Korallvirág gondozása, ápolása

korallvirág - viragbarat.hu

A korallvirág kedvelt virágzó szobanövény, mely többféle színben található. Legelterjedtebb a piros szín, de kapható sárga, narancssárga, rózsasín színekben is. Könnyen alkalmazkodó növény így tartása könnyű, mind a lakásban, mind a balkonokon, virágágyásokban.

Latin neve: Kalanchoe blossfeldiana

Korallvirág eredete, leírása

Madagaszkárról származó 15-30 cm magas pozsgás növény, levelei húsosak, vastagok. Maga a növény lassan fejlődik, viszont könnyen nevelhető. A virágok túlnyúlnak a leveleken, és vágott virágként is tartósak. Általában tavasszal kezd el virágozni kora nyári hónapokig. A Kalanchoe-t könnyű nevelni, viszont vigyázzunk, ha gyermek, vagy kisállat van a lakásban, hogy ne férjen hozzá, mert mérgező hatású, hasmenést, hányást okozhat.

Korallvirág gondozása, igénye

A korall virág gondozása nem túl bonyolult feladat, pár dologra odafigyelünk és akár tavasztól őszig virágzik nekünk. Virágzás után metszéssel folyamatosan karban tarthatjuk növényünk, mely mindig dús és egészséges bokor marad.

Korallvirág fényigénye

Szereti a közvetlen napfényt is, de elvan a sötétebb, árnyékosabb helyeken is. Nem igényes a napfényre, de legalább 4 órát kell fényt kapni, hogy egészséges és szép maradjon. Rövid nappalos növény, így ahhoz, hogy virágot hozzon, legalább 12-14 órát sötétségben kell lennie, 6-8 hétig.

Korallvirág hőigénye

Átlagos hőmérséklet igényű, a legmegfelelőbb a 18-21 °C, de elél 10 Celsius fokon is. Ez alatt, lehullajtja a leveleit.

A korallvirág remekül el van ágyásokban, balkonládákban, virágoskertben, sziklakertben, de a fagyot nem bírja. Így még a hidegek előtt vigyük be a lakásba.

Kalanchoe szimpla sárga-narancs
Télen virágzó korallvirág szimpla sárga virággal
korallvirág piros színben - viragbarat.hu
Korallvirág piros színben

Korallvirág vízigénye

Kevesebb a vízigénye, vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl. Akkor öntözzük, mikor már megszikkad kicsit a földje. A korallvirág szereti a szárazabb levegőt, nem igényel párásítást, leveleit nem kell permetezni.

Tápoldatozása

Virágzás ideje alatt kéthetente tápoldatozzuk, pihenés időszaka alatt nem szükséges. Ilyenkor lehetőleg a virágzást segítő úgynevezett virágzó növényekhez való tápoldatot használjunk.

Korallvirág virágoztatása

A Kalanchoe blossfeldiana alap esetben tavasszal kezd el virágozni, de akár télen a karácsonyi időszakban is tudjuk virágoztatni. Ehhez legalább 30 napig 12-14 órát tartsuk sötétben, takarással vagy sötét helyiségbe való költöztetéssel. Karácsonyi virágzáshoz a szeptember erre a legalkalmasabb időszak.

Virágzás után vágjuk le az elszáradt virágokat és hajtásokat.

korall virág dupla rózsaszín
Dupla rózsaszín virágú Kalanchoe

Korallvirág átültetése, szaporítása

Korallvirág szaporítása hajtásról vagy levél dugványról lehetséges. Könnyen gyökeresedő növény. Lehet vízben gyökeresíteni vagy földben hajtások elültetésével (ledugásával). A levágott hajtásokról az alsó részéről szedjük le a leveleket és ezeket dugjuk le a földbe. Vízbe hasonlóan rakjuk, majd mikor begyökeresedtek, akkor beültethetjük földbe. Pár hét alatt begyökeresednek.

Átültetni tavasszal érdemes, ha már kiélte a földjét. A virágföld lazább szerkezetű, tőzeges általános „B” típusú föld legyen.

Korallvirág betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Nem érzékeny növény a betegségekre, kártevőkre, de a pajzstetvek, levéltetvek ugyanúgy megtámadhatják, mint a legtöbb szobai és kerti növényt.

Leveleit 10 fok alatti hőmérsékleten lehullajtják.

Túl sok víz könnyen kirohasztja.

Korallvirág ápolása, igényei röviden:

  • Szereti a közvetlen napfényt is, de elvan a sötétebb, árnyékosabb helyeken is.
  • Kicsi a  vízigénye, nem bírja a túlöntözést.
  • Szereti a szárazabb levegőt.
  • Átlagos hőmérsékletet kedvel, a legmegfelelőbb a 18-21 °C.
  • Lazább szerkezetű, tőzeges, általános földet kedveli.
  • 10 °C alatt lehullajtja leveleit
  • Hajtás vagy levéldugvány vízben vagy földben.
  • Virágzás ideje alatt kéthetente tápoldatozzuk virágzó növényeknek való tápoldattal.
Vadászgörények tartása

3 dolog, amit nem tudtál a görényekről

Ma már egyre többen tartják háziállatként, de a patkányirtás vadászgörénnyel is gyakori, rendkívül hatékony és környezetvédelmi szempontból is megfelelő módja a rágcsálók kiirtásának. Ha érdekelnek a görények, olvasd el cikkünket. Most olyan dolgokat is megtudhatsz róluk, amiről még nem sokan hallottak.

Virág leírása »
Zöld jalapeno paprikák

A jalapeno gondozása és nevelése

A jalapeno igazi sláger a paprikák világában. Megunhatatlan. Jellegzetes íze ráadásul kulináris szempontból is óriási érték. Sokan éppen felkapottsága, kedveltsége és keresettsége miatt úgy gondolják, hogy a termesztése, gondozása túlságosan bonyolult feladat.
Mi sem áll távolabb a valóságtól! Valójában sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt a legtöbben gondolják!

Virág leírása »
Kurkuma - Curcuma alismatifolia

Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia) ápolása, igényei

A szobanövények világa számtalan színt, formát és textúrát kínál, de kevés olyan növény van, amely annyira lebilincselő, mint a Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia). Ez a rendkívüli növény a gyömbérfélék családjába tartozik, s a természet adta színpompájának köszönhetően számos otthon és iroda sztárja. 

Virág leírása »