Klívia – szobaliliom gondozása, ápolása (Clivia miniata)

Klívia vagy narancsliliom különleges legelterjedtebb a narancssárga-sárga színben virágzó szobanövény. A clivia gondozása, tartása nem túl bonyolult és tél közepén-végén hozza csodaszép virágait. Érdekes levélzete és kinézete miatt kedvelt cserepes virágzó szobanövény, mivel levirágzás után is igen mutatós. Ára megfizethető, nem tartozik a legdrágább növények közé, 3-5000 Ft között már szép növényt kaphatunk.

Latin neve: Clivia miniata

Ismert nevei még: kafferliliom, narancsliliom, szobaliliom

Klívia-Clivia miniata virága narancssárga színben
Clivia miniata virága narancssárga színben

Klívia eredete, leírása

A Clivia miniata Dél-Afrikából származik. A növényt John Lindley (angol botanikus) fedezte fel, a nevét pedig Charlotte Clive után kapta, aki először kezdte el Európában termeszteni. A klívia levelei közvetlen a tőről nőnek ki, sötétzöld, illetve élénkebb zöld színben. A gyökérzete mellékgyökeres, tehát rizomás (föld alatt található gyöktörzs) növény.

Érdekessége, hogy virágai nem nyáron/tavasszal, hanem a tél közepén-végén nyílnak, és ezek a levelek közepéből nyílnak. Vigyázni kell azzal, hogy a narancsliliom egésze különösen mérgező, főképp a földalatti részei. Japánban több fajtáját is kifejlesztették, létezik csíkos levelű és sok különböző színű virággal rendelkező, mint például rózsaszín, világossárga, piros vagy a fehér, de a legnépszerűbb még mindig a hagyományos narancssárga-sárga virágú.

Klívia gondozása, igénye

Egyszerűen gondozható növény, nincsenek nagy igényei. Ha erre a pár dologra odafigyelünk, akkor sokáig díszítheti otthonunkat.

Clivia miniata fényigénye

A klívia azokat a helyeket szereti, amelyek világosak, de ha közvetlen napfény nem éri. Ezért világos, félárnyékos helyre rakjuk. Azt nem tudja elviselni, a levelei lehajolhatnak és leszáradhatnak. Az őshazájában is a fák árnyékában növekszik. Nyáron a teraszra is kirakhatjuk, csak ne tűzzön rá a nap.

Klívia virág hőigénye

Nyáron sem bírja a nagy hőséget. A növény számára ekkor is a szobahőmérséklet a legmegfelelőbb, biztosítsunk neki 18 fok körüli hőmérsékletet. Nyáron a kertben vagy az erkélyen is jól érzi magát. Télen se hagyjuk olyan helyen, ahol nagyon hideg vagy huzat érheti. Ilyen időben is biztosítsuk számára az állandó 8-10 fokot.

Klívia-Clivia miniata
Klívia-Clivia miniata virág cserépben

Clivia vízigénye

A növekedési időszakában, tehát tavasztól őszig is rendszeresen, de mérsékelten adjunk neki vizet, ősztől-tavaszig pedig csak ritkábban. Télen maximum havonta egyszer locsoljuk.  Két öntözés között várjuk meg, amíg a föld enyhén kiszárad, mert a túlöntözést rosszul viseli. A klívia a kevésbé párás helyeket kedveli, így az a legideálisabb, ha száraz levegőjű a lakásunk.

Klívia tápoldatozása

A tápoldatozásra nem feltétlen van szükség, ez opcionális, bár meghálálja a virágunk. A növény eléldegél anélkül is, de ha biztosítani szeretnénk neki a megfelelő növekedést ajánlott a tápoldatozás. Ezt tegyük meg kb. havonta egyszer, maximum kétszer a tavasztól őszig tartó időszakban. Használjunk virágzó növényeknek alkalmas tápoldatot.

Klívia virágoztatása

A virágok képződéséhez a cliviának mindenképp szüksége van a hideghatásra. Mit jelent ez gyakorlatban? A virágunkat a hidegebb időszakban, ősz végén-télen tartsuk 8-10 fokos hőmérsékleten, mindaddig, míg meg nem jelennek a virágkezdemények. (semmiképp ne hagyjuk, hogy megfagyjon, mert ezt a növényünk nem bírja). A hideghatás ideális hossza 2 hónap. Rövidebb időszaknál vagy nem hoz virágot, vagy nagyon rövidek lesznek a virágszárak és a tövében virágzik majd.

Ebben az időszakban kevesebbet locsoljuk. Amint elkezdte hozni a virágokat akkor már mehetnek melegebb helyre és szépen kinyílnak a virágai. Természetesen tartsuk 18 fok körüli helységben.

Elvirágzás után a levélszárakat egyszerűen vágjuk le.

Klívia-Clivia miniata virága narancssárga színben
Klívia - szobaliliom virága narancssárga színben

TIPP:

Újravirágoztatáshoz 2 hónapos hideghatás szükséges, mikor is 8-10 fok között tartsuk növényünket.

Klívia átültetése, szaporítása

Clivia miniata átültetése:

A földben olyat válasszunk, illetve keverjünk össze, amely humuszban gazdag és morzsalékos. Sőt az orchideákhoz hasonlóan a kérges, laza talajt kedveli. Ha szükséges trágyázzuk rendesen.

Az átültetésre kb. 2-3 évente van szükség, ne várjuk meg, hogy kinője a cserepét, mert azt nem szereti.

Szaporítása

A klíviát akkor tudjuk szaporítani, amikor átültetjük. Ekkor le tudjuk választani az új, kis sarjakat róla.

Egy másik módszer a magról történő szaporítása, de ez sokkal bonyolultabb és kevesebb az esélye, hogy sikerül. Így leginkább a tőosztás a bevett gyakorlat a szaporításához.

A friss, új növények csak pár év múlva virágoznak, de utána évente hoznak virágot tél idején. Ideális esetben a harmadik évtől virágzik.

Betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Ha helyesen tartjuk, akkor alapból nem hajlamos betegségekre. Mivel a klívia nem tűri jól a túl sok vezet, így az elpusztulását a túlöntözés és túl magas páratartalom okozhatja.

A kártevők közül leggyakrabban a gyapjastetű támadja meg, de ezt egyszerű vegyszeres lemosással kezelhetjük.

A Clivia miniata mérgező növény, gyermekek és állatok közelében gondoskodjunk róla, hogy nem férjenek hozzás.

 

Javaslatok a növény megvásárlásához:

Ezt a virágot nagyon sokszor a hidegebb időszakokban vásárolják meg, mivel akkor hoznak szép virágokat. A klívia érzékeny a hidegre, fagyokra, így ha a vásárlás idején hideg az időjárás, akkor alaposan csomagoljuk be a növényünk, mert ha megcsapja a hideg, a fagy akkor a növényünk könnyen elpusztulhat.

Clivia miniata sárga színben
Clivia sárga színű virágokkal. Photo 103987828 © Wibaimages - Dreamstime.com
Klívia csokor üvegvázában
Klívia csokor üvegvázában. Photo 40387338 © Agneskantaruk - Dreamstime.com
Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől

Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől?

A macskák kedves házi kedvencek, de ha szabadon kóborolnak a környéken, komoly problémákat okozhatnak a kertekben. Sokan panaszkodnak arra, hogy a macskák felkaparják a frissen ültetett ágyásokat, tönkreteszik a növényeket, vagy éppen a kertben végzik el dolgukat. Ez nem csak esztétikai szempontból kellemetlen, de egészségügyi kockázatokat is rejthet magában.

Virág leírása »
Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »