Sokvirágú jázmin (Jasminum polyanthum) gondozása

A sokvirágú jázmin hatalmas népszerűségnek örvend, hiszen az egyik legkönnyebben termeszthető jázmin faj.  A nevét a gyakran nyíló virágáról kapta. Érdekessége, hogy nem csak a tavasz folyamán, hanem télen is érezhetjük édes illatát, illetve csodálhatjuk fehér csillag alakú virágát.

A legtöbb nagyobb virágboltban, kertészetben kapható növény, ára mérettől függően 2500-6000 Ft között van.

Latin neve: Jasminum polyanthum

Jasminum polyanthum IP0204063

Sokvirágú jázmin eredete, leírása

Ázsiából származik, leginkább Nyugat-és Dél-Kína területeiről. Gyors és erős növekedésű kúszónövény és egyre elterjedtebb és kedvelt szobanövény. 

A külseje és hajtásrendszere is igen könnyed, mégis egy energikus kúszónövénynek tartjuk. A téli kertekben akár több méter magasra is megnőhet, felkúszhat, ilyen környezetben a hajtásait érdemes drótra vezetni. Szobanövényként tartva, cserépben kb. az egy méter magasságot érheti el maximum.

Jázmin gondozása, igénye

A gondozása nem túl bonyolult, nyugodt szívvel ajánlom a kezdő kertészek számára is. Tartsuk be az itt leírt tippeket, biztosítsuk számára a megfelelő feltételeket és garantáltan nem lesz semmi baj.

Fényigénye

A sokvirágú jázmin számára a legtökéletesebb a világos, napos esetleg félárnyékos hely, bár az utóbbi esetében veszthet színe élénkségéből. A tűző napsugarakat és a nagy, fülledt meleget meglehetősen nehezen viseli, könnyen lehullajthatja ekkorra már megbarnult leveleit. Ez pedig az elpusztulását okozhatja, így erre érdemes figyelni!

Sokvirágú jázmin hőigénye

A jázmin sok virággal ellentétben a hűvös, esetleg közepesen meleg környezetet igényel, de a téli hideg mellet is legalább 7 °C-ot teremtsünk számára. A számára megfelelő hűvös környezet indukálja és meghosszabbítja a következő évi virágzást. A huzatos, szeles helyektől óvjuk, mert azokat nem bírja, így nem érdemes ablak mellé helyezni.

Nyáron a legjobb neki 18-22 °C fok körüli hőmérséklet, míg télen a 15 °C fok körüli hőmérséklet az ideális.

TIPP:

Ha megtehetjük, nyáron tegyük ki a növényünk a szabadba, árnyékosabb, szélvédett helyre.

Jasminum polyanthum vízigénye

A vízigénye elég magas, gyakran öntözzük viszonylag nagy mennyiségű vízzel. A földjét mindig tartsuk nedvesen. Számára a legmegfelelőbb a lágy esővíz. A magas páratartalmat kedveli, így érdemes permetezni leveleit alkalmanként, hetente kb. egyszer/kétszer.

Sokvirágú jázmin tápoldatozása

Az ásványi anyagok pótlása fontos a szobanövényünk életében. Kéthetente vagy havonta egyszer a megfelelő tápanyagmennyiség érdekében érdemes elvégezni. Keverjük az öntözővízhez a szeren feltüntetett töménységben. Virágzó növényeknek alkalmas tápoldattal tápozzuk.

Tartása virágzás után

Mint szinte minden szobanövénynél, rendszeresen távolítsuk el az elnyílt virágokat, elszáradt leveleket. Virágzás után érdemes erősen visszavágni szobanövényünk, hogy ezzel is segítsük a bokros és erős növekedését a következő évben.

Ahhoz, hogy következő évben szépen virágozzon, télen pár hetes hideghatás szükséges. Tartsuk hűvösebb helyen 10-15°C között.

Sokvirágú jázmin átültetése, szaporítása

Sokvirágú jázmin átültetése:

A jázmin átültetésére akkor van szükség, ha kinőtte a cserepét vagy esetleg frissíteni szeretnénk a földjét. Az utóbbi esetében egy-két évente végezzük el. Általános, B tipusú virágföldbe ültessük.

Szaporítása:

A sokvirágú jázmin szaporítása rendkívül egyszerű, a fiatal sarjak megjelenésekor, azokat leválasztva lehetséges. A fiatal kis növényéket külön cserépbe ültetjük, viszonylag, a megszokottnál magasabb hőmérsékleten és páratartalmon tartsuk, gyakran öntözzük.

Mikulásvirág betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A leggyakrabban a takácsatkák támadják meg, ezt megelőzhetjük a rendszeres permetezéssel, illetve, ha már megjelentek rajta, akkor növényvédő és rovarirtószerrel tudjuk kezelni.

Másik “betegségét”, akár elpusztulását a nem elegendő odafigyelés adhatja pl.: ha hagyjuk a tűző napon megbarnulni a leveleit, de természetesen ezt elkerülhetjük, ha gondosan figyelünk rá.

Kezdőkép: 165993275 / Jasmin © Philipp Berezhnoy | Dreamstime.com

Vadászgörények tartása

3 dolog, amit nem tudtál a görényekről

Ma már egyre többen tartják háziállatként, de a patkányirtás vadászgörénnyel is gyakori, rendkívül hatékony és környezetvédelmi szempontból is megfelelő módja a rágcsálók kiirtásának. Ha érdekelnek a görények, olvasd el cikkünket. Most olyan dolgokat is megtudhatsz róluk, amiről még nem sokan hallottak.

Virág leírása »