Primula – kankalin gondozása, szaporítása

Az egyik legkedveltebb kora tavasszal nyíló virág a primula (kankalin). Tél után az egyik legkorábban nyíló virág mely számos csodálatos színben kapható. Ez a virágzó szobanövény az egyik leggyakoribb nőnapi virág, mert nemcsak üde színfolt lehet a lakásban, de könnyen megfizethető, mert a a primula ára az alacsonyabb, megfizethető.

Latin neve: Primula sp.

kankalin - primula gondozása, ápolása
Primula csodaszép színekben

Primula eredete, leírása

A primula, magyar nevén pedig kankalin egy gyönyörű évelő és tavasszal virágzó növény. Magyarországon sok fajtája őshonos, mint például Lisztes kankalin, Cifra kankalin, Tavaszi kankalin. Ezek a fajták nagyon népszerűek például nőnapra is. Januártól egészen márciusig szinte minden virágboltban megtalálhatóak, sok-sok élénk színben, sárga, rózsaszín, lila és piros is. A méretet tekintve kb. 10-40 cm közöttire nőnek meg, a fajtól függően. A különböző fajtáit lényegében ugyanúgy kell gondozni, mutatósságukban térnek csak el egymástól.

Lakásban, szobában leginkább a Szobai kankalin (Primula obconica) és a Szártalan kankalin (Primula vulgaris) alkamas.

Különböző ismertebb fajták:

  • Sugárkankalin – Primula elatior
  • Lisztes kankalin – Primula farinosa
  • Tavaszi kankalin – Primula veris

A primula gondozása, igénye

Kifejezetten nagy igényekkel rendelkezik, ha nem biztosítjuk számára a megfelelő körülményeket, akkor nagyon könnyedén elpusztulhat.

Primula fényigénye

A kankalin számára a legideálisabb, ha félárnyékos vagy árnyékos helyre tesszük, bár napos helyen is eléldegél, ha elég nyirkos és hűvös helyet biztosítunk számára. A második esetben tehetjük akár ablak közelébe, párkányra, messze a fűtőtesttől. A közvetlen, tűző napfénytől óvjuk meg, hiszen könnyen lehullajthatja a leveleit. Ha tehetjük a kertben olyan helyet válasszunk számára, ahol tavasszal viszonylag sok fény éri, nyáron viszont nem éri órákon át a nap.

Szobai kankalin virág hőigénye

Általában a kankalin a szobahőmérsékletet kedvelik, tehát a kb. 18-22°C fokot, de a fűtött szobában ne tartsuk a fűtőtest közelében, azt nem kedveli.

De ha magról szaporítjuk, mert ekkor a vetéstől egészen a virágzásig alacsony hőmérsékletet igényel, kb. 4-10°C-ot. A virágzás bekövetkeztekor pedig a 10-15°C az ideális számára.

Télen szintén tartsuk alacsonyabb hőmérsékleten.

kankalin - primula gondozása, ápolása
Primula - kankalin cserepes virág

Primula vízigénye

Nagyon magas vízigénnyel rendelkező növényről beszélhetünk. A legjobb számára, ha a földjét állandóan nedvesen tartjuk és nem tud kiszáradni. Ez nem azt jelenti, hogy árasszuk el addig, hogy álljon a vízben, hiszen ekkor a gyökerei könnyen elrothadhatnak. A legjobb a rendszeren öntözés. Ha észleljük, hogy levelei kókadnak, öntözzük meg. Alulról öntözzük, hogy a virágot és a levelit ne érje a víz, vagy megtehetjük azt is, hogy kivesszük a cserepéből vízbe áztatjuk 1-2 percig, majd visszatesszük.

Tápoldatozása

Tápoldatozásra tavasszal, illetve nyáron van szükség, kb. havonta egyszer. Ekkor öntsük az öntözővízhez a virágzó növényekhez ajánlott tápoldatot a megfelelő töménységben.

TIPP:

Hosszabb idejű virágzás hűvösebb helyen tartott és elegendő víz utánpótlással növelhető a primulák esetén!

Primula átültetése, szaporítása

Kankalin átültetése:

A növény megfelelő fejlődése érdekében érdemes, ha kb. 2 évente átültetni.

Szaporítása:

A szaporításra kettő módszer lehetséges, ebből a magról való szaporítás sokkal nehezebb, házilag a tőosztással szokták szaporítást szokták választani.

Tőosztás esetén szeptembertől áprilisig szaporíthatjuk növényünk, de mindig érdemes ezt kora tavasszal elkezdeni és elvégezni.

Ha kertben tartjuk a primulát, kétévente amúgy is jó a tőosztást végezni és így újra elültetni, hiszen így felfrissítjük.

Vegyük ki a kankalint a földjéből és válasszuk ketté, hogy mindkét résznek maradjon kb. ugyanannyi gyökere. Próbáljuk meg minél jobban óvni közben a növényt.

Miután szétválasztást is megtettük, ültessük vissza a növényünket a földjébe.

Magról szaporítás körülményesebb és nagyobb odafigyelést igényel. A magokat megvásárolhatjuk a nagyobb kertészetekben, de be is gyűjthetjük az elvirágzás után. A nagyon apró magokat tavasszal ültessük tőzegbe. Mivel a magoknak szüksége van hideg hatásra, 3-4 hétig tartsuk 4-10 celsius fok körül, ez lehet hűtőben vagy hűvös közegben (télikertben, fűtetlen üvegházban). Ezután a csírázáshoz tartsuk napos és 15-22 fokos, páradús környezetben. A kicsírázás után (10-30 nap) már átültethetjük a kis növényeket enyhén savanyú talajba.

A magról szaporított primula a következő év tavaszán fog először virágozni.

Primula betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A kertben nem igazán támadják meg a kártevők, lakásban viszont a levéltetvek könnyen előfordulhatnak, ha nem megfelelően szellőztetünk. Kint viszont a meztelen csigák támadhatják.
A levelei könnyen megbarnulhatnak, ilyenkor a sárguló leveleken barna foltok jelennek meg. A fertőzött leveleket azonnal távolítsuk el, nehogy továbbterjedjen.

A primula a levelek tövénél található apró mirigyekből tejnedvet termelnek, mely mérgező hatású. Ez leginkább a gyermekeknél, érzékeny bőrűeknél viszketést, bőrpirosodást (bőrpírt) okozhatnak. Súlyosabb esetekben akár felhólyagosodhat, lenyelés esetén hányást, hasmenést okozhat. Mindenképp tartsuk távol gyermekektől és háziállatoktól a virágunkat!

Javaslatok a növény megvásárlásához:

A primula kiválasztásánál érdemes a nem túl megnyúlt, egészséges és dús levelű virágot választanunk. A kiválasztásnál érdemes a növény közepét a virágok alatt megvizsgálni, mert az egésszéges növényünknél itt rengeteg új virág hajtást találhatunk. 

Ha olyan növényt választunk aminél sok bimbó van még a növényen akkor a megfelelő gondozással folyamatos és hosszú virágzó primulát kaphatunk.

kankalin - primula gondozása, ápolása
Primula sárga virággal
kankalin - primula gondozása, ápolása
Kankalin többféle színű virággal
Kúszó filodendron, Philodendron scandens

Kúszó filodendron (Philodendron scandens) gondozása

A kúszó filodendron vagy szívlevelű filodendron, latinul Philodendron scandens egy gyorsan növekvő kúszónövényfajta. Hazánkban nagy népszerűségnek örvend, rengeteg virágkereskedésben, kertészetben megtalálható, hiszen egy viszonylag igénytelen növénynek mondható, sokan szeretik tartani

Virág leírása »