Korallvirág gondozása, ápolása

korallvirág - viragbarat.hu

A korallvirág kedvelt virágzó szobanövény, mely többféle színben található. Legelterjedtebb a piros szín, de kapható sárga, narancssárga, rózsasín színekben is. Könnyen alkalmazkodó növény így tartása könnyű, mind a lakásban, mind a balkonokon, virágágyásokban.

Latin neve: Kalanchoe blossfeldiana

Korallvirág eredete, leírása

Madagaszkárról származó 15-30 cm magas pozsgás növény, levelei húsosak, vastagok. Maga a növény lassan fejlődik, viszont könnyen nevelhető. A virágok túlnyúlnak a leveleken, és vágott virágként is tartósak. Általában tavasszal kezd el virágozni kora nyári hónapokig. A Kalanchoe-t könnyű nevelni, viszont vigyázzunk, ha gyermek, vagy kisállat van a lakásban, hogy ne férjen hozzá, mert mérgező hatású, hasmenést, hányást okozhat.

Korallvirág gondozása, igénye

A korall virág gondozása nem túl bonyolult feladat, pár dologra odafigyelünk és akár tavasztól őszig virágzik nekünk. Virágzás után metszéssel folyamatosan karban tarthatjuk növényünk, mely mindig dús és egészséges bokor marad.

Korallvirág fényigénye

Szereti a közvetlen napfényt is, de elvan a sötétebb, árnyékosabb helyeken is. Nem igényes a napfényre, de legalább 4 órát kell fényt kapni, hogy egészséges és szép maradjon. Rövid nappalos növény, így ahhoz, hogy virágot hozzon, legalább 12-14 órát sötétségben kell lennie, 6-8 hétig.

Korallvirág hőigénye

Átlagos hőmérséklet igényű, a legmegfelelőbb a 18-21 °C, de elél 10 Celsius fokon is. Ez alatt, lehullajtja a leveleit.

A korallvirág remekül el van ágyásokban, balkonládákban, virágoskertben, sziklakertben, de a fagyot nem bírja. Így még a hidegek előtt vigyük be a lakásba.

Kalanchoe szimpla sárga-narancs
Télen virágzó korallvirág szimpla sárga virággal
korallvirág piros színben - viragbarat.hu
Korallvirág piros színben

Korallvirág vízigénye

Kevesebb a vízigénye, vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl. Akkor öntözzük, mikor már megszikkad kicsit a földje. A korallvirág szereti a szárazabb levegőt, nem igényel párásítást, leveleit nem kell permetezni.

Tápoldatozása

Virágzás ideje alatt kéthetente tápoldatozzuk, pihenés időszaka alatt nem szükséges. Ilyenkor lehetőleg a virágzást segítő úgynevezett virágzó növényekhez való tápoldatot használjunk.

Korallvirág virágoztatása

A Kalanchoe blossfeldiana alap esetben tavasszal kezd el virágozni, de akár télen a karácsonyi időszakban is tudjuk virágoztatni. Ehhez legalább 30 napig 12-14 órát tartsuk sötétben, takarással vagy sötét helyiségbe való költöztetéssel. Karácsonyi virágzáshoz a szeptember erre a legalkalmasabb időszak.

Virágzás után vágjuk le az elszáradt virágokat és hajtásokat.

korall virág dupla rózsaszín
Dupla rózsaszín virágú Kalanchoe

Korallvirág átültetése, szaporítása

Korallvirág szaporítása hajtásról vagy levél dugványról lehetséges. Könnyen gyökeresedő növény. Lehet vízben gyökeresíteni vagy földben hajtások elültetésével (ledugásával). A levágott hajtásokról az alsó részéről szedjük le a leveleket és ezeket dugjuk le a földbe. Vízbe hasonlóan rakjuk, majd mikor begyökeresedtek, akkor beültethetjük földbe. Pár hét alatt begyökeresednek.

Átültetni tavasszal érdemes, ha már kiélte a földjét. A virágföld lazább szerkezetű, tőzeges általános „B” típusú föld legyen.

Korallvirág betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Nem érzékeny növény a betegségekre, kártevőkre, de a pajzstetvek, levéltetvek ugyanúgy megtámadhatják, mint a legtöbb szobai és kerti növényt.

Leveleit 10 fok alatti hőmérsékleten lehullajtják.

Túl sok víz könnyen kirohasztja.

Korallvirág ápolása, igényei röviden:

  • Szereti a közvetlen napfényt is, de elvan a sötétebb, árnyékosabb helyeken is.
  • Kicsi a  vízigénye, nem bírja a túlöntözést.
  • Szereti a szárazabb levegőt.
  • Átlagos hőmérsékletet kedvel, a legmegfelelőbb a 18-21 °C.
  • Lazább szerkezetű, tőzeges, általános földet kedveli.
  • 10 °C alatt lehullajtja leveleit
  • Hajtás vagy levéldugvány vízben vagy földben.
  • Virágzás ideje alatt kéthetente tápoldatozzuk virágzó növényeknek való tápoldattal.
Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől

Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől?

A macskák kedves házi kedvencek, de ha szabadon kóborolnak a környéken, komoly problémákat okozhatnak a kertekben. Sokan panaszkodnak arra, hogy a macskák felkaparják a frissen ültetett ágyásokat, tönkreteszik a növényeket, vagy éppen a kertben végzik el dolgukat. Ez nem csak esztétikai szempontból kellemetlen, de egészségügyi kockázatokat is rejthet magában.

Virág leírása »
Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »