Viaszvirág (Hoya carnosa) gondozása, szaporítása

A viaszvirág, latin nevén, Hoya carnosa, röviden csak Hoya egy porcelánra emlékeztető, körben elhelyezkedő, általában fehér virágú növény, amelyet neveznek még Mária könnyének is. A nemesítőknek hála már nem csak a megszokott fehér színű változat kapható, hanem nagyon sok másik is.

Sokan mondják, hogy ha megvesszük egy fajtáját, nemsokára már vásárolnánk a következőt, hiszen olyan gyönyörű és szerethető a viaszvirág.

Hoya carnosa - viaszvirág

Viaszvirág eredete, leírása

Az őshazája Ausztrália és a Távol-Kelet, a kúszónövények közé tartozik, az Apocynaceae családba tartozó trópusi növények nemzetségének tagja, amely nemzetséghez mintegy 200-300 faj tartozik. Erős, vastag, sötétzöld levelei vannak, amelyet viaszréteg borít, a virága csillag alakú és ritka, kissé porcelánra emlékeztető. 

Latin neve: Hoya carnosa

Ismert nevei még: viaszvirág, porcelánvirág ,viaszszőlő, viasznövény, Mária könnye virág

Viaszvirág gondozása, igénye

Az igényeit tekintve, átlagosnak mondható, de van egy-két dolog, amire különösen kell figyelni, így nem a legigénytelenebb és egyszerűbb virág, de a csodás külseje megéri ezt a kis odafigyelést, törődést. A szárai elérhetik akár a 3m hosszúságot is, ezért érdemes egy rácsra vagy huzalra felfuttatni, vagy magasabb függő kaspóban elhelyezni.

Hoya carnosa fényigénye

Télen és nyáron is igényli a sok fényt, így helyezzük ablak közelébe, de ne tűző napra. Ha a növény sötét helyen van, kevés fényt kap hosszú szárakat növeszt, amin nincsenek levelek és virágozni sem fog.

Ha szeretnénk kirakni erkélyre, teraszra nyáron, akkor érdemes már áprilisban szoktatni a naphoz, mert ha később kezdjük el akkor megéghetnek a viasz virág levelei.

Hőigénye

A természetes, trópusi környezete miatt, az egyenletes kb. 18-25 fokos meleget kedveli, de ennél magasabb hőmérsékleten is jól érzi magát. Télen is biztosítanunk kell számára a legalább 15 fokot.  Hűvös helyen lehullajtja virágait.

Hoya carnosa - viaszvirág virágai
Viaszvirág porcelán virágai

Viaszvirág vízigénye

A viaszvirágot se nyáron se télen nem szabad túlöntözni, csak mérsékelten. A levelek könnyen elfonnyadnak, lehullanak, a gyökerei pedig elrothadhatnak. Tavasztól őszig bővebben locsoljuk, mint télen. Két öntözés között pedig hagyjuk, hogy a földje kiszáradjon.

A nyári nagy melegben rendszeresen permetezzük, mert a túl száraz levegő is akadályozhatja a virágzását. Ha virágzik, akkor ne permetezzük.

TIPP:

Szabadtéren és szobanövényként is tarthatók. Általában függő növényként mutatnak a legszebben, függő kaspóban, vagy magasabb polcon elhelyezve.

Viaszvirág tápoldatozása

A viaszvirágot a tavasztól őszig terjedő időszakban kéthetente érdemes tápoldatozni, káliumtartalmú tápoldattal az öntözővízhez keverve. A túltáplálással is vigyázni kell, mert pont az ellenkezőjét érthetjük el, a virágzás rovására mehet, sőt még a virágtalanságot is. De a virágzás elmaradását tápanyaghiány is okozhatja, így tartsuk be a mennyiségét és gyakoriságát.

Ne adjunk magas nitrogéntartalmú tápoldatot, mert a nitrogén túladagolása a szintén a virágzás kimaradásához vezet.

Hoya carnosa átültetése, szaporítása

Átültetése

Lassan fejlődő növénynek mondható, így elegendő 3-4 évente átültetni. Nem szabad bolygatni (évenkénti átültetés), mert ez is okozhatja a virágzás elmaradását.

Viaszvirág szaporítása levélről, hajtásról

Levéldugvánnyal vagy hajtásdugvánnyal szokták szaporítani tavasztól nyár elejéig. Vágjunk le egy oldalhajtást, majd helyezzük egy tőzeges-homokos földbe, kb. 1cm mélyen. A jól levágott dugványok, melegebb, világos helyen, még vízbe állítva is jól gyökeresednek. Ezt követően borítsuk be műanyag fóliával, hogy biztosítsuk számára a magas páratartalmat.

Viaszvirág

Miért nem virágzik a viaszvirág?

A viaszvirág virágzása nagyban függ a körülményektől a megfelelő tápanyagoktól, ápolástól. A Hoya gondozása során gondoskodnunk kell a megfelelő fényről és a tápanyagokról, mert a viaszvirág nem virágzik számára nem ideális környezetben.

Viaszvirág nem virágzik:

  • Kevés fény, sötétben tartás során.
  • Kevés tápanyag utánpótlás, kevés nitrogén pótlás során.
  • Nagyon száraz levegő.

Viaszvirág virágoztatása:

A viasz virág újravirágoztatása nem bonyolult feladat, csak meg kell adni neki a szükséges igényeit.

A bimbók kialakulásáig olyan NPK (nitrogén-foszfor-kálium tartalmú műtrágya) műtrágya ajánlott, aminél magas a kálium és foszfor és alacsony a nitrogén tartalom. Általában ilyenek a virágos növény tápoldatok.

Emellett kapjon elegendő nedvességet, párát és kerüljön napos helyre.

Viaszvirág betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A viaszvirágnak igen kevés kártevője van.

A leggyakoribb kártevői:

  • levéltetvek,
  • pajzstetvek,
  • gyapjastetvek
  • gyökérgubacs-fonálféreg.

Talán a legkártékonyabb gyökérgubacs-fonálféreg, ami a szabadföldi termesztésnél a legjellemzőbb. A növény megmenthető, ha minden fertőzött növényrészt (gyökér) levágunk és teljes földcserét végzünk.

Sötét hely, kevés fény: hosszú szárakat növeszt, amin nincsenek levelek és virágozni sem fog.

Túltáplálás, alultápoldatozás, magas nitrogén tartalmú tápoldat: a virágzás elmaradását okozhatja.

Túlöntözés: A levelek könnyen elfonnyadnak, lehullanak, a gyökerei pedig elrothadhatnak

Virágos erkély

Milyen virágokat ültessünk az erkélyre

Az erkély tökéletes hely a kertészkedéshez, lehetővé teszi a virágok nevelését, a kisebb zöldségek és gyümölcsök termesztését és a relaxálást a saját kis paradicsomunkban. A megfelelő virágok kiválasztása azonban nem mindig egyszerű, különösen, ha az erkély adottságait is figyelembe kell venni. Ebben a cikkben ötleteket és tippeket fogunk megosztani arra vonatkozóan, hogy milyen virágokat ültessünk az erkélyre, hogy azok gyönyörűen virágozzanak.

Virág leírása »
Darázs

Hogyan hat a klímaváltozás a darazsakra?

A klímaváltozás ma már nemcsak egy távoli, fenyegető esemény, hanem egy már most is zajló folyamat, aminek hatásait egyre többen érezzük a bőrünkön. Így vannak ezzel a darazsak is, akik a megszokott patakok, tavak helyett más, alternatív vízforrást keresnek.

Virág leírása »
Milyen egy jó kerti grill?

Milyen egy jó kerti grill?

Ez az a sokat emlegetett, ismételt kérdés, ami joggal foglalkoztatja a grillételek rajongóit. Vajon mitől válik annyira ízletessé, ellenállhatatlanná a grillezett hús és zöldség? Mert az biztos, hogy nemcsak az alapanyag és a séf tehetsége számít, bár ezek is lényegesek. Nos, az tény, hogy a kerti sütögetésnek nem csupán a hangulata utánozhatatlan, hanem a minősége is aligha múlható felül. Viszont még így is óriási a választék, azaz érdemes belemerülni az ízlelőbimbókat kényeztető részletekbe

Virág leírása »