Frézia (Freesia) gondozása, ápolása, nevelése

Rendkívül mutatós és illatos virág a frézia. Sokan csak vágott virágként, csokrokból ismerik, kertben, balkon ládában és lakásban egyaránt tartható hagymás növény. Rengeteg szín változat jellemzi ezért is olyan kedvelt virág.

Latin neve: Freesia.

Ismertebb fajták: Freesia refracta, Freesia leichtlinii, Freesia laxa 

Frézia fehér - Freesia alba
Freesia alba - Fotó: pixabay.com

Freesia eredete, leírása

A frézia, a nősziromfélék családjába tartozik. Az őshazája Dél-Afrika és Kelet-Afrika, de a mindennapjainkban hazánkban is hatalmas népszerűségnek örvend, hiszen a gyönyörű külseje miatt előreszeretettel tartják dísznövényként. Európában a 18. század végén. 19. század elején honosították. Ennek a lágyszárú növénynek az az érdekessége, hogy a nevét egy német orvosról kapta. Sok különböző fajtája létezik, tölcséres virágúak, és szétterülő virágúak is, amelyek általában sárga, fehér vagy rózsaszínűek és különlegesen, fürtben helyezkednek el. A növény egy kis hagymagubóból növekedik ki, hosszúkás, keskeny levelei vannak.

Frézia gondozása, igénye

A frézia gondozása nem tartozik az egyszerű kategóriába, de nem kell tőle azért megijedni, az odafigyelésért és törődésért nagyon hálás. Tarthatjuk egyaránt cserépben és kint a kertben is, csak biztosítani kell számára a megfelelő körülményeket.

Fényigénye

A frézia fényigénye kertben, és lakásunkban is elég magas. A fényes, napos helyeket kedveli, így ilyen helyre ültessük, tegyük. Nem szereti az árnyékos helyeket, a félárnyékban eléldegél, de ekkor a színe nem lesz olyan üde, élénk. A folyamatos tűző napfénytől próbáljuk meg óvni, a közvetlen sugarak, ha sokáig érik, a leveleit lehullajthatja.

Frézia virág hőigénye

A hőmérsékletet tekintve nincsen ilyen nagyon magas elvárása fréziának, hiszen a szobahőmérsékleten és a kültéri levegőn is remekül elél. A szobában annyira ügyeljünk, hogy ne tegyük se ablak, se fűtőtest mellé, hiszen a folyamatosan változó hőmérséklet nem tesz neki jót. A szabadból pedig még a téli nagy fagyok előtt hozzuk be, az őszi időszak vége felé, amikor a levelét kezdi elhullajtani, ekkor szedjük fel őket a földből, majd ültessük cserépbe és csak tavasszal a fagypontok után ültessük ki újra.

Freesia rózsaszín
Rózsaszín frézia - Fotó: pixabay.com

Vízigénye

A növény sok vizet igényel, öntözzük nyugodtan bőségesen, akár hetente többször is, főleg a nyári nagy hőségben. Az elárasztással azért vigyázzunk, mert a gyökerei elrothadhatnak.

Frézia tápoldatozása

A fréziának átlagos mennyiségű tápanyagra van szüksége, de ha lakásban tartjuk, akkor többször kell tápoldatozni. Ekkor érdemes két hetente egyszer a megfelelő töménységben az öntözővízhez keverve, ha pedig a szabadban tartjuk akkor olyan 3-4 hetente egyszer.

Frézia átültetése

Átültetése:

Átültetésre szabadban tartva, csak a fagyok előtt, illetve után van szükség, illetve, ha kinőné cserepét.

Frézia betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Nem jellemző rá a betegeskedés és kártevők sem szokták megtámadni, az elpusztulását inkább a figyelmetlenség és a megfelelő körülmények nem biztosítása szokta okozni. Tartsuk be ezeket a trükköket, illetve a rendszeresség nagyon fontos.

Ha esetleg kártevő megtámadná mégis, akkor rovarírtó szerrel könnyen kezelhetjük.

Frézia mező
Frézia mező - Fotó: pixabay.com
Frézia virágok különböző színben
Színes fréziák - Fotó: pixabay.com
Kúszó filodendron, Philodendron scandens

Kúszó filodendron (Philodendron scandens) gondozása

A kúszó filodendron vagy szívlevelű filodendron, latinul Philodendron scandens egy gyorsan növekvő kúszónövényfajta. Hazánkban nagy népszerűségnek örvend, rengeteg virágkereskedésben, kertészetben megtalálható, hiszen egy viszonylag igénytelen növénynek mondható, sokan szeretik tartani

Virág leírása »