Útmutató élő fenyőfák gondozásához

Szponzorált tartalom.

Élő fenyőfa karácsonyra

A cserepes karácsonyfák az utóbbi években váltak népszerűvé, hiszen megfelelő alternatívát jelentenek a kivágott fenyőfákkal vagy műfenyőkkel szemben. A földlabdás karácsonyfa előnye, hogy a karácsonyi ünnepek után kiültethető, így hosszú éveken keresztül tovább díszítheti a kertet, nem kell egyből kidobni, mint kivágott társait.

Cserepes fenyőfák választása

Manapság az üzletekben nagyon sokféle karácsonyfa található cserépben. Rengeteg tűlevelű fajta közül választhat: lucfenyő, jegenyefenyő, ezüstfenyő… A legnépszerűbb karácsonyfatípusok közé tartozik a nordmann fenyő, más nevén a kaukázusi fenyő, illetve az ezüstfenyő és tüskésfenyő. Cserepes fenyőnek lassan növekvő fajtát érdemes választani, hogy sok éven keresztül karácsonyfaként szolgálgassa a családot. A fenyőfa vásárlásakor nagyon fontos figyelni arra, hogy a fát cserje korában cserépben nevelték-e, van-e teljesen kifejlett gyökérgömbje. Egy ilyen fenyőfa könnyen át tudja hidalni a hőmérséklet ingadozásait, amelyeknek élete során ki lesz téve.

Hogyan kell gondozni a cserepes fenyőfát?

A cserepes fenyőfa évekig is elél. Ne felejtse el azonban azt a tényt, hogy a cserépben lévő fenyőfa nagyobb törődést igényel, mint a kertben található tűlevelűek. A cserépben lévő karácsonyfa fokozatos akklimatizálódásának nagyon fontos szerepe van a karácsonyfa külső és belső térbe történő áthelyezésekor. A fenyőfa behozatalának fokozatosan kell történnie azért, hogy a fenyőfa alkalmazkodhasson a magasabb hőmérséklethez. Ha gyorsan viszi beltérre a fát, akkor hőgutát kaphat, amelynek következtében gyorsan elpusztul. Ajánlatos a cserepes fenyőfát egy-két hétig a garázsban, a télikertben, vagy más fűtetlen helyiségben tárolni, és csak ezt követően áthelyezni a már akklimatizált cserepes fenyőfát a nappaliba, vagy a ház egy másik helyiségébe.

cserepes karácsonyfa, élő fenyőfa

Cserepes fenyőfák megfelelő elhelyezése

A cserépben lévő karácsonyfa megfelelő helyének kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy közvetlen hőforrás közelsége erősen károsíthatja azt. Nagyon fontos, hogy a fát a kandallótól vagy a radiátortól a lehető legtávolabb helyezze el. A cserépben lévő fenyőfa, akárcsak az összes tűlevelű, szereti a világos környezetet, ezt is figyelembe kell venni, amikor helyet választ neki.

Ne felejtse el öntözni a cserepes fenyőfát!

Mivel a nappali fája melegebb és szárazabb környezetnek van kitéve, nem kap annyi nedvességet, mint a szabadban, fontos, hogy két naponta öntözze. Azonban vigyázni kell arra, hogy ne öntözze túl a cserépben lévő fát, hiszen az átázott föld szintén káros lehet számára. Ideális megoldás egy vízelvezető lyukakkal ellátott virágcserép, amelynek köszönhetően a fölösleges víz a tálcába elfolyik.

Élő fenyőfák karácsony utáni kiköltöztetése

Miután a karácsonyfát az ünnepek elteltével újra a szabadba szeretné helyezni, ismét körültekintően kell eljárnia. A fokozatos akklimatizálódás úgy biztosítható, ha a fát először fűtetlen, világos helyiségbe helyezzük, ahol egy-két hétig hagyjuk. Ezt követően a fát áthelyezhetjük a teraszra, vagy a kertbe ki is ültethetjük.

Cserepes fenyőfák gyökereinek védelme

A fenyőfa kiköltöztetése alatt fontos folyamatosan biztosítani a gyökérzet védelmét, amelyet a súlyos téli fagyok károsíthatnak. Ajánlatos a cserépbe, amelybe a fát ültették, szalmát vagy juta szőnyeget tekerni. Ugyanilyen hatékony módszer a fenyőfa gyökérzetének fagyoktól való megóvására az, ha a virágcserepet behelyezik a kertben egy kiásott gödörbe.

Megfelelő idő a cserepes fenyőfák átültetésre

Ha a fája évek óta ugyanabban a cserépben van és a tűlevelek sárgássá válnak, vagy kisebbednek és ritkák maradnak, itt az ideje, hogy a karácsonyfát nagyobb cserépbe ültesse. A tűlevelűek ültetésének ideális ideje a tavasz. Az átültetés során vegye ki a gyökérgömböt az eredeti virágcserépből, vágja le a gyökérgömb szélén lévő gyökereket kerti ollóval és helyezze a fát egy nagyobb cserépbe. Töltse ki az üres helyet földdel, nyomkodja le és bőségesen öntözze meg. Ily módon ideális feltételeket teremt a fenyőfa további egészséges növekedéséhez. A tűlevelűek nem igényelnek sok műtrágyát, ezért elegendő évente egyszer, tavasszal granulált műtrágyával felfrissíteni őket.

Cserepes fenyőfák vétele

Karácsonyfák cserépben nem csak a kertészetben, vagy a nagykereskedőknél találhatóak, mint például az Obi vagy a Praktiker áruházak.  Manapság cserepes karácsonyfákat is rendelhet online, így a futár a fát közvetlenül az otthonába viszi. Ha azonban nincs bátorsága egy élő karácsonyfa gondozásához, akkor Önnek egy virágcserépben lévő műfenyő jelenthet alternatívát, amelyet élethű alakjának és kialakításának köszönhetően meg sem lehet különböztetni élő társaitól. A cserépben lévő műfenyők évtizedeken át tartósak maradnak. Másik lehetőségként akár bérelhet is cserepes karácsonyfát, hiszen néhány éve már Magyarországon is sokan bérlik saját fenyőfájukat.

A fotók forrása:
karacsonyfavilag.hu

Virágos erkély

Milyen virágokat ültessünk az erkélyre

Az erkély tökéletes hely a kertészkedéshez, lehetővé teszi a virágok nevelését, a kisebb zöldségek és gyümölcsök termesztését és a relaxálást a saját kis paradicsomunkban. A megfelelő virágok kiválasztása azonban nem mindig egyszerű, különösen, ha az erkély adottságait is figyelembe kell venni. Ebben a cikkben ötleteket és tippeket fogunk megosztani arra vonatkozóan, hogy milyen virágokat ültessünk az erkélyre, hogy azok gyönyörűen virágozzanak.

Virág leírása »
Darázs

Hogyan hat a klímaváltozás a darazsakra?

A klímaváltozás ma már nemcsak egy távoli, fenyegető esemény, hanem egy már most is zajló folyamat, aminek hatásait egyre többen érezzük a bőrünkön. Így vannak ezzel a darazsak is, akik a megszokott patakok, tavak helyett más, alternatív vízforrást keresnek.

Virág leírása »
Milyen egy jó kerti grill?

Milyen egy jó kerti grill?

Ez az a sokat emlegetett, ismételt kérdés, ami joggal foglalkoztatja a grillételek rajongóit. Vajon mitől válik annyira ízletessé, ellenállhatatlanná a grillezett hús és zöldség? Mert az biztos, hogy nemcsak az alapanyag és a séf tehetsége számít, bár ezek is lényegesek. Nos, az tény, hogy a kerti sütögetésnek nem csupán a hangulata utánozhatatlan, hanem a minősége is aligha múlható felül. Viszont még így is óriási a választék, azaz érdemes belemerülni az ízlelőbimbókat kényeztető részletekbe

Virág leírása »