Kroton vagy croton (csodacserje) gondozása, ápolása

Kroton - csodacserje virág levelei
Kroton - Kroton - csodacserje virág levelei

A kroton, a kutyatejfélék családjába tartozó örökzöld növény. A csodacserje rendkívül mutatós és színes külsejéről kapta nevét. Kertészetekben számtalan fajtával találkozhatunk, pöttyössel, foltossal, rózsaszínnel, majdnem feketével és még sok másikkal.

Latin neve: Codiaeum variegatum 

Kroton eredete, leírása

Kutyatej félék családjába tartozik. Ahogy a családja is mondja, tejnedve van, amivel érdemes vigyázni, mert könnyen allergiás reakciót okozhat, mossunk alaposan kezet, ha ez a nedv hozzánk ér. Legismertebb változata a tarka kroton és fajtái, amelyek színben és levélnagyságban térnek el egymástól. Természetes élőhelye a trópusi éghajlatú Dél-Ázsia, India és Indonézia.

Levelével díszítő szobanövény hazánkban.  Általában a kroton színe életkorával egyre sötétedik. Megfelelő gondozás mellett egészen nagy bokrocskává is fejlődhet.

Kroton gondozása, igénye

A csodacserje nagyobb odafigyelést igényel, mint a könnyen gondozható szobanövények, rendkívül kényes növény, főként fiatal korában, de ha megadjuk számára a kedvező feltételeket színpompás növényünk lesz.

Kroton fényigénye

Kifejezetten fényigényes, világos helyen tartsuk, a fény hatására lesznek leveli sárgás, zöldesből mintásak, piros árnyalatot nyernek. Délelőtt és délután is 1-2 egy óra napfényt visel el, sőt szükséges neki, de a déli tűző naptól óvni kell.

Csodacserje virág hőigénye

Nehezen bírja a hideget, egész évben kívánja a viszonylag magas, meleg hőmérsékletet. Ha 15 C° alá csökken, gyökerei elgyengülnek, leveleit lehullajtja. Nyáron biztosítsuk számára a 22-27C°-ot, télen pedig az egyenletes 19C°-ot. A huzatot sem tűri, a lakásban pedig olyan helyre helyezzük el, ahol a fűtés sem változik sokat. Szellőztetés esetén ne hagyjuk a krotont az ablak közelében.

TIPP:

Nem szereti a hideget, ezért ha télen vásároljuk alaposan bugyoláljuk be papírba, hogy ne fázzon meg a hazaút során.

Croton vízigénye

A földjét semmiképp se hagyjuk kiszáradni, de ne is álljon a vízben. Az egyenletesen nedves föld jó a kroton számára. A víz ne legyen sokkal hidegebb a levegő hőmérsékleténél, mert gyökerei érzékenyek. A nyári melegben kétnaponta öntözzük, télen pedig elég 3-4 naponta. A párás meleget nagyon szereti így naponta permetezzük, vagy hetente egyszer zuhanyozzuk le. Ha már bokros cserjévé fejlődik, nehezebb lesz a mozgatása, elég, ha 2-3 naponta permetezzük, ritkábban zuhanyozzuk le. A páraigénye kavicstálcán is biztosítható.

Kroton tápoldatozása

A tápoldatozást az átültetést követő egy hónap leteltével kezdhetjük meg, az öntözővízhez hozzáadva. Ezt nyáron hetente, télen elég 2-3 hetente elvégezni, így elősegítjük a levelek fejlődését, növekedését.

Volunteer Park Conservatory 13

Kroton virág átültetése, szaporítása

Átültetése:

A csodacserjét tavasszal ültessük át, ha kinőtte a cserepét, legalább kétévente. A tápdús és laza, enyhén savanyú tőzeges talajt kedveli a legjobban.

Szaporítása:

A szaporításra a legmegfelelőbb időszak a tél, akár a tavasz eleje, ezt fejdugvánnyal vagy moházással végezhetjük el. A kis dugványokat vízben állandó magas hőmérsékleten gyökereztessük.

Kroton betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Mivel a kroton rendkívül „hisztis” növény, a pusztulásának fő oka a meleg és a fény hiánya. A túlzott tápoldatozás sem segít, hiszen ettől elszíneződhetnek, elszáradhatnak levelei.

Ha a csodacserje valamiért nem érzi túl jól magát, a levelein észrevehetjük, lehullajtja őket vagy elkezdenek bebarnulni. 

Ha meleg helyen tartjuk és túl száraz a levegő, könnyen megtámadhatják a pajzstetvek és az atkák, amelyek sárgafoltosodást, piros pöttyöket okoznak.

Colpfl05a
Codiaeum variegatum by El 1
Virágos erkély

Milyen virágokat ültessünk az erkélyre

Az erkély tökéletes hely a kertészkedéshez, lehetővé teszi a virágok nevelését, a kisebb zöldségek és gyümölcsök termesztését és a relaxálást a saját kis paradicsomunkban. A megfelelő virágok kiválasztása azonban nem mindig egyszerű, különösen, ha az erkély adottságait is figyelembe kell venni. Ebben a cikkben ötleteket és tippeket fogunk megosztani arra vonatkozóan, hogy milyen virágokat ültessünk az erkélyre, hogy azok gyönyörűen virágozzanak.

Virág leírása »
Darázs

Hogyan hat a klímaváltozás a darazsakra?

A klímaváltozás ma már nemcsak egy távoli, fenyegető esemény, hanem egy már most is zajló folyamat, aminek hatásait egyre többen érezzük a bőrünkön. Így vannak ezzel a darazsak is, akik a megszokott patakok, tavak helyett más, alternatív vízforrást keresnek.

Virág leírása »
Milyen egy jó kerti grill?

Milyen egy jó kerti grill?

Ez az a sokat emlegetett, ismételt kérdés, ami joggal foglalkoztatja a grillételek rajongóit. Vajon mitől válik annyira ízletessé, ellenállhatatlanná a grillezett hús és zöldség? Mert az biztos, hogy nemcsak az alapanyag és a séf tehetsége számít, bár ezek is lényegesek. Nos, az tény, hogy a kerti sütögetésnek nem csupán a hangulata utánozhatatlan, hanem a minősége is aligha múlható felül. Viszont még így is óriási a választék, azaz érdemes belemerülni az ízlelőbimbókat kényeztető részletekbe

Virág leírása »