Amarillisz hagyma ápolása, gondozása, szaporítása

Az amarillisz vagy amarilisz a téli időszak egyik igen közkedve virága. Hagymás növények közül az egyik legnagyobb és leghosszabban tartó virágot hozza. Nemesítéseknek köszönhetően már a piros mellett különböző színárnyalatokat kaphatunk a kertészetekben.

Bár sokan azt gondolják, hogy az Amarillisz hagymákat bonyolult nevelni és virágoztatni, de ez nincs így. Egy kis odafigyeléssel pompás cserepes hagymás növényünk lesz otthonunkan és az amarillisz ujravirágoztatása sem bonyolult.

Latin neve: Hippeastrum

Amarillisz virág rózsaszín
Amarillisz virág - Fotó: pxhere.com.com

Amarillisz eredete, leírása

Az amarillisz latin eredetű nevének két jelentését is megtalálhatjuk. Az egyik jelentése a lovag és csillag, valamint a ló, ezeket az elnevezéseket valószínűleg az érdekes virágjáról kaphatta, ami egyeseket egy csillagra, vagy az összezárt szirmok pedig egy lófejre emlékezteti.

A levelei nagynak mondhatóak, kb. 40-60cm-esekre nőhetnek, ezek a nyár végén a nyugalmi időszakba elsárgulnak és lehullanak. Napjainkban az amarillisz hagymáit Dél-Afrikában termesztik, majd onnan hozzák be Európába. Hollandiában pedig sok fajta színt és fajt alakítottak ki, azok nemesítésével és keresztezésével.

A levelei csak a virágszár után bújnak ki hagymájából, így azok kevésbé látványosak, jelentéktelenebben néznek ki. A virágzási ideje viszonylag hosszú, hetekig virágzik, de persze minden csoda 3 napig tart, úgy ezután elszáradnak és lehullanak.

Amarillisz hagyma gondozása, igénye

Az amarilliszt az egyik legnépszerűbb virágnak tartják, hiszen a kezdő kertészkedők, virágtartók számára is egyszerű vele bánni, nincsenek nagy igényei.

Amarílisz hagyma, kiültetés, locsolás

A legtöbb hagymás növénynek nyugalmi időszakra van szüksége, amelyet alacsony hőmérsékleten kapnak meg,  kb. 8-10 fokot igényel. A hagymákat minden ősszel pihentetnünk kell, ezeket kb. szeptember vége felé szedjük fel. Tegyük el őket egy kartondobozva és tároljuk őket sötét, hűvös helyen, pár hét alatt a levelük le is szárad.

Amarílis hagymás növény gondozása, ápolása
Amarillisz cserépben, virágzás előtt

Januárba vegyük elő őket újra. Ültessük cserépbe őket, úgy hogy a kb. egyharmada kilógjon a földből, majd akkor egyszer meglocsoljuk. Ezután kartonpapírból kell egy fedőt, „kalapot” hajtanunk, lefedni a cserepet és helyezzük valamilyen melegebb területre. 

Az első bimbók megjelenésével vehetjük le fedőjét, locsoljuk meg újra, majd világos és meleg helyre tegyük.

Amarillisz megvásárolható cserépben vagy hagymaként
Amarillisz cserépben, virágzás előtt

Amarillisz szaporítása

Sarjról:

Az amarillisz szaporítása nagyon egyszerű, hiszen gyakran hoz kis sarjhagymákat, amelyeket könnyedén leválaszthatunk. A sarjhagyma kb. 1 év után fejlődik akkorára, hogy virágot hozzon.

Magról:

Egy ecset segítségével porozhatjuk be a virágot, majd, ha a virág megtermékenyült magházat fog idővel hozni. A magok akkora lesznek biztosan érettek, ha a magház megsárgult.

Ezután a kicsi magokat ültessük jó tápanyagdús földbe. Ügyeljünk arra, hogy a föld nehogy kiszáradjon, mindig tartsuk enyhén nedvesen, de ne is árasszuk el túlságosan.

Pár hét elteltével sok kis apró növényke kel majd ki, ha ezek kellőképpen megnőttek különültethetjük őket.

Amarillisz virág
Amarillisz virág - Fotó: pexels.com
Amarillisz virág
Amarillisz virága - Fotó: pexels.com

Amarílisz betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A leggyakrabban előforduló betegsége a vörös üszök, amely nagyon könnyen elpusztíthatja a növényünk, a hagymákat támadja meg, amelyek a hatására elkorhadnak. Ezt úgy kerülhetjük el, ha megfelelően tartjuk a virágunk és a kevés igényét biztosítjuk számára.

A gombás megbetegedés is könnyen előfordulhat, ezt úgy vehetjük észre, ha a levelek elkezdnek befoltosodni, elszáradni. Ezt egyszerű gombaelleni szerrel kezelhetjük.

A gyapjas tetvek is előszeretettel megtámadják, ez ellen tetű elleni szerrel védekezhetünk.

Tavasszal a legtöbb virágboltban, kertészetben kapható vagy akár interneten is megvásárolható virághagyma.

Vadászgörények tartása

3 dolog, amit nem tudtál a görényekről

Ma már egyre többen tartják háziállatként, de a patkányirtás vadászgörénnyel is gyakori, rendkívül hatékony és környezetvédelmi szempontból is megfelelő módja a rágcsálók kiirtásának. Ha érdekelnek a görények, olvasd el cikkünket. Most olyan dolgokat is megtudhatsz róluk, amiről még nem sokan hallottak.

Virág leírása »
Zöld jalapeno paprikák

A jalapeno gondozása és nevelése

A jalapeno igazi sláger a paprikák világában. Megunhatatlan. Jellegzetes íze ráadásul kulináris szempontból is óriási érték. Sokan éppen felkapottsága, kedveltsége és keresettsége miatt úgy gondolják, hogy a termesztése, gondozása túlságosan bonyolult feladat.
Mi sem áll távolabb a valóságtól! Valójában sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt a legtöbben gondolják!

Virág leírása »
Kurkuma - Curcuma alismatifolia

Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia) ápolása, igényei

A szobanövények világa számtalan színt, formát és textúrát kínál, de kevés olyan növény van, amely annyira lebilincselő, mint a Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia). Ez a rendkívüli növény a gyömbérfélék családjába tartozik, s a természet adta színpompájának köszönhetően számos otthon és iroda sztárja. 

Virág leírása »