Díszcsalán – virágcsalán gondozása, ápolása, szaporítása

Díszcsalán, latinul Coleus scutellarioides vagy Plectranthus scutellarioides, egy lenyűgöző növény, amelyet  dísznövényként kertekben és beltéri terekben szobanövényként tartanak. A díszcsalánnak vagy virágcsalánnak számos színváltozata van emiatt népszerű választás a kertészek és kerttulajdonosok körében. Ebben az útmutatóban megismerkedünk a díszcsalán alapvető tulajdonságaival, gondozási követelményeivel.

Latin neve: Plectranthus scutellarioides, Coleus scutellarioides 

Ismertebb nevei: díszcsalán, mozaikvirág, virágcsalán, coleus

Díszcsalán - Plectranthus scutellarioides

Díszcsalán eredete, leírása

A díszcsalán, egynyári növény, amely rendkívül színes és díszes. A természetes élőhelye Ázsia és Afrika, de Magyarország területén is nagyon jól eléldegél. A fajai közül már több jelen van Európában az 1850-es 60-as évek óta, de ekkor még nem volt egy közkedvelt növény. A díszcsalán akár 80 cm-re is megnőhet, levelei nagyon tarkák és mutatósak. Eredeti élőhelyén, az afrikai kontinensen és az Indiai-óceán szigetein, a virágcsalán magasra nő és akár egész évben virágzik.

Díszcsalán gondozása, igénye

A gondozása, ültetése nem bonyolult, a kezdő kertészek is előszeretettel tartják. A nyár és a tavasz során érdemes a hajtáscsúcsokat visszavágni, így dús, bokros és élettel teli lesz növényünk, valamint hogy szép színét megőrizze, az árnyékban lévő, elszáradt leveleket is távolítsuk el.

Tavaszra a növényünk felkopaszodhat, ekkor csak a fagy után tegyük ki a teraszra, nemsoká újra bokrosabb, színesebb lesz.

Fényigénye

A fényt tekintve nincsenek nagy igényei. Gyönyörű színei a napfényes területeken a legszebbek és legélénkebbek, de akár félárnyékos helyen is kitűnően megvan, tehát eg világos előszoba is megteszi. Hosszú órákon át ne tegyük ki tűző napnak, hiszen levelei megbarnulhatnak, elszáradhatnak.

Virágcsalán hőigénye

A téli időszak alatt szobában nevelhetjük, majd a tavasz közeledtével a nagy májusi fagyok után kiültethetjük, hiszen azt nem bírja. A fagyok alatt a szoba melegében kissé megnyúlik és formáját elveszti, de ha szeretnénk, hogy megmaradjon így teleltethetjük. A díszcsalán meleg éghajlatot részesít előnyben, ahol a hőmérséklet általában 18-25 Celsius fok között van.

Díszcsalán - Plectranthus scutellarioides
Díszcsalán - Plectranthus scutellarioides

Vízigénye

Egyenletes vízellátásra van szüksége, de fontos elkerülni a túlzott öntözést, amely elvezethet a gyökérrothadáshoz. Vizsgáljuk meg a talaj nedvességtartalmát, és öntözzük meg a növényt, amikor a felső réteg kissé kiszáradt.

A tél során a meleg szoba okozta megnyúlásakor adjuk neki egy kis vizet, ha látjuk, hogy levelei lekonyulnak.

A nyári nagy melegben pedig öntözzük bő vízzel, nyugodtan kétnaponta, hiszen ekkor magas a vízigénye.

Tápoldatozása

Tápoldatozni havonta egyszer szabad a tavaszi és nyári időszakban, azon kívül csak a szaporítás során van rá szükség. Télen és ősszel ne tápoldatozzuk.

Virágzata

Bár a díszcsalán színes és szép levelekkel rendelkezik, virágai általában jelentéktelenek és nem hívják fel magukra a figyelmet.

Díszcsalán - Plectranthus scutellarioides
Díszcsalán - Plectranthus scutellarioides

TIPP:

A díszcsalán tökéletes növény arra, hogy egy érdekes és színpompás virágtálat készítsünk, mivel számos színváltozat kapható belőle.

Coleus teleltetése

A díszcsalán vagy Coleus, eredetileg trópusi környezetben honos, így a teleltetés során különös figyelmet igényel, hogy megfelelő körülmények között élhessen. Íme néhány lépés, amit követhetsz a sikeres teleltetéshez:

 1. Helyválasztás: Mivel a virágcsalán szereti a fényes, de közvetlen napfénytől mentes helyeket, ezért a téli hónapokban is fontos, hogy világos helyen legyen. Egy keletre vagy délre néző ablak mellett lehet ideális.

 2. Hőmérséklet: Az ideális hőmérséklet számára télen 15-18°C között van. Fontos, hogy a hőmérséklet ne csökkenjen 10°C alá.

 3. Öntözés: Télen a növény öntözési igénye csökken. Fontos, hogy a talajt ne hagyjuk teljesen kiszáradni, de túlöntözni sem szabad, mert a gyökerek megrothadhatnak.

 4. Páratartalom: A díszcsalán szereti a magas páratartalmat, ezért a száraz beltéri levegő nem ideális számára. Egy páratartó segítségével növelheted a levegő páratartalmát a növény körül, vagy rendszeresen permetezd a leveleket langyos vízzel.

 5. Műtrágyázás: Télen nincs szükség a növény műtrágyázására, mert ez idő alatt pihenő állapotba lép. A tavaszi időszakban, amikor a növény újra elkezd növekedni, akkor indíthatod el újra a rendszeres műtrágyázást.

 6. Levelek ellenőrzése: Figyeljünk oda a levelek egészségére. Ha sárgulnak vagy lehullanak, ez jelentheti, hogy a növény túl hideg vagy túl meleg helyen van, vagy hogy túlöntözték vagy aláöntözték.

Díszcsalán átültetése, szaporítása

Átültetése:

Átültetésre csak a tél eljövetelével van szükség, hiszen a kinti fagyot nem bírja. Ideális esetben a talaj legyen laza, humuszos és jó vízmegtartó képességgel rendelkezzen. Fontos, hogy a talaj pH-ja legyen kissé savas vagy semleges.

Szaporítása:

A díszcsalán legegyszerűbb szaporítási módszere, a tavasszal vízben gyökereztetjük, majd dugványozzuk.

Az anyanövényről kell levágnunk kb. 10-12cm-es hajtásokat, távolítsuk el az alsó leveleket és vízbe tegyük és adjunk hozzá egy kevés tápoldatot. Egy kicsi idő után jelennek meg az első gyökerek, akkor tegyük cserépbe, jó vízáteresztő és tápanyagokban gazdag földbe. 

A másik módszer a magról történő szaporítás. Ebben az esetben február végén, amikor kb. 15 fokos hőmérséklet beköszöntött, vessük el, kb. 2 hét alatt észrevehető növekedése. A magokat nedves talajba vessük, pár centi mélyen, kevés földdel fedjük be. A cserepét fedjük le, tegyük langyos, világos helyre. A kb. 3-5 cm-es palántákat már szét lehet ültetni, nehogy elnyomják egymást. Május körül ültessük ki a szabadba, hiszen ekkor a fagyok már nem jelentenek veszélyt.

Coleus betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Ügyeljünk arra, hogy a teleltetéskor megeshet az, hogy megtámadhatják kártevők, leggyakrabban levéltetvek, takácsatkát, lisztecskék.

 1. Levéltetvek: A levéltetvek apró rovarok, amelyek a növény nedvét szívják, és ezáltal a levelek deformálódását, sárgulását és esetenként lehullását okozzák. A levéltetveket rovarölő szerekkel lehet eltávolítani.

 2. Pajzstetvek: A pajzstetvek nagyobbak, mint a levéltetvek, és nehezebb őket eltávolítani, mert pajzsuk védi őket. Ezeket általában kézzel kell eltávolítani, vagy alkoholos tisztítószerekkel lehet ellenük fellépni.

 3. Tripszek: A tripszek apró rovarok, amelyek a levelek alján élnek, és sárga vagy ezüstös foltokat okoznak a leveleken. A tripszek elleni rovarölő szerek hatékonyak lehetnek.

 4. Gombás fertőzések: A túlöntözés vagy a rossz vízelvezetés gombás fertőzéseket okozhat, amelyek barna vagy fekete foltok formájában jelennek meg a leveleken. A gombás fertőzések elleni védekezéshez használhatsz gombaölő szereket, de a megelőzés a legjobb védekezés, amely magában foglalja a megfelelő öntözési gyakorlatot és a jó vízelvezetést.

Díszcsalán igényei röviden:

 • Vízigény: Rendszeres öntözést igényel. Fontos, hogy a talaj mindig kissé nedves maradjon, de kerüljük a túlöntözést, mert a túl sok víz gyökérrothadást okozhat. Az öntözés gyakorisága függ a növény környezetétől és az évszaktól.

 • Hőigény: A díszcsalán meleg klímát kedvel. Az ideális hőmérsékleti tartomány 18-29 Celsius-fok között van. Ne helyezzük a növényt olyan helyre, ahol a hőmérséklet 10 Celsius-fok alá esik.

 • Fényigény: A díszcsalán fényigényes növény, de közvetlen napsütést kerülni kell, mert a levelek károsodhatnak. Az ideális hely a világos, de közvetett fényt biztosító helyiség.

 • Tápanyagigény: Rendszeres trágyázást igényel a növekedési időszakban (tavasz és nyár). Használjunk kiegyensúlyozott összetételű virágtrágyát, és kövessük a csomagoláson található utasításokat.

 • Talaj igény: a talaj legyen laza, humuszos és jó vízmegtartó képességű,pH-ja legyen kissé savas vagy semleges.
 • Átültetési idő: A virágcsalánt általában minden tavasszal ajánlott átültetni, amikor a növény aktívan növekszik. Az új cserép legyen kicsivel nagyobb, mint az előző, és biztosítsunk megfelelő vízelvezetést.

Díszcsalán - Plectranthus scutellarioides levelei
Díszcsalán - Plectranthus scutellarioides levelei

Fotók: dreamstime.com

Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »
Guzmán-bromélia - Guzmania lingulata

Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata) ápolása, gondozása

A Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata), közismert nevén skarlátcsillag, egy lenyűgöző és könnyen gondozható szobanövény. Különleges megjelenése és színes virágai miatt kedvelt választás a növénykedvelők körében. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt a Guzmán-bromélia gondozásához, beleértve az optimális fény-, hő- és vízigényeket, valamint a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezést.

Virág leírása »