Viaszvirág (Hoya carnosa) gondozása, szaporítása

A viaszvirág, latin nevén, Hoya carnosa, röviden csak Hoya egy porcelánra emlékeztető, körben elhelyezkedő, általában fehér virágú növény, amelyet neveznek még Mária könnyének is. A nemesítőknek hála már nem csak a megszokott fehér színű változat kapható, hanem nagyon sok másik is.

Sokan mondják, hogy ha megvesszük egy fajtáját, nemsokára már vásárolnánk a következőt, hiszen olyan gyönyörű és szerethető a viaszvirág.

Hoya carnosa - viaszvirág

Viaszvirág eredete, leírása

Az őshazája Ausztrália és a Távol-Kelet, a kúszónövények közé tartozik, az Apocynaceae családba tartozó trópusi növények nemzetségének tagja, amely nemzetséghez mintegy 200-300 faj tartozik. Erős, vastag, sötétzöld levelei vannak, amelyet viaszréteg borít, a virága csillag alakú és ritka, kissé porcelánra emlékeztető. 

Latin neve: Hoya carnosa

Ismert nevei még: viaszvirág, porcelánvirág ,viaszszőlő, viasznövény, Mária könnye

Viaszvirág gondozása, igénye

Az igényeit tekintve, átlagosnak mondható, de van egy-két dolog, amire különösen kell figyelni, így nem a legigénytelenebb és egyszerűbb virág, de a csodás külseje megéri ezt a kis odafigyelést, törődést. A szárai elérhetik akár a 3m hosszúságot is, ezért érdemes egy rácsra vagy huzalra felfuttatni, vagy magasabb függő kaspóban elhelyezni.

Hoya carnosa fényigénye

Télen és nyáron is igényli a sok fényt, így helyezzük ablak közelébe, de ne tűző napra. Ha a növény sötét helyen van, kevés fényt kap hosszú szárakat növeszt, amin nincsenek levelek és virágozni sem fog.

Hőigénye

A természetes, trópusi környezete miatt, az egyenletes kb. 18-25 fokos meleget kedveli, de ennél magasabb hőmérsékleten is jól érzi magát. Télen is biztosítanunk kell számára a legalább 15 fokot.  Hűvös helyen lehullajtja virágait.

Hoya carnosa - viaszvirág virágai
Viaszvirág porcelán virágai

Viaszvirág vízigénye

A viaszvirágot se nyáron se télen nem szabad túlöntözni, csak mérsékelten. A levelek könnyen elfonnyadnak, lehullanak, a gyökerei pedig elrothadhatnak. Tavasztól őszig bővebben locsoljuk, mint télen. Két öntözés között pedig hagyjuk, hogy a földje kiszáradjon.

A nyári nagy melegben rendszeresen permetezzük, mert a túl száraz levegő is akadályozhatja a virágzását. Ha virágzik, akkor ne permetezzük.

TIPP:

Szabadtéren és szobanövényként is tarthatók. Általában függő növényként mutatnak a legszebben, függő kaspóban, vagy magasabb polcon elhelyezve.

Viaszvirág tápoldatozása

A viaszvirágot a tavasztól őszig terjedő időszakban kéthetente érdemes tápoldatozni, káliumtartalmú tápoldattal az öntözővízhez keverve. A túltáplálással is vigyázni kell, mert pont az ellenkezőjét érthetjük el, a virágzás rovására mehet, sőt még a virágtalanságot is. De a virágzás elmaradását tápanyaghiány is okozhatja, így tartsuk be a mennyiségét és gyakoriságát.

Ne adjunk magas nitrogéntartalmú tápoldatot, mert a nitrogén túladagolása a szintén a virágzás kimaradásához vezet.

Hoya carnosa átültetése, szaporítása

Átültetése

Lassan fejlődő növénynek mondható, így elegendő 3-4 évente átültetni. Nem szabad bolygatni (évenkénti átültetés), mert ez is okozhatja a virágzás elmaradását.

Szaporítása

Levéldugvánnyal vagy hajtásdugvánnyal szokták szaporítani tavasztól nyár elejéig. Vágjunk le egy oldalhajtást, majd helyezzük egy tőzeges-homokos földbe, kb. 1cm mélyen. A jól levágott dugványok, melegebb, világos helyen, még vízbe állítva is jól gyökeresednek. Ezt követően borítsuk be műanyag fóliával, hogy biztosítsuk számára a magas páratartalmat.

Viaszvirág

Viaszvirág betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A viaszvirágnak igen kevés kártevője van.

A leggyakoribb kártevői:

  • levéltetvek,
  • pajzstetvek,
  • gyapjastetvek
  • gyökérgubacs-fonálféreg.

Talán a legkártékonyabb gyökérgubacs-fonálféreg, ami a szabadföldi termesztésnél a legjellemzőbb. A növény megmenthető, ha minden fertőzött növényrészt (gyökér) levágunk és teljes földcserét végzünk.

Sötét hely, kevés fény: hosszú szárakat növeszt, amin nincsenek levelek és virágozni sem fog.

Túltáplálás, alultápoldatozás, magas nitrogén tartalmú tápoldat: a virágzás elmaradását okozhatja.

Túlöntözés: A levelek könnyen elfonnyadnak, lehullanak, a gyökerei pedig elrothadhatnak

Kúszó filodendron, Philodendron scandens

Kúszó filodendron (Philodendron scandens) gondozása

A kúszó filodendron vagy szívlevelű filodendron, latinul Philodendron scandens egy gyorsan növekvő kúszónövényfajta. Hazánkban nagy népszerűségnek örvend, rengeteg virágkereskedésben, kertészetben megtalálható, hiszen egy viszonylag igénytelen növénynek mondható, sokan szeretik tartani

Virág leírása »