Zamiopálma gondozása (Zamioculcas)

Zamiopálma - Zamioculcas zamiifolia
Fiatal zamiopálma levél

A zamiopálma, azaz legénypálma vagy agglegénypálma manapság már Magyarországon is elterjedt növény lett a lakások számára. A népszerűségét a könnyen gondozhatóságának és külsejének köszönheti. 

Latin neve: Zamioculcas zamiifolia

Zamiopálma eredete, leírása

A kontyvirágfélék családjába és azon belül a cikászok nemzetiségébe tartozik. Egyetlen faja létezik, a zamioculcas zamiifolia, amely Kelet-Afrika trópusi éghajlatán őshonos. A természetes élőhelyén a nedves időszak és az aszály váltakozása a jellemző, emiatt a gyökerei átalakultak és képesek a gumói hónapokig tárolni a vizet.  Lágyszárú növény, amely örökzöld, de érdekessége, hogy aszály idején lombhullató.

Zamiopálma gondozása, igénye

Az igénytelensége miatt nem kell sok mindenre figyelnünk, de az ellensége a túlöntözés. Akkor nem történik baj, ha véletlen elfelejtjük öntözni egyszer-kétszer, de ha elárasztjuk a földjét vízzel, könnyen elpusztulhat. A huzatos helyeket kerüljük el az elhelyezés során, mert azt nem kedveli. Lakótelepi lakásban jól viseli a téli fűtésszezont, és a sötétebb szobákat, bár ilyenkor lassabban fejlődik a pálma.

Zamiopálma fényigénye

A zamiopálma sok növényhez hasonlóan, nem tűri jól a tűző napfényt, de kedveli a fénygazdag helyet. Helyezzük olyan helyre, ahol jól éri a napfény, de nem tűz, nehogy károsítsa lombozatát. A szűrt napfény a legjobb számára.

Zamioculcas hőigénye

A hőmérsékletet tekintve sincs különösebb igénye, az átlagos szobahőmérsékletet kedveli, de emellett megtűri az alacsony, változó hőmérsékletet.

Zamiopálma - Zamioculcas zamiifolia
Zamiopálma levelei

Zamiopálma vízigénye

A víz kérdése nála nagyon lényeges. A természetes környezetéből adódóan elég a nagyon kevés víz, 10 naponta/kéthetente öntözd. Hagyd, hogy a földje teljesen kiszáradjon két öntözés között. Semmiképp se ázzon el a föld. Télen nyugodtan csökkenthetjük az öntözővíz mennyiségét, sőt szükséges is.

Zamioculcas tápoldatozása

Havonta egyszer, esetleg kéthetente tápoldatozzuk a tavasztól őszig terjedő időszakban, télen nem szükséges ezt elvégezni. Ne essünk túlzásba a tápanyag pótlásával, mert ez a gyökerek gyengüléséhez, rothadásához vezethet.

Agglegénypálma átültetése, szaporítása

Zamiopálma átültetése:

Átültetésre akkor van szükség, ha kinőtte a cserepét, vaskos gyökereinek már nincsen hely, szinte kilógnak már belőle. Ez általában nagyon ritkán fordul elő, de ha észrevesszük érdemes rá sort keríteni, hogy egészségesen növekedhessen tovább.

Szaporítása:

A szaporítása történhet a száráról vagy a leveleiről. A levágott szár vagy levéldarabot dugjuk nedves homokba, helyezzük műanyag cserépbe és ügyeljünk arra, hogy mindig maradjon nyirkos a talaja. Ezt a cserepet mindenképp világos helyre tegyük. Legyünk türelemmel, mert, kb. 12 hónap alatt fejlődik ki a gumó, ami már könnyen látható is lesz. Ekkor ültessük át tápanyagban dús földbe.

A szaporítás egyszerűbb módja, ha átültetéskor tőosztást hajtunk végre.

Agglegénypálma virágzása

A virágzás idősebb korban látványosabb, meghálálják az előző hónapok, évek gondoskodás. A virágai kb, 8-10 cm nagyságúak és sárgásbarna színűek.

ZZ Plant (Zamioculcas zamiifolia) 1 Zamiopálma

TIPP:

Télen vásárolt virágunkat csomagoljuk be papírba, hogy meg ne fázzon a téli minuszokban, míg hazavisszük.

Zamiopálma betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A már említett legnagyobb ellensége a túlöntözés, ezzel nagyon vigyázzunk. A levelek sárgulását, lehullását pedig elkerülhetjük, ha nem hagyjuk kint a déli tűző napfényben. Kártevők és kórokozók nem szokták megtámadni.

Kerüljük a hideg, huzatos helyek, mert a virágunk megfázhat és lehullhat a levele.