Kertészkedés kezdőknek: az első lépések és tippek a sikeres kezdethez egyenesen a Jooble álláskereső portáltól

Szponzorált cikk.

Kép forrása: unsplash.com

Fedezd fel a kertészkedés izgalmas világát és ismerj meg néhány hasznos tippet! Ebben a cikkben a Jooble álláskereső portál megosztja szakértői tanácsait a sikeres kertészkedés elkezdéséhez.

A kertészkedés sokaknak egy hobbi, ami kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt, ami bőséges haszonnal is párosulhat. Azonban ez a tevékenység egy izgalmas foglalkozás is lehet. A Jooble álláskereső portál azoknak a kezdő kertészeknek ajánlja a cikket, akik most kezdik megtapasztalni a szféra előnyeit. Országunkban számos mód van elhelyezkedni kertészként: az oldalon többek között megtalálható több szezonális vagy állandó jellegű állás Szekszárd környékén.

Lehetsz bármilyen életszakaszban, fiatal vagy idős, kezdő vagy tapasztalt, a kertészkedés mindenki számára esélyt ad kapcsolatba kerülni a természettel, és akár magasan profitálni belőle. Ez a tevékenység nem csak csodálatos növények és virágok termesztéséről szól, hanem bátran lehet az önkifejezés, a belső kikapcsolódás és a lelki béke forrása.

A következő néhány fejezetben olyan tippeket szeretnénk megosztani, amelyeket a Jooble álláskereső portál gyűjtött össze a leendő kertészeknek. Legyen szó hobbiról, hivatásról, minden esetben ajánlott megfelelően és komolyan hozzáállni a kérdéshez – így lehet a legjobb eredményeket elérni!

Jooble: szakértői tanácsok négy pontban – hogyan indulj el a kertészet útján?

A Jooble álláshirdető webhely felhasználóbarát kialakítása lehetővé teszi, hogy a munkakeresők helyi keresési eredményeket találjanak pillanatok alatt. Ez azt jelenti, hogy Csongrád-Csanád vármegyéből munkát keresve érdemes például megtekinteni, milyen ütemben gyarapodik a megüresedett pozíciók listája, ezáltal mennyi az aktuális szabad állás Hódmezővásárhely környékén. 

Ahhoz, hogy sikeresen belevágj a kertészkedés világába, elengedhetetlen néhány alapvető lépés és gyakorlat. A Jooble szeretné a kezdő kertészeket segíteni a szakma bemutatásával és az első szükséges lépések felsorolásával. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek megkönnyítik a sikeres úton történő elindulást.

 1. Elsőként azt javasoljuk, hogy minél többet tanulj és kutass a kertészkedésről. Ismerkedj meg a növények gondozásának alapelveivel, az öntözési és trágyázási műveletekkel, valamint a talaj megfelelő megművelésével. Az online kurzusok, könyvek és kertészeti közösségek remek források lehetnek. 
 2. Miután elsajátítottál némi elméleti tudást, ne rohanj munkát keresni, inkább folytasd kisebb lépésekben az utat. Válassz ki néhány könnyebben nevelhető növényt, amelyen gyakorolhatod az elméletet. Legyenek azok fűszer- vagy dísznövények, mindenképp fontos, hogy tapasztalatot szerezz a növények megfelelő gondozásában. Ez segít abban, hogy megtanuld az alapvető kertészeti ismereteket és önbizalmat szerezz a bonyolultabb igényű növényekkel való munkához.
 3. A talaj minősége a sikeres kertészet létfontosságú eleme. Elsőként vizsgáld meg a saját kerted talaját, és szükség esetén javíts rajta. Hozzátennénk, hogy a legtöbb esetben mindig van mit javítani. Az olyan szerves anyagok, mint például a komposzt vagy a trágya, jelentősen felemelhetik a talaj tápanyagtartalmát, ezáltal javítják minőségét. Ne felejtsd el gyakorolni az első pontban elsajátított öntözési technikákat és a talaj szükséges vízelvezetését.
 4. A következőkben fontos, hogy figyelemmel kövesd az időjárási körülményeket. Ismerd meg az adott régió őshonos növényeit, majd igyekezz a megfelelő időben elültetni azokat, majd az igények szerint gondozni.

A kertészet nem minden esetben működik úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Kertészeti munkát választani igazán becsületes és merész ötlet, hiszen lényeges a rugalmasság és a problémakezelés képessége. A természetben naponta végbe mehetnek olyan változások, amelyekre megtörténhet, hogy nehéz felkészülni. Az előzetes tervezések, a megfelelő védelem és B terv kidolgozásával jobban bebiztosíthatod magad és a munkád gyümölcsét. 

A szükséges kertészeti eszközök és felszerelések listája

Bár az elméleti tudásra különösen szükség van, nem feledkezhetünk meg azokról az eszközökről, amelyek elengedhetetlenek a kertészeti munka során. Sokszor érdemes ár-érték arányban gondolkozni, hiszen lehet, hogy valamilyen eszközt ki lehet váltani egy egyszerűbb vagy hagyományosabb tárggyal, de ez nem mindig okoz jó eredményt. Vagyis arra akarunk kilyukadni, ha szükség van egy metszőollóra, akkor szükség van rá, felesleges házi papírvágó ollóval próbálkozni. 

A kertészet alapvető eszközei a következők:

 • Kerti ollók: Ezzel kis ágakat vágnak le és gondoskodnak a növények egészségéről
 • Metszőolló: A növények metszésére és megváltoztatására használják.
 • Jó minőségű kapa és ásó: nélkülözhetetlen a talaj-előkészítéshez, ültetéshez és ásáshoz.
 • Kerti gereblye: Hasznos eszköz a talaj kezeléséhez, a levelek és nyírt fű begyűjtéséhez, valamint a talaj kiegyenlítéséhez.
 • Öntözőkanna: A növények megfelelő locslására alkalmazandó.
 • Kertészkesztyű: Megóvja a kezeket a talajtól, a szúrós növényektől vagy éles tárgyaktól.
 • Fül- és szemvédelem: A szemüveg és fültok védelmet nyújt a repülő törmelékektől például kaszálás közben. 
 • Kényelmes és hatékony ruházat: Viselj kényelmes és védő ruházatot. Például hosszú ujjú pólót, hosszú nadrágot és zárt cipőt!