Flamingóvirág ápolása, igényei

flamingóvirág gondozása, ápolása, színei - viragbarat.hu

A flamingóvirág kedvelt virágzó szobanövény, mely szinte minden kertészetben kapható. Tartása, gondozása nem túl bonyolult, virágai hosszan megmaradnak, ezért is kedvelt ajándék lehet.

Latin neve: Anthurium

Flamingóvirág eredete, leírása

Őshazája Közép és Dél-Amerika trópusi éghajlatú területei, őserdői. Virága torzsavirágzat és az azt körülvevő úgynevezett fellevél, buroklevél, mely jellemzően egyszínű piros, fehér vagy rózsaszín színű. Az Anthurium virága nagyon tartós, kiválóan alkalmas vágott virágnak, csokrokba, asztaldíszekbe. Vágott állapotában is hetekig szép és friss marad. A virágok eleinte kisebbek, ahogy a növény öregszik, úgy lesznek egyre nagyobbak. Az évek múlásával nem csak nagyobb, de több virágot is hoz egy-egy tő flamingóvirág.

Február és július között virágzik.

Levele nyelv alakú sötétzöld levelek. Körülbelül 20 cm hosszúak, 5-6 cm szélesek, virág nélkül is mutatósak

Flamingóvirág gondozása, igénye

Gondozása nem túl bonyolult, könnyen tartható lakásban, ha az alap igényeire figyelünk meghálálja a törődést és az évek alatt egyre több és nagyobb virágokat fog nekünk hozni.

Flamingóvirág fényigénye

Nem szereti a közvetlen napfényt, de világos helyen szeret élni. Így nyáron ne rakjuk közvetlen a napos ablak elé, de télen akár rakhatjuk az ablakba, mert szereti, ha megfelelő mennyiségű napfényt kap.

Flamingóvirág hőigénye

Mivel trópusi növény, egész évben melegebb helyet kedvel. Minimum 18 Celsius fokos szobában szeret lenni.

rózsaszín flamingóvirág

Flamingóvirág vízigénye

Trópusi növény lévén magas víz és páraigényű növény. A talaja mindig legyen nedves, de ne álljon alatta a víz, mert a gyökerei megfulladhatnak. Hasonlóan a vitorlavirághoz, kavicságyon tartható, amivel megfelelő párát tudunk neki biztosítani. Szereti, ha permetezzük levelét, főleg virágzás idején, mert magas páraigényű.

Semmiképp ne locsoljuk meszes vízzel, mert a növény nem szereti, kipusztulását okozhatja.

A flamingó a nagy mennyiségű locsolás után könnyezhet, ezért vigyázzunk bútorainkra.

Flamingóvirág tápoldatozása

Tavasztól őszig tápoldatozzuk, hetente egyszer, nem túl erős tápoldattal. Kertészetekben kapható speciális tápoldat az Anthuriumok részére.

Virágzás kimaradhat, ha a növény nagyon felhasználta a föld tápanyagtartalmát.

Flamingóvirág egyéb igényei

A virágot borító viaszréteg szaponint tartalmaz, mely nyálkahártya izgató és gyengén mérgező. Ritkább esetben hányást is okozhat. Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy gyermekek vagy háziállatok ne érhessék el.

flamingóvirág gondozása,

Flamingóvirág átültetése, szaporítása

A virágokat 2-3 évente érdemes átültetni, nem sűrű, inkább laza, savasabb földbe. A kertészetekben, nagyobb multiknál már speciális földek kifejezetten a flamingóvirágok részére.

Hajtásdugványról szaporítható, gyakran hoz hajtást így könnyen szaporítható fajta.

Flamingóvirág betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Nem érzékeny növény a betegségekre, kártevőkre, de a pajzstetvek, levéltetvek ugyanúgy megtámadhatják, mint a legtöbb szobai és kerti növényt.

Levélcsúcsok sárgulását okozhatja a túlzott vagy éppen kevés víz.

Darázs

Hogyan hat a klímaváltozás a darazsakra?

A klímaváltozás ma már nemcsak egy távoli, fenyegető esemény, hanem egy már most is zajló folyamat, aminek hatásait egyre többen érezzük a bőrünkön. Így vannak ezzel a darazsak is, akik a megszokott patakok, tavak helyett más, alternatív vízforrást keresnek.

Virág leírása »
Milyen egy jó kerti grill?

Milyen egy jó kerti grill?

Ez az a sokat emlegetett, ismételt kérdés, ami joggal foglalkoztatja a grillételek rajongóit. Vajon mitől válik annyira ízletessé, ellenállhatatlanná a grillezett hús és zöldség? Mert az biztos, hogy nemcsak az alapanyag és a séf tehetsége számít, bár ezek is lényegesek. Nos, az tény, hogy a kerti sütögetésnek nem csupán a hangulata utánozhatatlan, hanem a minősége is aligha múlható felül. Viszont még így is óriási a választék, azaz érdemes belemerülni az ízlelőbimbókat kényeztető részletekbe

Virág leírása »