hiszen az órákon át tartó közvetlen égető napfény miatt levelei megbarnulhatnak, lehullhatnak és ekkor a növény könnyen elpusztul.

Hőigénye

A gloxínia a kellemesen meleg helyeket kedveli, tehát tegyük oda, ahova ezt állandóan biztosítani tudjuk számára. Ne tegyük huzatos helyre, illetve fűtőtestre, a mellé, mert ez nem tesz neki egyáltalán nem tesz neki jót. Leginkább a 20-22 fokos meleget kedveli.

Gloxínia, csuporka piros virággal
Gloxínia, csuporka piros virággal

Csuporka vízigénye

A párásítás fontos szerepet játszik a gloxínia életében, de be kell tartsunk egy-két szabályt ezzel kapcsolatban. A közvetlen párásítás ez a növény esetében nem jó, úgy végezzük el, hogy a környezetét érje, de leveleket és a virágot ne. Egy másik alternatíva a párásításra ha a gloxínia cserepét/edényét, egy tálcára tesszük, amelyet kaviccsal vagy agyaggolyóval töltünk meg, és nedvesen tartjuk azt folyamatosan, így az elpárolgó víz biztosítja a párás levegőt.

Az öntözésének titka a rendszeresség, a földjét tartsuk folyamatosan nedvesen, de ne rengeteg mennyiséget adjunk neki, nehogy a gyökerei elpusztulásához vezessen. Az öntözővíz legyen kb. szobahőmérsékletű és ez se kerüljön a virágra, csak a földjére.

Gloxínia tápoldatozása

A széleslevelű gloxínia igényli a nyári időszak során a tápoldatozást, ekkor kb. kéthetente adjunk neki a megfelelő töménységben az öntözővízhez keverve. Használjunk virágzó növények részére alkalmas tápoldatot.

Gloxínia tartása virágzás után

Nyugalmi időszakban:

Elvirágzás után, a nyugalmi időszakban a növény gyakran lehullajtja leveleit. Ez természetes folyamat. Ilyenkor ezeket gondosan távolítsuk el, hogy ne tudjon megrohadni a tő környékén. 

A nyugalmi időszakban folyamatosan hagyjuk el az öntözést, és biztosítsunk neki 15-17 fok környéki hőmérsékletet, és sötét helyet a tél folyamán.

Gloxínia, csuporka fehér virággal
Gloxínia, csuporka fehér virággal

Újravirágoztatás:

Nem bonyolult feladat, de nem mindig hoz új virágokat. A Gloxínia gumóját december végéig hagyjuk a cserépben, majd savanyú földbe ültessük át.

Ültetésnél ügylejünk arra, hogy a gumó felső harmada álljon ki a cserépből ültetés után. Ezek után már rendszeresen öntözhetjük. Ha el kezdett szépen hajtani akkor érdemes csak a 3 legerősebb hajtást meghagyni, így nagyobb eséllyel fog újravirágozni a növényünk.

Gloxínia virág átültetése, szaporítása

Átültetése:

Átültetésre tavasszal van lehetőség, ha kinőtte a cserepét vagy a földjén akarunk frissíteni. A talaja legyen savas kémhatású és jó vízáteresztő képességű. A savanyú földet kedveli.

Szaporítása:

A gloxínia szaporítását is tavasszal végezhetjük el, ekkor gumókról és magokról tudjuk, illetve, ha nyáron akarjuk akkor levéldugványozással is szaporíthatjuk. A legnehezebb mód a magról való szaporítás, így az a legkevésbé ajánlott. 

TIPP:

Kertészetekben, virágboltokban válassza az „A” tipusú virágföldeket, ez az enyhén savanyú virágföld jelölése általában.

Csuporka betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A párásítás hiányában, a túl száraz levegőn megtámadhatják a levéltetvek, illetve a levelinek a végei elkezdenek besodródni. Ezért ezt is tartsuk be rendszeresen, a fent írtak alapján.

Nem tesz neki jót, ha túl mélyre ültetjük vagy túl nedves a talaja, ekkor kirothadhatnak a gyökerei.

  • Barnuló levelek: Túl sok vagy tűző napfény.
  • Levél-virág rothadás: Túl sok vizet kap vagy túl mélyre ültettük.
  • Világos, sárgás levelek vagy összepöndörödött levelek: Valószínű kevés tápanyagot kap.
  • Lekonyuló levelek: Kevés vizet kap a növény.

 

Kedvelt növény mutatósságával, sokszínű virágaival. Április-májustól virágzik, ezért általában tavasztól kaphatók a virágboltokban. Gyakran adják ajándékba anyák napjára is, a többi kedvelt virágzó anyák napi virág mellett.

Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »
Guzmán-bromélia - Guzmania lingulata

Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata) ápolása, gondozása

A Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata), közismert nevén skarlátcsillag, egy lenyűgöző és könnyen gondozható szobanövény. Különleges megjelenése és színes virágai miatt kedvelt választás a növénykedvelők körében. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt a Guzmán-bromélia gondozásához, beleértve az optimális fény-, hő- és vízigényeket, valamint a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezést.

Virág leírása »