Aszparágusz gondozása, tartása – Asparagus densiflorus

Napjainkban az tűlevelű aszparágusz, az Asparagus fajták nem örvend hatalmas népszérűségnek a dísznövények körében, pedig a nagyszülők idején minden esküvői csokor alapvető eleme volt. Nem drága növény, a kisebb példányok már 1500 Ft-tól megvásárolhatók a kertészetekben, boltokban.

Latin neve: Asparagus densiflorus 

Ismertebb nevei: Klárisfű, Tűlevelű aszparágusz, Szobai aszparágusz

Aszparágusz - Asparagus densiflorus
Asparagus densiflorus - Tűlevelű aszparágusz

Aszparágusz eredete, leírása

Az aszparágusz, latinul Asparagus densiflorus a lilomfélék családjába tartozik. Az őshazája Afrika és Ázsia. Több aszparágusz fajtas létezik, de a gondozása mindegyik szinte teljesen azonos.  A legfontosabb megemlítendő ezzel a növénnyel kapcsolatos, hogy minden része mérgező!

Asparagus densiflorus gondozása, igénye

A gondozása borzasztóan egyszerű. Nagyon hálás növény, a kis gondoskodás is egyből meglátszik rajta. A kezdő kertészkedők számára is egy jó választás lehet. Az alapvető igényei betartása mellett semmi gondunk nem lehet vele.

Aszparágusz fényigénye

Az aszparágusz átlagos fényigényű növény, kedveli azt, de a tűző napfénytől óvjuk. A napon töltött huzamosabb idő alatt könnyen megéghetnek a levelei. Ha sokat szeretnénk a napon hagyni, akkor fokozatosan kell rászokatni. A legjobb számára a félárnyék, esetleg árnyék. Ott megfelelően eléldegél. Ha a cserepét felakasztjuk a kertben a fára az is remek számára, hiszen szűrt napfényt kap.

Hőigénye

A téli időszak során viszonylag alacsony hőmérsékleten kell tartsuk, kb. 10-15 fokon, különben a levelei megsárgulnak. A fagyra érzékeny, így a tél alatt ne tartsuk kint vagy közvetlen ablak mellett. Az ősz, tavasz és nyár alatt a kb. 18-25 fok közötti hőmérséklet a legtökéletesebb számára.

TIPP:

Ha naposabb helyre akarjuk rakni, akkor folyamatosan szoktassuk a nepfényhez. Áprilistól akár a szabadban is tarthatjuk. 

Aszparágusz vízigénye

Az aszparágusz jól tűri a szárazságot, hiszen kicsik a levelei és keveset párologtat, illetve a gumók is segítenek ebben a gyökereinél. A szárazságtűrő képessége ellenére a nyári meleg alatt megköszöni a rendszeresen öntözést. Ez kb. 2-3 naponta kell megtörténjen. Ha a hőmérséklet 25 fok felett van, akkor heti 1-2-szer permetezzük is.

A tél során kevesebb vízre van szüksége, a szobában és a hűvösebb helyen. Ekkor az öntözésre csak annyira van szükség, hogy a földje ne száradjon ki. Ez télen 2-3 hetente elég egy öntözést.

Asparagus tápoldatozása

A nyári forróságban hetente egyszer tápoldatozzuk, hogy megkapja a megfelelő mennyiségű tápanyagot. Keverjük az öntözővízhez a helyes töménységben. A tél során nincs szükség tápoldatozásra.

Klárisfű virágzása

Idősebb korában tavasszal, apró fürtökben virágzik. Fehér, illatos virágaiból először borsó méretű zöld bogyók lesznek, majd ezek megérve élénk pirosak lesznek. Ebben magok fejlődnek, melyekből csíráztatással új növények lehetnek.

Aszparágusz átültetése, szaporítása

Átültetése:

Az átültetésre akkor van szükség, ha a növényünk kinőtte a cserepét, amely valószínűleg megtörténik, ha egészséges. Egy megfelelő állapotú aszparágusz gyökereinél a gumók vízzel meg vannak telve, amelyek kinyomhatják a cserepet. Általános vagy enyhén savanyú virágföldbe ültessük át.

Aszparágusz szaporítása:

A legegyszerűbb szaporítása tőosztással történik az otthonunk körülményei között. Ezt a tél elteltével tehetjük meg, vagy tavasszal egy hajtásképzéssel kedvezőbb.

Szaporíthatjuk magvetéssel is, hisz a növény megérett termése 3 kicsi magvat tartalmaz. Ez a módzser elég időigényes és sok gondozást igényel. A magokat először áztassuk be 1-2 napra, majd tápdús talajba vessük el. A fejlődéshez világos, meleg helyet és rendszeres öntözést igényel. A kis növények akkor fejlődnek jól, ha rendszeresen átültetjük tápanyagokban gazdag talajba.

Aszparágusz betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A túlöntözéssel vigyáznunk kell, hiszen a gyökerei számára nagyon káros. A tűző napfény ártalma is egy „betegség”, amelyre ha figyelünk, akkor teljesen elkerülhető, de ha nem, akkor az elpusztulását is okozhatja. Kártevők közül a levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák támadják meg, de ezek ellen permetezéssel könnyen védekezhetünk.

  • Levelek sárgulása, hullása: túl kevés napfény, túl magas hőmérséklet eredménye lehet.
  • Barna, égett levelek: Túl erős napfény, tűző nap.
  • Gyökér rothadás: túlöntözés következménye.

Az aszparágusz igényei röviden:

  • Egyszerűen nevelhető növény.
  • Félárnyékos, árnyékos helyet kedveli. Óvjuk a tűző napfénytől.
  • Hőigénye télen 10-15 °C, az év többi szakában 18-25 °C
  • Jól tűri a szárazságot, nyáron meghálálja a rendszeres öntözést. Ne öntözzük túl!
  • Nyáron hetente egyszer tápoldatozzuk, télen nem igényli.
  • Átültetés tavasszal, de csak ha a növény kinőtte a cserepét.
  • A növény minden része mérgező!

Fotók: dreamstime.com

Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »
Guzmán-bromélia - Guzmania lingulata

Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata) ápolása, gondozása

A Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata), közismert nevén skarlátcsillag, egy lenyűgöző és könnyen gondozható szobanövény. Különleges megjelenése és színes virágai miatt kedvelt választás a növénykedvelők körében. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt a Guzmán-bromélia gondozásához, beleértve az optimális fény-, hő- és vízigényeket, valamint a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezést.

Virág leírása »