A jalapeno gondozása és nevelése

Szponzorált cikk.

Zöld jalapeno paprikák
Zöld jalapeno paprikák

A jalapeno igazi sláger a paprikák világában, csak éppen nem úgy néz ki, mintha bárkinek is a könyökén jönne ki. Megunhatatlan. Jellegzetes íze ráadásul kulináris szempontból is óriási érték. Sokan éppen felkapottsága, kedveltsége és keresettsége miatt úgy gondolják, hogy a termesztése, gondozása túlságosan bonyolult feladat, amire csak és kizárólag speciális körülmények között ildomos vállalkozni. Mi sem áll távolabb a valóságtól! Valójában sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt a legtöbben gondolják! Mutatjuk is a részleteket!

Mennyire kényes a jalapeno?

Semennyire sem! Olyannyira nem, hogy akár balkonládában is eléldegél, és természetesen termést is hoz. Szabad földben is tartható, nem kell hozzá extra nagy terület, vagy speciális tulajdonságokkal rendelkező talaj. Az érési ideje mindössze hetven-nyolcvan nap, ami bizony roppantul rövid idő, azaz a munka gyümölcse, jelen esetben paprikája hamar megízlelhető.

Jalapeno paprika gondozása
Jalapeno paprika gondozása

A talaj tekintetében két észrevétel, jó tanács mégis lapul a tarsolyunkban. Az első, hogy a vízelvezetés milyensége sokat számít. Aki nem ért annyira a kertészkedéshez, az nem kell, hogy ettől a megjegyzéstől megrémüljön. Ez pusztán a gyakorlatban annyit tesz, hogy az a földdarab az ideális, ami nem áll a vízben mondjuk csapadékot követően, vagy ha a talajvíz szintje megnő, ám az is mérvadó, hogy mekkora mértékben képes hasznosítani az esővizet, illetve az öntözővizet. És ha már víz és csapadék, akkor a rendszeres öntözés megléte is kulcsfontosságú. Nem érdemes ezt a feladatot elhanyagolni, vagy elfelejteni, mert a paprikák érzékenyek a vízellátásra. A fentiekből következik, hogy túlöntözésre nincsen szükség, viszont a kiszáradás sem optimális, ezek megelőzésére az egyetlen működőképes technika a rendszeres középhozamú vízmennyiség biztosítása. A trágyázás témája több kérdést is felvet, de valójában abszolút nem ártalmas, sőt az extra tápanyagok garantálása csak jól jöhet, különösen ezen az égövön.

Hogyan zajlik a szüret?

Szóviccel élve: gyorsan. Amikor az érési időszak lezárul, akkor lényeges a rendszeres betakarítás, mert kizárólag így érhető el bőséges termés, lévén a leszedés ösztönzi a paprikákat a növekedésre.

Fotók forrása: stock.adobe.com

További érdekes cikkek, növény leírások:

Könnyen kezelhető, igénytelen szobanövények

10+1 legjobb légtisztító növény lakásba

Szobai futóka (Epipremnum aureum) gondozása, jellemzői

Lepkeorchidea (Phalaenopsis) gondozása, ápolása, igényei

Vesszőkaktusz gondozása – Rhipsalis sp.