Frézia (Freesia) gondozása, ápolása, nevelése

Rendkívül mutatós és illatos virág a frézia. Sokan csak vágott virágként, csokrokból ismerik, kertben, balkon ládában és lakásban egyaránt tartható hagymás növény. Rengeteg szín változat jellemzi ezért is olyan kedvelt virág.

Latin neve: Freesia.

Ismertebb fajták: Freesia refracta, Freesia leichtlinii, Freesia laxa 

Frézia fehér - Freesia alba
Freesia alba - Fotó: pixabay.com

Freesia eredete, leírása

A frézia, a nősziromfélék családjába tartozik. Az őshazája Dél-Afrika és Kelet-Afrika, de a mindennapjainkban hazánkban is hatalmas népszerűségnek örvend, hiszen a gyönyörű külseje miatt előreszeretettel tartják dísznövényként. Európában a 18. század végén. 19. század elején honosították. Ennek a lágyszárú növénynek az az érdekessége, hogy a nevét egy német orvosról kapta. Sok különböző fajtája létezik, tölcséres virágúak, és szétterülő virágúak is, amelyek általában sárga, fehér vagy rózsaszínűek és különlegesen, fürtben helyezkednek el. A növény egy kis hagymagubóból növekedik ki, hosszúkás, keskeny levelei vannak.

Frézia gondozása, igénye

A frézia gondozása nem tartozik az egyszerű kategóriába, de nem kell tőle azért megijedni, az odafigyelésért és törődésért nagyon hálás. Tarthatjuk egyaránt cserépben és kint a kertben is, csak biztosítani kell számára a megfelelő körülményeket.

Fényigénye

A frézia fényigénye kertben, és lakásunkban is elég magas. A fényes, napos helyeket kedveli, így ilyen helyre ültessük, tegyük. Nem szereti az árnyékos helyeket, a félárnyékban eléldegél, de ekkor a színe nem lesz olyan üde, élénk. A folyamatos tűző napfénytől próbáljuk meg óvni, a közvetlen sugarak, ha sokáig érik, a leveleit lehullajthatja.

Frézia virág hőigénye

A hőmérsékletet tekintve nincsen ilyen nagyon magas elvárása fréziának, hiszen a szobahőmérsékleten és a kültéri levegőn is remekül elél. A szobában annyira ügyeljünk, hogy ne tegyük se ablak, se fűtőtest mellé, hiszen a folyamatosan változó hőmérséklet nem tesz neki jót. A szabadból pedig még a téli nagy fagyok előtt hozzuk be, az őszi időszak vége felé, amikor a levelét kezdi elhullajtani, ekkor szedjük fel őket a földből, majd ültessük cserépbe és csak tavasszal a fagypontok után ültessük ki újra.

Freesia rózsaszín
Rózsaszín frézia - Fotó: pixabay.com

Vízigénye

A növény sok vizet igényel, öntözzük nyugodtan bőségesen, akár hetente többször is, főleg a nyári nagy hőségben. Az elárasztással azért vigyázzunk, mert a gyökerei elrothadhatnak.

Frézia tápoldatozása

A fréziának átlagos mennyiségű tápanyagra van szüksége, de ha lakásban tartjuk, akkor többször kell tápoldatozni. Ekkor érdemes két hetente egyszer a megfelelő töménységben az öntözővízhez keverve, ha pedig a szabadban tartjuk akkor olyan 3-4 hetente egyszer.

Frézia átültetése

Átültetése:

Átültetésre szabadban tartva, csak a fagyok előtt, illetve után van szükség, illetve, ha kinőné cserepét.

Frézia betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Nem jellemző rá a betegeskedés és kártevők sem szokták megtámadni, az elpusztulását inkább a figyelmetlenség és a megfelelő körülmények nem biztosítása szokta okozni. Tartsuk be ezeket a trükköket, illetve a rendszeresség nagyon fontos.

Ha esetleg kártevő megtámadná mégis, akkor rovarírtó szerrel könnyen kezelhetjük.

Frézia mező
Frézia mező - Fotó: pixabay.com
Frézia virágok különböző színben
Színes fréziák - Fotó: pixabay.com
Vadászgörények tartása

3 dolog, amit nem tudtál a görényekről

Ma már egyre többen tartják háziállatként, de a patkányirtás vadászgörénnyel is gyakori, rendkívül hatékony és környezetvédelmi szempontból is megfelelő módja a rágcsálók kiirtásának. Ha érdekelnek a görények, olvasd el cikkünket. Most olyan dolgokat is megtudhatsz róluk, amiről még nem sokan hallottak.

Virág leírása »
Zöld jalapeno paprikák

A jalapeno gondozása és nevelése

A jalapeno igazi sláger a paprikák világában. Megunhatatlan. Jellegzetes íze ráadásul kulináris szempontból is óriási érték. Sokan éppen felkapottsága, kedveltsége és keresettsége miatt úgy gondolják, hogy a termesztése, gondozása túlságosan bonyolult feladat.
Mi sem áll távolabb a valóságtól! Valójában sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt a legtöbben gondolják!

Virág leírása »
Kurkuma - Curcuma alismatifolia

Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia) ápolása, igényei

A szobanövények világa számtalan színt, formát és textúrát kínál, de kevés olyan növény van, amely annyira lebilincselő, mint a Kurkuma virág (Curcuma alismatifolia). Ez a rendkívüli növény a gyömbérfélék családjába tartozik, s a természet adta színpompájának köszönhetően számos otthon és iroda sztárja. 

Virág leírása »