Télen virágzó növények lakásba

A téli időszakban is gyönyörködhetünk a színekben a télen virágzó növények megszinesítik otthonunk. A mikulásvirág mellett találhatunk még csodaszép télen virágzó szobanövényt, mellyel a zord, borús téli napokat kicsit szinesebbé tehetjük otthonunkat. Cikkünkben bemutatunk pár csodálatos télen virágzó növényt.

Jázmin a télen virágzó növény csodálatos illatával

Sokvirágú jázmin
Sokvirágú jázmin fotó: 165993275 / Jasmin © Philipp Berezhnoy | Dreamstime.com

A télen virágzó növények egyik legillatosabb növénye a jázmin. A fajon belül több típusa is közismert, de a sokvirágú jázmin vagy latin nevén Jasminum polyanthum ami nemcsak tavasszal, de télen is virágzó fajta. De akármelyik fajtát válasszuk a legfontosabb számukra nappal a sok fény, éjszaka pedig az alacsonyabb hőmérséklet. A rendszeres metszéssel érhetjük el azt, hogy minél dúsabb legyen, ehhez még a folyamatosan nedvesen tartott talaj szükséges.

A sokvirágú jázmin gondozásáról bővebben itt olvashat: Sokvirágú jázmin (Jasminum polyanthum) gondozása

A télen is virágzó korallvirág

Kalanchoe szimpla sárga-narancs
Télen virágzó korallvirág szimpla sárga virággal

A legszínesebb télen virágzó növények közül legtöbben a korallvirágot ismerik, amely szereti a közvetlen fényt, a szoba száraz levegőjét. A három legkedveltebb fajtája a Tömött korallvirág, a Pumilla korallvirág, aminek ezüstös levelei és rózsaszín virágfürtjei vannak, valamint a csüngő korallvirág, amelynek a virága különleges gömbalakban kúszik növekedése során. Mind a háromfajtára igaz, hogy a kevés vizet kedveli a tél folyamán. Csak akkor öntözzük meg, ha talaja kiszáradt, valamint, ha már kusza vagy egészségtelen, nem olyan szép, akkor csippentsünk le szárából, hogy frissítsünk rajta.

Tömött korallvirág gondozásáról bővebben itt olvashat: Korallvirág gondozása, ápolása

A fokföldi kankalin

Fokföldi kankalin Fotó: 204293440 © Irina Stevenson | Dreamstime.com

Sokan összekeverik ezt a növényt az orchideával, hiszen elég hasonlóak, de a fokföldi kankalin híres a hosszú virágzási idejéről. Két híres fajtája a Streptocarpus Joker és a Bristol, amelyek rendkívül jól mutatnak az ablakpárkányon, jól is érzik magukat ott és nem utolsó sorban sokáig élvezhetjük szép virágukat. Az ablak közelsége azért jó számára, mert ott elég hűvöskés az idő és sok közvetlen napfény éri. Viszonylag igénytelen növénynek, de annál hálásabbnak mondható, kezdő kertészkedőknek/növénytartóknak ajánlott!

Fokföldi kankalin gondozásáról itt olvashat bővebben.

A begónia

Begónia virága
Télen virágzó Begónia

A begóniának sajnos nem minden fajtája virágzik a tél folyamán. A gumós fajtája az, amely a hidegben, a rövidülő nappalokkor virágzik. A bifsztek-begónia a legrégebbi begóniafajta, amelynek hátoldalán vörös, fényes levelekkel rendelkezik, melyeket ragyogó virágok koronáznak. A nílusi begónia szintén könnyen nevelhető otthonunkban. Gyakran virágzó fajta, amelynek csillag alakú levelei és ragyogó rózsaszín virágai vannak. Végül pedig a Begónia Freddie hibrid, amely körülbelül 30cm hosszú levéllel és tüske alakú, hosszúkás sötét rózsaszínes virággal rendelkezik. Megemlítendő még a Hiemalis begónia-hibrid, mely téli virágzásra lett fejlesztve.

A hölgyliliom (Amaryllis)

Amarillisz virág rózsaszín
Télen virágzó növény az a amarillisz - Fotó: pxhere.com

Az amarillisz vagy amarílisz a télen virágzó növények egyik igen közkedve virága. Hagymás növények közül az egyik legnagyobb és leghosszabban tartó virágot hozza. Nemesítéseknek köszönhetően a piros mellett már különböző színárnyalatokat kaphatunk a kertészetekben.

Bár sokan azt gondolják, hogy az Amarillisz hagymákat bonyolult nevelni és virágoztatni, de ez nincs így. Egy kis odafigyeléssel pompás télen virágzó cserepes hagymás növényünk lesz lakásunkban.

Amarillisz téli gondozásáról, ápolásáról bővebben itt olvashat: Amarillisz hagyma ápolása, gondozása, szaporítása

Milyen egy jó kerti grill?

Milyen egy jó kerti grill?

Ez az a sokat emlegetett, ismételt kérdés, ami joggal foglalkoztatja a grillételek rajongóit. Vajon mitől válik annyira ízletessé, ellenállhatatlanná a grillezett hús és zöldség? Mert az biztos, hogy nemcsak az alapanyag és a séf tehetsége számít, bár ezek is lényegesek. Nos, az tény, hogy a kerti sütögetésnek nem csupán a hangulata utánozhatatlan, hanem a minősége is aligha múlható felül. Viszont még így is óriási a választék, azaz érdemes belemerülni az ízlelőbimbókat kényeztető részletekbe

Virág leírása »