Primula – kankalin gondozása, szaporítása

Az egyik legkedveltebb kora tavasszal nyíló virág a primula (kankalin). Tél után az egyik legkorábban nyíló virág mely számos csodálatos színben kapható. Ez a virágzó szobanövény az egyik leggyakoribb nőnapi virág, mert nemcsak üde színfolt lehet a lakásban, de könnyen megfizethető, mert a a primula ára az alacsonyabb, megfizethető.

Latin neve: Primula sp.

kankalin - primula gondozása, ápolása
Primula csodaszép színekben

Primula eredete, leírása

A primula, magyar nevén pedig kankalin egy gyönyörű évelő és tavasszal virágzó növény. Magyarországon sok fajtája őshonos, mint például Lisztes kankalin, Cifra kankalin, Tavaszi kankalin. Ezek a fajták nagyon népszerűek például nőnapra is. Januártól egészen márciusig szinte minden virágboltban megtalálhatóak, sok-sok élénk színben, sárga, rózsaszín, lila és piros is. A méretet tekintve kb. 10-40 cm közöttire nőnek meg, a fajtól függően. A különböző fajtáit lényegében ugyanúgy kell gondozni, mutatósságukban térnek csak el egymástól.

Lakásban, szobában leginkább a Szobai kankalin (Primula obconica) és a Szártalan kankalin (Primula vulgaris) alkamas.

Különböző ismertebb fajták:

  • Sugárkankalin – Primula elatior
  • Lisztes kankalin – Primula farinosa
  • Tavaszi kankalin – Primula veris

A primula gondozása, igénye

Kifejezetten nagy igényekkel rendelkezik, ha nem biztosítjuk számára a megfelelő körülményeket, akkor nagyon könnyedén elpusztulhat.

Primula fényigénye

A kankalin számára a legideálisabb, ha félárnyékos vagy árnyékos helyre tesszük, bár napos helyen is eléldegél, ha elég nyirkos és hűvös helyet biztosítunk számára. A második esetben tehetjük akár ablak közelébe, párkányra, messze a fűtőtesttől. A közvetlen, tűző napfénytől óvjuk meg, hiszen könnyen lehullajthatja a leveleit. Ha tehetjük a kertben olyan helyet válasszunk számára, ahol tavasszal viszonylag sok fény éri, nyáron viszont nem éri órákon át a nap.

Szobai kankalin virág hőigénye

Általában a kankalin a szobahőmérsékletet kedvelik, tehát a kb. 18-22°C fokot, de a fűtött szobában ne tartsuk a fűtőtest közelében, azt nem kedveli.

De ha magról szaporítjuk, mert ekkor a vetéstől egészen a virágzásig alacsony hőmérsékletet igényel, kb. 4-10°C-ot. A virágzás bekövetkeztekor pedig a 10-15°C az ideális számára.

Télen szintén tartsuk alacsonyabb hőmérsékleten.

kankalin - primula gondozása, ápolása
Primula - kankalin cserepes virág

Primula vízigénye

Nagyon magas vízigénnyel rendelkező növényről beszélhetünk. A legjobb számára, ha a földjét állandóan nedvesen tartjuk és nem tud kiszáradni. Ez nem azt jelenti, hogy árasszuk el addig, hogy álljon a vízben, hiszen ekkor a gyökerei könnyen elrothadhatnak. A legjobb a rendszeren öntözés. Ha észleljük, hogy levelei kókadnak, öntözzük meg. Alulról öntözzük, hogy a virágot és a levelit ne érje a víz, vagy megtehetjük azt is, hogy kivesszük a cserepéből vízbe áztatjuk 1-2 percig, majd visszatesszük.

Tápoldatozása

Tápoldatozásra tavasszal, illetve nyáron van szükség, kb. havonta egyszer. Ekkor öntsük az öntözővízhez a virágzó növényekhez ajánlott tápoldatot a megfelelő töménységben.

TIPP:

Hosszabb idejű virágzás hűvösebb helyen tartott és elegendő víz utánpótlással növelhető a primulák esetén!

Primula átültetése, szaporítása

Kankalin átültetése:

A növény megfelelő fejlődése érdekében érdemes, ha kb. 2 évente átültetni.

Szaporítása:

A szaporításra kettő módszer lehetséges, ebből a magról való szaporítás sokkal nehezebb, házilag a tőosztással szokták szaporítást szokták választani.

Tőosztás esetén szeptembertől áprilisig szaporíthatjuk növényünk, de mindig érdemes ezt kora tavasszal elkezdeni és elvégezni.

Ha kertben tartjuk a primulát, kétévente amúgy is jó a tőosztást végezni és így újra elültetni, hiszen így felfrissítjük.

Vegyük ki a kankalint a földjéből és válasszuk ketté, hogy mindkét résznek maradjon kb. ugyanannyi gyökere. Próbáljuk meg minél jobban óvni közben a növényt.

Miután szétválasztást is megtettük, ültessük vissza a növényünket a földjébe.

Magról szaporítás körülményesebb és nagyobb odafigyelést igényel. A magokat megvásárolhatjuk a nagyobb kertészetekben, de be is gyűjthetjük az elvirágzás után. A nagyon apró magokat tavasszal ültessük tőzegbe. Mivel a magoknak szüksége van hideg hatásra, 3-4 hétig tartsuk 4-10 celsius fok körül, ez lehet hűtőben vagy hűvös közegben (télikertben, fűtetlen üvegházban). Ezután a csírázáshoz tartsuk napos és 15-22 fokos, páradús környezetben. A kicsírázás után (10-30 nap) már átültethetjük a kis növényeket enyhén savanyú talajba.

A magról szaporított primula a következő év tavaszán fog először virágozni.

Primula betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A kertben nem igazán támadják meg a kártevők, lakásban viszont a levéltetvek könnyen előfordulhatnak, ha nem megfelelően szellőztetünk. Kint viszont a meztelen csigák támadhatják.
A levelei könnyen megbarnulhatnak, ilyenkor a sárguló leveleken barna foltok jelennek meg. A fertőzött leveleket azonnal távolítsuk el, nehogy továbbterjedjen.

A primula a levelek tövénél található apró mirigyekből tejnedvet termelnek, mely mérgező hatású. Ez leginkább a gyermekeknél, érzékeny bőrűeknél viszketést, bőrpirosodást (bőrpírt) okozhatnak. Súlyosabb esetekben akár felhólyagosodhat, lenyelés esetén hányást, hasmenést okozhat. Mindenképp tartsuk távol gyermekektől és háziállatoktól a virágunkat!

Javaslatok a növény megvásárlásához:

A primula kiválasztásánál érdemes a nem túl megnyúlt, egészséges és dús levelű virágot választanunk. A kiválasztásnál érdemes a növény közepét a virágok alatt megvizsgálni, mert az egésszéges növényünknél itt rengeteg új virág hajtást találhatunk. 

Ha olyan növényt választunk aminél sok bimbó van még a növényen akkor a megfelelő gondozással folyamatos és hosszú virágzó primulát kaphatunk.

kankalin - primula gondozása, ápolása
Primula sárga virággal
kankalin - primula gondozása, ápolása
Kankalin többféle színű virággal
Virágos erkély

Milyen virágokat ültessünk az erkélyre

Az erkély tökéletes hely a kertészkedéshez, lehetővé teszi a virágok nevelését, a kisebb zöldségek és gyümölcsök termesztését és a relaxálást a saját kis paradicsomunkban. A megfelelő virágok kiválasztása azonban nem mindig egyszerű, különösen, ha az erkély adottságait is figyelembe kell venni. Ebben a cikkben ötleteket és tippeket fogunk megosztani arra vonatkozóan, hogy milyen virágokat ültessünk az erkélyre, hogy azok gyönyörűen virágozzanak.

Virág leírása »
Darázs

Hogyan hat a klímaváltozás a darazsakra?

A klímaváltozás ma már nemcsak egy távoli, fenyegető esemény, hanem egy már most is zajló folyamat, aminek hatásait egyre többen érezzük a bőrünkön. Így vannak ezzel a darazsak is, akik a megszokott patakok, tavak helyett más, alternatív vízforrást keresnek.

Virág leírása »
Milyen egy jó kerti grill?

Milyen egy jó kerti grill?

Ez az a sokat emlegetett, ismételt kérdés, ami joggal foglalkoztatja a grillételek rajongóit. Vajon mitől válik annyira ízletessé, ellenállhatatlanná a grillezett hús és zöldség? Mert az biztos, hogy nemcsak az alapanyag és a séf tehetsége számít, bár ezek is lényegesek. Nos, az tény, hogy a kerti sütögetésnek nem csupán a hangulata utánozhatatlan, hanem a minősége is aligha múlható felül. Viszont még így is óriási a választék, azaz érdemes belemerülni az ízlelőbimbókat kényeztető részletekbe

Virág leírása »