Kúszó filodendron (Philodendron scandens) gondozása

A kúszó filodendron vagy szívlevelű filodendron, latinul Philodendron scandens egy gyorsan növekvő kúszónövényfajta.

Hazánkban nagy népszerűségnek örvend, rengeteg virágkereskedésben, kertészetben megtalálható, hiszen egy viszonylag igénytelen növénynek mondható, sokan szeretik tartani otthonukban.

Szinte minden virágkertészetben megvásárolható növény. Ára cserép és növény mérettől függően már a kisebb 12 cm-es cserepes változatok 1500 Ft-tól megvásárolhatók.

Helyezhetjük függő kosárba vagy magasabb helyen lévő virágtartóba, de futtathatjuk mohakaróra vagy egyéb virágrácsra is.

Kúszó filodendron, Philodendron scandens
Kúszó filodendron

Kúszó filodendron eredete, leírása

Először Közép-Amerika esőerdeiben fordult elő, ezt tartjuk őshazájának.

Maga a növény csüngő növekedésű, melynek levelei élénkzöld színűek, fényesek. A levelek válla szíves, csúcsa kihegyesedő, ezért is nevezik szívlevelű filodendronnak. Vékony hajtásai körülbelül 30-100 cm hosszúra nőnek meg. Szobai körülmények között nem virágzik. 

Latin neve: Philodendron scandens

Ismert nevei: Kúszó filodendron, Futó filodendron, Szívlevelű filodendron, Csüngő filodendron

Kúszó filodendron gondozása, igénye

A kevés gondoskodást, törődést, amelyet igényel gyors növekedéssel hálálja meg, amely kb. 60-90 cm jelenthet akár évente. Kezdő kertészek számára kifejezetten ajánlott, hiszen borzasztóan egyszerű bánni vele.

Illetve azoknak is kiváló döntés lehet, akik keveset vannak otthon, nagyon elfoglaltak és kevés idejük van kertészkedni, de szeretnék, hogy egy szép zöld növény díszítse otthonukat. 

Fényigénye

A fényt tekintve sem lesz túl bonyolult a növényünk, ugyanis a világos helyeket kedveli, de igazán jól eléldegél árnyékban és félárnyékban is. Egyedül a tűző naptól kell megóvjuk, mert annak a hatására sajnos elszáradhatnak levelei, lehullajthatja őket.

Hőigénye

A kúszó filodendron egy kifejezetten alkalmazkodó növény, tehát számára egész évben megfelelő otthonunk hőmérséklete, a szobahőmérséklet, a legjobb tartomány a kb. 18-24 fok között lévő helyiség.

Nyáron tartható a szabadban, tűző naptól védett helyen. Télen, olyan helyen tartsuk ahol nincs 13 °C foknál hidegebb. 

Igazából nem olyan fontos számára a hőmérséklet, de a fűtőtest és ablak mellé helyezést kerüljük, mert az nem tesz neki jót.

Kúszó filodendron, Philodendron scandens
Philodendron scandens

Kúszó filodendron vízigénye

Az őshazájának, trópusi erdőknek köszönhetően a magas páratartalmú helyeket kedveli. A párásítást permetezéssel tudjuk pótolni otthoni körülmények között, a leveleit érdemes permetezni.

A bőségesen öntözés a megfelelő a kúszó filodendron számára, így rendszerese adjunk neki kellő mennyiségű vizet egészen tavasztól őszig, később csökkenthetjük a mennyiséget. A túlöntözéssel viszont vigyázzunk, azt nem nagyon bírja a növény.

TIPP:

Igaz, hogy a sok víz számára a megfelelő, de azt jobban tűri, ha esetleg nagy ritkán elfelejtjük megöntözni, mintha egész nap állna rajta a víz.

Tápoldatozása

A tápoldatozásra is van természetesen szükség a megfelelő fejlődés és a tápanyagok biztosítása érdekében. Ezt a tavasztól nyárig tartó időszakban tegyük meg kéthetente az öntözővízhez keverve a megfelelő töménységben.

Ehhez kiválóan alkalmasak a zöld növény tápoldatok, hiányában általános szobanövény tápoldat.

Philodendron scandens átültetése, szaporítása

Átültetése

Az átültetésre csak akkor van szükség, ha a gyorsan nővő kúszó filodendron kinőtte a cserepét, illetve ha a földjét frissítjük fel. Ez elegendő évente vagy kétévente egyszer.

A megjelenő fiatal növényeket március és április között ültessük át, tőzegalapú vagy agyagos földbe.

Szaporítása

A szaporítás legegyszerűbb módja a hajtásdugványról történő szaporítás. A fiatal, leválasztott kis hajtások magasabb hőmérsékletet, és több vizet igényelnek, hiszen így tud könnyebben megindulni a fejlődés.

A kúszó filodendron betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A kúszó filodendron nem tartozik a túlságosan betegeskedők közé. A kártevők közül is a takácsatka támadhatja meg, ha számára nem elég párás, hanem túlszáraz a levegő, de ez sem jellemző.

Az elpusztulásának fő okozója a gondatlan kertész lehet, ne öntözzük túl, illetve ne hagyjuk a tűző napon, ez a két fő szabály!

 

További érdekes cikkek, növény leírások:

Könnyen kezelhető, igénytelen szobanövények

10+1 legjobb légtisztító növény lakásba

Szobai futóka (Epipremnum aureum) gondozása, jellemzői

Aranypálma, areca pálma gondozása (Areca lutescens)

Fotók: dreamstime.com

Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »
Guzmán-bromélia - Guzmania lingulata

Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata) ápolása, gondozása

A Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata), közismert nevén skarlátcsillag, egy lenyűgöző és könnyen gondozható szobanövény. Különleges megjelenése és színes virágai miatt kedvelt választás a növénykedvelők körében. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt a Guzmán-bromélia gondozásához, beleértve az optimális fény-, hő- és vízigényeket, valamint a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezést.

Virág leírása »