Mikulásvirág gondozás, ápolása télen-nyáron

Mikulás virág piros színű virággal.

Téli virágok egyik nagy slágere a mikulásvirág. Decemberben és karácsonykor kedvelt, mert alap színei piros, és zöld a karácsonyi dekorációk közkedvelt és hagyományos színei. Bár ma már megtalálható fehér, krém, rózsaszín, bordó színekben is, de még mindig a legkedveltebb a hagyományos piros változat. A mikulás virág egész télen a lakásunk dísze lesz. 

Latin neve: Euphorbia pulcherrima, vagy ismertebb nevén Poinsettia 

Mikulásvirág eredete, leírása

Őshazája a Közép-Amerika, Mexikó területe ahol akár 4 méter magasra növő cserjeként található meg. Európába körülbelül a 60-as években került be, amikor is a nemesítéseknek köszönhetően ma 10-60 cm magasságú szobanövény lett nálunk.

Levelével díszítő növény, melynek csillag alakzatban található fellevelei színeződnek el. Az alapszín a piros, de ma már a nemesítéseknek köszönhetően találunk rózsaszín, krémszínű, sárga, bordó, és cirmos színűeket is a virágboltokban.

Mikulásvirág gondozása, igénye

A mikulásvirág melegebb éghajlatról származik, ezért hidegebb időben-télen egyáltalán nem tartható a szabadban. Ma legtöbben a mikulás virágot csak egy szezonra vásárolják, és elvirágzás után kidobják, holott akár minden évben újravirágoztatható szobanövényünk lehet belőle.

Mikulásvirág fényigénye

Fényigényes növény. Szereti a napfényt és a világos helyet, viszont semmiképp ne rakjuk tűző napra. Elmondható, hogy minél több ideig kap fényt, annál tovább virágzik.

Mikulás virág hőigénye

Napos, meleg helyet kedveli, így nyáron kitehetjük a szabadba. Nem bírja huzatot a váltakozó hőmérsékletet. 16-20 fokos szobában lesz szép hosszú ideig. Mivel télen vásároljuk általában, mindenképp vigyázzunk, hogy míg hazahozzuk, ne érje hideg. Jól csomagoljuk be!

Mikulásvirág piros színű virággal.
Mikulás virág hagyományos színe

Mikulásvirág vízigénye

Nem szereti a túlöntözést, de a szárazságot sem bírja. Földjét tartsuk nedvesen. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy ne száradjon ki a földje, viszont öntsük le a pangó vizet alóla. Ha száraz levegőjű a lakásunk, akkor párásítsunk neki időnként.

Poinsettia tápoldatozása

Tápoldatozni akkor érdemes, mikor a friss hajtások megjelennek és a virágzási időszak alatt. A virágboltokban már kapható kifejezetten mikulásvirágok számára alkalmas tápoldat.

Mikulásvirág tartása virágzás után

Elvirágzás általában február környékén várható. Ezután ledobja a színes felleveleit és a leveleit is. Ekkor a hajtásokat vágjuk vissza 15-20 cm-re, a főhajtást is vágjuk vissza az első oldalhajtásig. Ha megmaradnak a levelek, akkor csak nyár végén, augusztusban vágjuk vissza. Utána a növényünket 1-2 hónapig pihentessük hűvösebb, sötétebb helyen kevés öntözéssel. Majd ültessük át. Közepesen öntözzük, 2-3 hetente tápozzuk általános tápoldattal. Nyáron nyugodtan rakhatjuk szabadba, de semmiképp ne tűző napra.

Mikulásvirág piros színű virággal.
Mikulásvirág erőteljes, dús virágokkal

Újravirágoztatás:

Mivel a Poinsettia rövid nappalos növény, így ahhoz, hogy újra virágozzon sötét helyre van szüksége legalább 2 hónapon keresztül napi 12-14 órán keresztül. Mivel mindenféle fény megállítja a virágképződést, minden nap meg kell adnunk neki a 12-14 óra sötétséget. Sokan ezért is mondják, hogy nehéz újravirágoztatni a mikulásvirágot, mert minden napos odafigyelést igényel. Viszont ha szeptember-október környékén kezdjük, akkor karácsonyra virágzó növényt kaphatunk.

TIPP:

A letakarás lehet minden nap este héttől – reggel nyolcig, akár egy papírdoboz segítségével is.

Mikulás virág átültetése, szaporítása

Poinsettia átültetése:

Az enyhén savanyú, tőzeges földet kedveli. Átültetés a pihentetési időszak után érdemes.

Szaporítása:

Lehet vízben és földben is nevelni a dugványokat. Tavasszal vagy nyáron vágjunk le hajtást a növényünkről.

Vízben: A levágott mikulásvirág hajtást rakjuk vízbe, de ne lepje el teljesen. Meleg (20-25 fok), világos helyen tartva 4-5 hét alatt megjelennek a kis gyökerek. Ekkor ültessük földbe a friss növényékinket.

Földben: A levágott hajtásokat hagyjuk állni levegőn, hogy megszáradjanak a vágott végek, majd tegyük földbe. Meleg 20-25 fokos környezetben tartsuk, és csak párásítással kapjanak nedvességet. Ha a hajtások megjelentek, akkor rakjuk világos, hűvös helyre (15-18 fok) és öntözzük rendszeresen. Így több idő kell a fejlődéséhez.

Egyszerűbb és gyorsabb a vízben való gyökereztetés.

Mikulásvirág betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Nem érzékeny növény a betegségekre, kártevőkre, a leginkább előforduló károsítója a takácsatka, pajzstetvek. Ekkor mossuk le a leveleit enyhén szappanos vízzel. 

  • Sárguló levelek: Túlöntözés jele. Hagyd kicsit száradni a földjét és kevesebbet locsold.
  • Lehulló levelek: Elvirágzás után, ez természetes folyamat. Ha virágzás alatt hullik, akkor lehet túl meleg a környezet.
  • Levélfodrosodás: Általában vírus okozza, nem igazán lehet ellene védekezni, a növényünk elpusztul majd.

A mikulásvirág a kutyatejfélék családjába tartozik, így mikor a növény szárát megtörjük, vagy megsérül, akkor tejnedv folyik ki, ami mérgező. Bőrirritációt, lenyelve gyomorfájást, hányást okozhat. Ha bőrrel érintkezett, akkor mossuk le bő vízzel.

Javaslatok a növény megvásárlásához:

Száradó, sárguló levelű növényt ne vedd meg, lehet, nem fogja sokáig bírni.

A még nem teljesen virágzó növény fog sokáig virágozni neked még otthon is. Ha nem hullajtja a virágporát, akkor nem virágzik még nagyon.

Nézd meg az levelek alját, hogy ne legyen kártevő rajta.

Csak dús, erős még sötétzöld levelű virágot válassz. Ami felkopaszodott már december elején, az nem fogja sokáig bírni.

Mikulás virág piros-fehér cirmos színű virággal.
Mikulásvirág cirmos virággal
Mikulásvirág fehér-krém színű virággal.
Mikulásvirág krém színű virággal
Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől

Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől?

A macskák kedves házi kedvencek, de ha szabadon kóborolnak a környéken, komoly problémákat okozhatnak a kertekben. Sokan panaszkodnak arra, hogy a macskák felkaparják a frissen ültetett ágyásokat, tönkreteszik a növényeket, vagy éppen a kertben végzik el dolgukat. Ez nem csak esztétikai szempontból kellemetlen, de egészségügyi kockázatokat is rejthet magában.

Virág leírása »
Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »