Gardénia gondozása (Gardenia jasminoides)

A gardénia egy örökzöld, fás cserje, mely fényes zöld levelei és fehér-krémfehér jázmin illatú virágaival a kertben, teraszon és lakásban is tartható. Kedvelt növény, hisz nemcsak illatos és csodaszép, hanem sötétzöld, fényes leveleivel egész évben mutatós növény. A kertészetekben mérettől függően a gardenia ára 1500 – 8000 Ft-ig is megtalálható.

Latin neve: Gardenia jasminoides 

 

Gardénia - Gardenia jasminoides

Gardenia jasminoides eredete, leírása

A gardénia, latinul Gardenia jasminoides őshazája Japán és Kína, ezeken a területeken cserje méretűre is megnőhet, míg hazánkban dísznövényként fordul elő. A külseje nagyon különleges és elegáns. Örökzöld növény. A szépségének fő oka a hófehér – krém nagy méretű virága, amelyet tavasztól őszig  csodálhatunk. A virág érdekessége, hogy egyes helyeken illóolajat készítenek belőle, melynek számos kedvező hatása van. A levelei sötétzöldek és kerekded alakúak, a felszíne fényes, a levélzete pedig tömött.

Gardénia gondozása, igénye

A cserepes gardénia gondozása nem túl bonyolult, de az igényeit és a megfelelő körülményeket biztosítani kell számára, ezekre igen érzékeny. Kezdő és tapasztalt kertészek számára is tökéletes választás lehet, mert a kellő odafigyelést kárpótolja a gyönyörű megjelenése.

Gardénia fényigénye

A fényre igen „hisztis” a gardénia, a világos helyeket kedveli, akár a félárnyékos helyeken is elél, de nagyon nem bírja a tűző napot, ettől óvjuk meg. A közvetlen napsugarak a leveleinek a lehullását eredményezhetik, súlyosabb esetben akár az elpusztulását is.

Hőigénye

A hőigénye viszonylag magas, az állandó szobahőmérsékletet szereti. Nyáron +22-24 °C-on érzi jól magát. Olyan helyre tegyük, ahol nem változik gyorsan a hőmérséklet, tehát ne helyezzük közvetlenül a fűtőtest mellé, ablak elé, hiszen egyik sem tesz neki jót. A huzattól is védjük meg. A téli fagyos időszak alatt is biztosítsuk számára a folyamatos 18-22 fokot. Fagyérzékeny ezért ha teraszon vagy kertben tartjuk akkor a hideg beállta előtt be kell vinnünk, mert -5 °C fokig bírja.

Gardénia vízigénye

A gardénia rendszeres és nagy mennyiségű vizet igényel. Ne hagyjuk a földjét teljesen kiszáradni, tartsuk állandóan közepesen nedvesen, ne árasszuk el rengeteg vízzel sem, hiszen a gyökerei is elrothadthatnak. Az öntözővíz legyen lágy, akár ioncserélt- vagy esővíz. A nyári vízmennyiséghez képest télen csökkentsük az öntözés gyakoriságát és mennyiségét is, ekkor nincs akkora szüksége rá.

Gardenia jasminoides tápoldatozása

A tápoldatozás szükséges a gardénia számára, hiszen szüksége van a megfelelő mennyiégű  tápanyagra, nyomelemre. A megfelelő töménységben hígítsuk fel az öntözővízzel. Ezt végezzük el kb. kettő hetente márciustól-októberig. A téli hideg során nincs szükség erre, mert ekkor a passzív időszakát éli.

TIPP:

Nyáron ki lehet rakni a kertbe, teraszra, de félárnyékos, tűző naptól mentes helyen marad szép.

Gardénia tartása virágzás után - teleltetése

A növény nem egyszerre hozza a virágait, azok folyamatosan nyílnak, ezért is tud akár hat hónapon keresztül virágozni. A levirágzás során a az elszáradt virágokat mindenképp szedjük le a növényről, hogy helyet biztosítsunk az újaknak.

A virágzás után ha még kellemes nyárias az idő akkor ugyanúgy ápoljuk ahogy eddig. A tél beköszöntével viszont érdemes hűvösebb helyre rakni ( 18-22 °C). Ekkor kevesebbet kell öntözni és tápoldatozni sem szükséges.

Gardénia - Gardenia jasminoides
Mini gardénia növényke

Újravirágoztatás:

Sokan kérdezik, hogy miért nem virágzik a gardénia virág? Nagyon sokszor az a probléma, hogy nem megfelelőek a körülmények a rügyek kialakulásához. Fűtött, meleg lakásban szinte sosem virágzik újra.

Nézzük is mi szükséges az újravirágoztatáshoz:

 • Megfelelő hőfok a nyugalmi időszakban is: 18-22 °C. Állandó hőmérsékletet biztosítsunk, mert érzékeny a hőingadozásra. 
 • Megfelelő páratartalom a rügyek megjelenésekor. Ha nincs elég pára akkor a növény ledobja a rügyeket. Fontos, hogy amint a rügyek elkezdenek kinyílni, ne permetezzük azokat, mert barna foltok lehetnek a szirmokon.
 • A virágzáshoz szüksége van elegendő tápanyagra, rendszeresen tápoldatoznunk kell. (márciustól-októberig). Szükséges kálium-foszfor a növekedéshez, virágzáshoz. Érdemes vas tartalmú tápoldatot beszereznünk, mert ez is kedvező a virágoknak. (kerüljük a kálcium, magnézium tartalmú tápoldatokat)
 • Szereti az enyhén savanyú talajt, a virágzáshoz is szüksége van a savas talajra. Mivel idővel a talaj savassága csökkenhet érdemes lehet időnként citromsavas vízzel öntözni, hogy megtartsuk a megfelelő pH értéket.

Gardénia virágzás elmaradásának okai röviden:

 • Alacsony hőmérséklet.
 • Száraz levegő.
 • Tápanyagok hiánya vagy túlzott tápanyag ellátás.
 • Világítás – napfény hiánya.
 • Talaj savasságának hiánya.
 • Túl kemény öntözővíz használata.

Gardénia átültetése, szaporítása

Átültetése:

Átültetésre körülbelül két-három évente van szükség, illetve akkor, ha a növény kinőtte a cserepét. Az átültetést a tél végén, a tavasz beköszöntével tegyük meg, semmiképpen nem mikor virágzik, hiszen érzékeny az átültetésre. A számára legtökéletesebb a tőzeges, kissé savanyú kémhatású talaj, az ültetéshez is ezt használjuk.

Gardénia szaporítása:

A gardénia szaporítása hajtásdugványról a legegyszerűbb. Távolítsuk el a fiatal, de már kifejlődött hajtásokat, ültessük külön és biztosítsuk számára az állandó meleget és nedvességet, ekkor indul meg a gyors növekedés. A meleg biztosítását az edény/cserép lefedésével érhetjük el.

Gardenia jasminoides betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A gardénia nem egy betegeskedő növény, jellemzően nem kap el semmit és nem támadja meg semmi, tehát a kártevők is elkerülik.

Talán leggyakoribb lehetnek a levéltetvek, takácsatkák.

A megbetegedése, elpusztulása pusztán a gondatlanságból adódhat, persze ezt elkerülhetjük, ha rendszeren és figyelmesen biztosítjuk igényeit.

Sárguló levelek és levélhullás: kevés víz eredménye.

Levelek lehullása: a tűző napfény okozza.

Lehulló bimbók: kevés páratartalom, száraz talaj.

Barna foltok a szirmokon: a permetezés eredménye, a virágokat nem szabad permetezni.

Tartsuk be ezeket a tippeket és nem lehet gond!

Gardénia virág igényei röviden:

 • A világos, félárnyékos helyeket kedveli, óvjuk a tűző napfénytől.
 • Nyáron 22-24 °C, télen 18-22 °C az ideális.
 • Nem bírja a hőingadozást és a huzatot.
 • Rendszeres és nagy mennyiségű vizet igényel.
 • Fontos a megfelelő páratartalom
 • Átültetés 2-3 évente, savanyú talajba.
 • Érzékeny az átültetésre, virágzás előtt tavasszal érdemes csak.
 • Rendszeresen tápoldatozzuk márciustól-októberig.
Gardénia illóolaj
Gardénia illóolaj
Gardénia termése
Gardénia termése

Fotók: dreamstime.com

Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »
Guzmán-bromélia - Guzmania lingulata

Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata) ápolása, gondozása

A Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata), közismert nevén skarlátcsillag, egy lenyűgöző és könnyen gondozható szobanövény. Különleges megjelenése és színes virágai miatt kedvelt választás a növénykedvelők körében. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt a Guzmán-bromélia gondozásához, beleértve az optimális fény-, hő- és vízigényeket, valamint a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezést.

Virág leírása »