Kála gondozása, ápolása

Kála csokor
Kála csokor

A kála vagy tölcsérvirág az egyik legelegánsabb, legmutatósabb virág, ami nemcsak cserepes változatban díszítheti lakásunk, hanem előszeretettel használják dekorációkhoz, menyasszonyi csokrokhoz is.

Latin neve: Zantedeschia

Kála virág eredete, leírása

Őshazája a Afrika. Az örökzöld fajok Afrika nyugati részéről, a virágzó színes hibridek Afrika keleti részéről származnak. Mára a nemesítéseknek köszönhetően több faját is megtalálhatjuk, így különböző színekben pompázhatnak lakásunkban. A fehéren kívül sárga, lila, rózsaszín, bordó, orgona, lazac, narancs színben is találunk kála virágot.

A nagy fehér virágúak május környékén kezdenek virágozni, a színes hibridek pedig nyáron hoznak virágokat.

A kála 1-2,5 méterig is megnőhet, levelei 15-45 cm közöttiek. A levelek tölcsér alakúak, a virágok buroklevéllel körülfogott torzsavirágzatúak. A virágok 2-6 hétig is megmaradnak. 

Kála gondozása, igénye

Két fő fajtáját találjuk meg a nagy fehér és zöld virágú örökzöld fajtát és a kisebb színes virágú hibrid fajtát. Gondozásánál fontos tudnunk, hogy melyik van nekünk. Tartása alapján nem a legkönnyebb szobanövények közé sorolható, de ha tudjuk az igényeit az otthonunk szép díszei lesznek.

Kála virág fényigénye

Örökzöld kála: Világos, de inkább félárnyékos, árnyékos helyen tartsuk melegebb éghajlaton. Teljes napsütést csak hidegebb éghajlatokon igényel.

Színes hibrid kála: Fényigényes, napsütéses helyet kedvel, mert árnyékban a virágai nem fejlődnek. A nagyon meleg nyári napokon árnyékoljuk csak őket.

Kála hőigénye

Örökzöld kála: Közepesen meleg helyeket kedveli, nem szereti a tűző napot, hőgutát kaphat, a gyökerei óvjuk a melegtől, mert megsínylik a túlzott meleget. 20-23 fok felett árnyékoljuk. Szeptembertől-decemberig a 10-15 fokot, virágzás idején a 15-18 fokot kedveli. Tarthatjuk a kertben is, tó mellett.

Színes hibrid kála: magasabb hőmérsékletet kedveli, mint az örökzöld calla. Ideális számára a 18-23 fok. 13 fok alatt a növény nem fejlődik. Szabadban csak akkor tartható, ha 10 fok alá nem megy a hőmérséklet, mert a gumói megfáznak, megfagynak. Hidegebb területeken leginkább szobanövényként ajánlott tartani.

Rózsaszín hibrid kála
Rózsaszín hibrid kála

Zantedeschia vízigénye

Örökzöld – nagyvirágú kála: Folyamatos nedves talajt igényel. Szereti és igényli is a vizet mivel nedves-mocsaras vidékekről származik. Folyamatosan öntözzük, heti kétszer is, de ne álljon alatta víz, nehogy a gyökerei megfulladjanak.

Hibrid fajták: Szárazabb levegőt és talajt kedvel. Könnyen elrohadnak a gyökerei. Ha túlságosan száraz a levegő a lakásban permetezhetjük időnként a leveleit, hogy ne száradjanak meg.

Elvirágzás után már ne öntözzük, hogy a gumók kiszáradhassanak a téli pihentetés idejére.

Kála virág tápoldatozása

A gumóról nevelt kálát a virágzásig tápoldatozzuk hetente egyszer. Ha a virágzás beindult, már nem igényli a tápoldatot.

Ha túl sok tápoldatot adtunk neki akkor a levelei foltosodhatnak. Ilyenkor csökkentsük a tápoldat mennyiségét vagy a gyakoriságát.

Tölcsérvirág egyéb igényei

A teljes virág mérgező mely allergiás bőrreakciót, kiütést eredményezhet. Lenyelése, megrágása irritációt és hányást eredményezhet. Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy gyermekek vagy háziállatok ne érhessék el.

Kála virág - fehér

Kála átültetése, szaporítása

A kála gyorsan terjeszkedik, növekszik, így ültetésnél hagyjunk megfelelő helyet a cserépben, hogy tudjon terjeszkedni a szobanövényünk.

A gumókat jó vízáteresztő képességű földbe ültessük 7-10 cm mélyre. A cserepünk legyen megfelelő mélységű kb. 15-20 cm. Ültetéshez használjunk savanyú földet, mivel a növény szereti a savas kémhatású talajokat. Boltokban keressük a savanyú vagy A típusú földeket vagy a speciális földeket.

Szaporítása történhet gumó osztással, melyet a téli teleltetés előtt a gumó szétvágásával végezzünk el. Figyeljünk arra, hogy minden szétvágott gumónak-rizómának legyen gyökere. Ezután a teleltetés után tavasszal ültessük savanyú földbe.

Szaporíthatjuk magról is, ilyenkor az kifejlett, elvirágzott virágokat vágjuk le, távolítsuk el a levélborítást, majd hagyjuk megszáradni a fürtben található magokat. (szeptember-október között a fagyok előtt szedjük le) A megszáradt magokat csíráztassuk ki nedves papírtörlőn. (3-5 nap), majd ültessük el földbe. Mindenképp alulról öntözzük, különben a magok megrothadnak a földben. Kb. 1-2 hét alatt megindul a növekedés.

A magról történő szaporítás során a növények az első 3 évben nem hoznak virágot.

Kála virág betegségei, kártevői és védekezés ellenük

  • Takácsatka: levelek alsó részét károsítják, a növényünk elszárad vagy megáll a fejlődésben. Vízzel, enyhe mosószeres vízzel mossuk le az atkákat.
  • Szürke rothadás: virágok, levelek elrothadnak. Túl nedves-hideg környezetben vagy felülről locsolás következtében alakulhat ki. Kerüljük a felülről locsolást, biztosítsunk elég levegőt a növénynek, hogy ne legyen magas a páratartalom.
  • Levél megnyúlás: A növényünk fényhiányos.
  • Levél hervadás, száradás: Levegő túl száraz, permetezzünk időnként.
  • Sötét foltok a levélen: túl sok tápoldatozás, locsolás következménye.

 

Fotók: pxhere.com

Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »
Guzmán-bromélia - Guzmania lingulata

Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata) ápolása, gondozása

A Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata), közismert nevén skarlátcsillag, egy lenyűgöző és könnyen gondozható szobanövény. Különleges megjelenése és színes virágai miatt kedvelt választás a növénykedvelők körében. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt a Guzmán-bromélia gondozásához, beleértve az optimális fény-, hő- és vízigényeket, valamint a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezést.

Virág leírása »