Dendrobium orchidea – vesszőkosbor gondozása

A Dendrobium vagy vesszőkosbor az orchidea kedvelők körében egyre elterjedtebb virág, mert nemcsak változatos, de egyre elérhetőbb a virágboltok polcain is. Remekül tartható lakásban és kiváló cserepes növény a több hónapos virágzási időszaka miatt.

A bolti ára nagyon függ a növény méretétől, fajtájától, kb. 6000 Ft-tól akár 20-30 ezer forint között megvásárolható.

Latin neve: Dendrobium sp.

Közel 1500 fajtája van a nemzetségnek. Legáltalánosabbak hazánkban:

Dendrobium nobile – Jeles vesszőkosbor (ez a legelterjedtebb hazánkban)

Dendrobium bigibbum

Dendrobium thyrsiflorum

Dendrobium phalaenopsis (a lepkeorchideához hasonló virágú)

Dendrobium - vesszőkosbor orchidea
Dendrobium - vesszőkosbor - Fotó: 8065016 / Dendrobium © Zhi En Huang | Dreamstime.com

Dendrobium eredete, leírása

A vesszőkosbor, latinul Dendrobium Ausztráliából és Dél-Ázsiából származik, azon belül a trópusi vidékekről, de ennek ellenére az alacsonyan fekvő területektől a hegyvidékekig mindenhol elterjedt.

A honosított, kertészetekben lévő változatok már jobban bírják a hidegebb klímát, ezért is tarthatóak szobanövényként.

Az alfajainak sokféle színkombinációja létezik, ilyenek például a fehér és a rózsaszínű virágokkal tarkított egyed. Az otthon tartható változata kb. 40-60 cm közöttire nő meg. A levelei lándzsaszerűek, kb. két évig élnek.

A virágai kettesével a csupasz szárakon nőnek és igen tartósak, a virágzási idejük pedig január körül van. Ez azért van mert a virágzásához szüksége van egy kb. 10 fokos hidegre egy hónapon keresztül.

Dendrobium gondozása, igénye

Ez a növény az őshazájából eredően a hidegebb, nem trópusi területeken igényli a figyelmet és törődést, hiszen biztosítanunk kell számára a megfelelő feltételeket. Ez egyáltalán nem könnyű, de nem szabad megriadni, ezzel a kis segítséggel te is meg tudod csinálni.

Az itt található leírás egy általános Dendrobium leírás, mert az egyes speciálisabb-ritább fajták igénye eltérhet kissé.

Vesszőkosbor fényigénye

A vesszőkosbor sok fényt igényel, a világos helyeket kedveli, de ha kell árnyékosabb helyen is eléldegél. A téli időszak során fontos az, hogy a lehető legvilágosabb helyen legyen, hiszen így érnek be a tavalyi törzsek. Persze ebben az esetben a virágjának a színe nem lesz olyan élénk.

A tűző fénytől kell megóvjuk, hiszen az órákon át tartó közvetlen égető napfény miatt levelei megbarnulhatnak, lehullhatnak és ekkor a növény nagyon könnyen elpusztul.

Dendrobium hőigénye

A vesszőkosbor a hőmérsékletre nagyon „hisztis”, erre kifejezetten ügyeljünk a számára legtökéletesebb a megfelelő fejlődéséhez 15-25 C-os környezet

A májustól októberig terjedő időszak során nappal 20 fok, éjjel 14 fokot, novemberben és márciusban/áprilisban nappal 16-18 fokot, éjjel 12-14 fokot, decembertől februárig nappal szintén 16 fok körül, éjjel 8 fok körül tartsuk minimum a hőmérsékletet.

Dendrobium nobile orchidea Photo 209850715 / Dendrobium © Roman Ivaschenko | Dreamstime.com

Vízigénye

A vízigénye nagyon időszak függő, ezért is érdemes betartani ezeket a kis szabályokat:

A földjét tartsuk közepesen nedvesen, ne hagyjuk kiszáradni. A nyár során, kb. júniusban, hetente két alkalommal locsoljuk, egészen a hideg beköszöntéig, tehát novemberig.

Locsolás nélkül kell tartani, novembertől egészen februárig, ez nagyon fontos.

Ha központi fűtéses lakásban, vagy akár üvegházban tartjuk a növényt, alkalmanként meglocsolhatjuk, de ez maximum egy alkalommal havonta történjen meg, a teljes kiszáradás elkerülése érdekében, vagy nyújthatunk neki egy nagyobb öntözést kb. 8-9 hetente.

Az öntözővíznek használjuk esővizet, de ne öntözzük túl, mert nem viseli jól.

Dendrobium tápoldatozása

A tápoldatozásra ritkán, de van szüksége, kb. havonta adjunk neki egy keveset a megfelelő töménységben orchidea tápoldatot az öntözővízhez keverve.

Virágzás előtt foszfor, kálium igénye van, míg növekedési időszakban inkább nitrogén. Amire mindenképp figyeljünk, hogyha más növénynek alkalmas tápoldatot adunk neki akkor mindenkéé hígitsuk kétszer annyira, mint alap esetben, mert az orchidea nem bírja a tömény tápoldatozást.

Dendrobium tartása virágzás után

A Dendrobium virágzása általában februártól júniusig tart. Elvirágzás után ne vágjuk le a orchidea bulbákat, mert ezek az úgynevezett tápanyagraktárak is.

Virágzás után szinte egyből nyugalmi időszaka következik. Ilyenkor locsoljuk kevesebbet a növényünk és tápozhatjuk nitrogéndús tápoldattal.

Nyáron nyugodtan rakhatjuk szabadba, de semmiképp ne tűző napra.

Dendrobium nobile orchidea fehér
Dendrobium nobile orchidea fehér Fotó 103338540 / Dendrobium © Laboko | Dreamstime.com

Dendrobium orchidea újravirágoztatás:

Általában január-február környékén kezd el újra virágozni a Vesszőkosbor orchidea, így az az előtti időszakban segítenünk kell a növényt az újravirágzás érdekében. 

A virágzáshoz kálium, foszfor tápanyag igénye van, így ilyen tápoldattal locsoljuk, amíg felkészítjük a virágzáshoz. (július-november között)

Ha megtehetjük érdemes a szabadban tartani virágunk egészen az éjszakai fagyok beköszöntéig, mert a dús virágzáshoz 4-10 hetes 12 C fok alatti éjszakai hőmérséklet kell neki, vagyis hideghatás.

Amint kintről behozzuk a növényünk pihentetni kell azt. Ilyenkor nem szabad locsolni és hüvösebb helyiségben tartsuk. Ez az úgynevezett rideg tartás, mely még jobban ösztönzi a növényt a virágzásra.

Ha már a bimbók kicsit nagyobbak (kb. 1,5 cm), onnantól kell locsolni a vesszőkosbor orchideát.

TIPP:

A virágzáshoz szüksége van hideghatásra, mely 4-10 hetes hidegházi (vagy éjszakai 12 fok alatti) tartás.

Vesszőkosbor orchidea átültetése, szaporítása

Orchidea átültetése:

Átütetésre akkor van szükség, ha a talaját akarjuk frissíteni vagy szaporítani szeretnénk, ez tavasszal lehetséges a virágzás után. A virágboltokban kapható orchidea föld megfelelő neki.

Szaporítása:

A vesszőkosbor szaporítása fiatal utódjainak leválasztásával a legegyszerűbb és leghatásosabb, valamint átültetésével lehetséges.

Dendrobium betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Nem jellemző rá a betegeskedés, és nem szokták kártevők sem megtámadni. Nagyobb probléma szokott lenni, ha túlöntözzük vagy ha túl mélyre ültetjük, ekkor gyökerei könnyen elrothadnak.

Vadászgörények tartása

3 dolog, amit nem tudtál a görényekről

Ma már egyre többen tartják háziállatként, de a patkányirtás vadászgörénnyel is gyakori, rendkívül hatékony és környezetvédelmi szempontból is megfelelő módja a rágcsálók kiirtásának. Ha érdekelnek a görények, olvasd el cikkünket. Most olyan dolgokat is megtudhatsz róluk, amiről még nem sokan hallottak.

Virág leírása »