Ciklámen gondozása, ápolása, igényei

A ciklámen közkedvelt virág hazánkban. Több színben kapható és gyakran adjuk vagy kapjuk ajándékba szeretteinknek. A ciklámen gondozása sokáig virágzik és több színben, változatban kapható, ezért sose unjuk meg.

Latin neve: Cyclamen

Ciklámen gondozása, ápolása a ciklámen tartása helyesen
Ciklámen virág gondozása

Ciklámen eredete, leírása

Leginkább Európa mediterrán éghajlatú területein és a Közel-Keleten, Észak-Afrikában honos. A kankalinfélék családjába tartozó gumós növény, melynek egyetlen faja őshonos Magyarországon az erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens). 

Virágai vékony száron helyezkednek, melyek a levelek töveiből nőnek ki. Fajtájától függően lehet kisebb 16-20 cm vagy akár nagyobb 30-35 cm magas. Számos hibridet hoztak létre, ezért a vörös, rózsaszín, ciklámen és fehér színek mellett különböző árnyalatok és több színű változatok is kaphatók a kertészetekben. Ma már nem csak kis és nagy virágú, hanem fodros szélű is kapható. Általában októbertől-áprilisig virágzik. Az apróbb fajták között találunk illatosakat, de a nagyobb virágúak rendszerint nem illatoznak.

Levelei szintén központi tőből (gumóból) nőnek ki, melyek különleges mintázatúak. A sötétzöld márvány mintázatú szív alakú levelek vékony száron helyezkednek el.

Ciklámen gondozása, igénye

Ciklámen gondozása nem túl bonyolult, hűvösebb lakásban, szobában könnyen tartható. Ha az alap igényeire figyelünk meghálálja a törődést és több évig csodaszép virágokat hoz nekünk. Nagyon elterjedt a két ablakszárny között és az ablakpárkányon való tartása, ami nem véletlen, hiszen leginkább a téli időszak virága és ekkor itt kap megfelelő fényt és hőmérsékletet.

Ciklámen fényigénye

Nem szereti a közvetlen napfényt, de világos helyen szeret élni. Így nyáron ne rakjuk közvetlen a napos ablak elé, de télen akár rakhatjuk az ablakba, mert szereti, ha megfelelő mennyiségű napfényt kap. 

Ciklámen hőigénye

A ciklámen gondozásának egyik alapja a megfelelő hőmérséklet. Ez a virágzó növényünk nem szereti a nagyon meleg és száraz helyeket. Leginkább a hidegebb 10-15 Celsius fokos hőmérsékleten marad sokáig tartós, mind a növény, mind a virág. Az ennél hidegebbet csak rövid ideig viseli el, mínuszokban megfagy.

Tehát ha szeretnénk ciklámenünket helyesen tartani, akkor semmiképp ne rakjuk olyan szobába ami 20 foknál melegebb. Mert levelei megbarnulnak, lehullanak. ezért nem nagyon ajánljuk panel lakásokba, mivel a központi fűtés nem igazán kedvez neki, hacsak nem mi is a 15 fokos hőmérsékletet preferáljuk. 🙂

Ciklámen gondozása, ápolása a ciklámen tartása helyesen
Ciklámen fehér színben
Ciklámen gondozása, ápolása a ciklámen tartása helyesen
Ciklámen színben
Ciklámen gondozása, ápolása a ciklámen tartása helyesen
Ciklámen többszínű

Ciklámen vízigénye

A virágzó ciklámenünk öntözése legyen rendszeres, mivel érzékeny a megfelelő víz mennyiségére. A talaja mindig legyen nedves, de ne álljon alatta a víz, legjobb ha alulról locsoljuk 3-4 naponta, a talaja nedvességének függvényében. Két öntözés között, hagyhatjuk kicsit kiszáradni a földjét, de ne essünk túlzásba. Locsolás után a pangó vizet öntsük ki alóla. Hasonlóan a vitorlavirághoz, kavicságyon tartható, amivel megfelelő párát tudunk neki biztosítani. 

Virágzás után, egyre kevesebb a vízigénye. Ez leginkább késő tavasszal van, mikor a ciklámen elvirágzik, levelei elszáradnak. Ekkor csökkentsük folyamatosan a víz mennyiségét. Nyáron árnyékosabb helyen legfeljebb havonta egyszer locsoljuk meg.

Locsolását legjobb alulról kivitelezni, mivel a növény levele, gumója, virágai érzékenyek a közvetlen locsolásra, áztatásra. A legjobb a virágunknak a lágyabb víz. 

Ciklámen tápoldatozása

A ciklámen érzékeny a sókra, ami a csapvízben és a tápoldatokban van. Viszont ahhoz, hogy szép egészséges virágaink legyenek érdemes tápoldatoznunk. Legjobb ha a ciklámen tápoldatozásához kisebb töménységű tápoldatot használunk és kisebb adagokban juttatjuk a növényünkre. Mivel virágzó növény így a káliumban gazdag tápoldatok megfelelőek számára. Kertészetekben kapható virágzó növények számára való tápoldat.

Tápoldatozás a virágzási időszakban szükséges.

Ciklámen egyéb igényei

A ciklámen gondozása során figyeljünk arra, hogy az elszáradt leveleket, virágszárakat távolítsuk el, nehogy rothadást idézzenek elő a növényünkön. Ne vágjuk ezeket, hanem tőből távolítsuk, szakítsuk le.

Az egészséges virág levelei erősek, virágszárai egyenesen felfelé állnak.

Ciklámen gondozása, ápolása a ciklámen tartása helyesen
Ciklámen sokszínűsége

Ciklámen átültetése, szaporítása

Ciklámen átültetése:

Ciklámen gondozás, miután levirágzott nagyon egyszerű. Hagyjuk, hogy a levelei lesárguljanak, és havonta egyszer locsoljuk, hogy a gumó ne száradjon ki teljesen. Átültetése augusztusban a legmegfelelőbb. A gumót ne temessük be teljesen, egyharmada álljon ki a földből, így hosszabb szárú virágokat kapunk. Átültetés után áztassuk jól be a földet.

Átültetéshez használt föld tápdús, porhanyós, jó vízáteresztő képességű legyen.  Átültetni minden évben érdemes, mert az év során kiéli a földjét.

A virágunk sok évig megmarad, de az évek elteltével egyre nehezebb újra virágoztatni.

Ciklámen szaporítása:

 A cikláment kétféleképpen szaporíthatjuk. Lehet tőosztással, mikor is a gumót a nyugalmi időszakában kettévágjuk és így két növényt  kapunk. A kettévágott gumókat hagyjuk megszáradni és azután ültessük el. Ez a fajta ciklámen szaporítás gyorsabb, de könnyebben kaphat gombás betegséget és elrohadhat a gumó.

A másik módszer a ciklámen szaporítására a magról való nevelés. Ez a módszer szintén járható, de akár 3-4 év is eltelhet, míg a magról kelt ciklámenünk elkezd virágozni. Mindez fajtafüggő. A magokat vagy megvásároljuk kertészetekben vagy a elnyílt virágok toktermésében található magokat vetjük el.

Ciklámen gondozása, ápolása a ciklámen tartása helyesen
Ciklámen fodros fehér szirmú
Ciklámen gondozása, ápolása a ciklámen tartása helyesen
Ciklámen fodros többszínű
Ciklámen gondozása, ápolása a ciklámen tartása helyesen
Ciklámen nagy mennyiségben

Ciklámen betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A ciklámen gondozása során leginkább gombás betegségek támadhatják meg, mint a botrítisz, ami magasabb páratartalom és magasabb hőmérséklet esetén a leggyakoribb. Ekkor a gumó megpuhul, a virágok fonnyadnak és szürke penész jelenik meg. Ezt kezelhetjük vegyszerrel, de könnyedén megelőzhetjük, ha jól szellőzött, nem magas páratartalmú és hűvösebb világosabb helyen tartjuk a szobanövényünket.

Sárguló levelek és lehulló virágok a túl meleg helyiségre utalnak.

Barnuló levelek és megjelenő foltok a száraz levegő és a túl erős napfény tünetei.

Levélek sárgulását, barnulását és elrohadását okozhatja a túlzott víz és közvetlen locsolás..