3 dolog, amit nem tudtál a görényekről

Szponzorált cikk.

Vadászgörények tartása

A vadászgörény a menyétfélék családjába tartozó ragadozó, a Magyarországon is megtalálható közönséges görény tenyésztett változata. A görények háziasítása már évezredekkel ezelőtt megtörtént, de vad, rámenős ösztönei megmaradtak. Ennek köszönhetően gyakran alkalmazták a középkorban vaddisznó és nyúlvadászatra. Később a bundája miatt vált népszerűvé.

Ma már egyre többen tartják háziállatként, de a patkányirtás vadászgörénnyel is gyakori, rendkívül hatékony ÉS környezetvédelmi szempontból is megfelelő módja a rágcsálók kiirtásának. Ha érdekelnek a görények, jó helyen jársz. Most olyan dolgokat is megtudhatsz róluk, amiről még nem sokan hallottak.

A vadászgörény ismertetőjelei

A legtöbb ember látott már vadászgörényt, mégis nehéz megkülönböztetni a menyéttől vagy a nyesttől. A görények testalkata karcsú, fejük meglehetősen rövidnek mondható. A hímek kb. 60 cm hosszúak, és 1900 gramm nehezek. A nőstények mérete fele ekkora, tehát a hosszuk 25-40 cm, súlyuk pedik 600-1000 gramm körül lehet. Farkuk hossza nagyjából 20 cm. Rövid lábaik meglepően erősek, mindegyiken 5 ujj kap helyet. Bundájuk viszonylag sokszínű lehet, de leginkább a tenyésztésen múlik. Egy vadászgörény általában 8-10 évig él.

A vadászgörény viselkedése

Ebbe a kis teremtménybe rengeteg energia szorult, és sok figyelmet igényel. Ezért tehát csak akkor tartsunk otthon vadászgörényt, ha biztosítani tudjuk számára a kellő mennyiségű odafigyelést. A görények előszeretettel kaparásznak és ásnak, és mindent megrágnak, ami az útjukba kerül. Másik kedvenc játékuk, hogy elrejtik a számukra érdekesnek tűnő tárgyakat. Nehéz lenne megmondani, hogy mit találnak érdekesnek, ugyanis a krumpliszsáktól kezdve a számológépig minden belefér.

A görények nagyon kíváncsi állatok, mindent széttépnek, hogy megnézzék, mi van benne. Az apróbb tárgyakat hajlamosak lenyelni, amitől bélelzáródás alakulhat ki. Ha kedvencünk levert lesz, esetleg hányni kezd, rögtön vigyük orvoshoz, mert valószínűleg tényleg lenyelt valamit. Az elektromos vezetékek ugyancsak veszélyt jelentenek számára.

A görények hajlamosak a szobanövényeket is megrágni, vagy épp a földet kikaparni a cserépből. Ami nem szerencsés, hisz a növényeknek sem tesz jót és emellett a növények nagy része mérgező is a görények számára.

Elővigyázatosságból tehát érdemes rendet tartani, vagy biztosítani számára egy biztonságos szobát, ahol szabadon játszhat. Mindemellett szükséges az állandó felügyelet is, ha éppen nincs a ketrecében. Márpedig nem töltheti az egész napot bezárva, mert könnyen elhízik, és kedélybetegség is kialakulhat.

A görény egészségéhez mozgásra van szüksége és rengeteg játékra. Érdemes párban tartani őket, a vadászgörények ugyanis szeretik a társaságot. Arra azonban figyeljünk, hogy ha ketten vannak, mindkettőjük számára biztosítsunk kényelmes fekhelyet és elegendő élelmet, hogy ne kelljen megküzdeniük érte. Persze nem minden görény jön ki jól másokkal, de ha találunk egy megfelelő párt, akkor is ellesznek, ha mi éppen nem érünk rá.

Miért harap a görény?

Habár a vadászgörény egy szelídített fajta, vad ösztönei tovább élnek benne. Ennek köszönhető, hogy még ma is előszeretettel használják patkányvadászatra. Az ösztönök miatt azonban gyakran harap, ami igencsak fájdalmas lehet. Természetesen nem kell megijedni, ugyanis természetes okai vannak a harapásnak.

Érdeklődés

Akárcsak a kisbabák, a fiatal görények is használják a szájukat, miközben a világgal ismerkednek. Nem rosszindulatból teszik, egyszerűen csak mindent a szájukba vesznek.

Játék

A görények kedvelt játéka a vadászat, persze nem bántják egymást, csak összeakaszkodnak. A görények bőre vastagabb, így ők nem érzik a harapást, de ha a kezünk a kiszemelt préda, az fájdalmas lehet.

Fogváltás

A görény 8-12 hetes kora körül történik meg a fogváltás. Ilyenkor mindenre ráharap, úgyhogy legyünk óvatosak.

Éhség

Az éhes vadászgörény feszültté és agresszívvé válik, és mindenre ráharap, ami a szája elé kerül. Ha nem akarunk a vacsorája lenni, akkor etessük meg minél hamarabb.

Szagok

A görénynek kitűnő szaglása van, rengeteg szagot érez. Ha azonban valamilyen szag irritálja, megharapja a forrását. Igyekezzünk kitapasztalni, hogy milyen szagok zavarják a görényünket.

A fiatal görényeket türelmes és kitartó munkával le lehet szoktatni a harapásról, az idősebb állatokat viszont csak tapasztalt görénytenyésztők tudják megszelídíteni. Fontos, hogy türelmesek és következetesek legyünk, és gyakran jutalmazzuk kedvencünket.

A vadászgörény tartása

A vadászgörény tartását nem lehet félvállról venni. Először is, gondoskodnunk kell egy megfelelő ketrecről. A bezártság nem tesz jót a görénynek, mert könnyen elhízhat, és mozgás hiányában kedélybeteggé válhat. De sajnos muszáj bezárni, ha nem tudunk rá figyelni, mert nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Mindent megrág, így könnyen okozhat károkat a házban. Nagyon fontos tehát, hogy a ketrece kellően nagy legyen, és tudjon benne játszani is.

Sose tartsunk görényt magányosan hiszen rendkívül társaságkedvelő. Ha szerzünk mellé egy társat, akkor a ketrecet is bővíteni kell, hogy mindkettőjük számára elegendő helyet biztosítson. A vadászgörénynek a játék mellett napi 2-3 óra sétáltatás sem árt. Sétáltatni viszont csak pórázon szabad.

A közhiedelemmel ellentétben a görény nem rágcsáló, hanem húsevő. Természeténél fogva nem is képes megemészteni a növényi eredetű táplálékot. Rendkívül húsigényes a táplálásuk, legalább 30% fehérjére van szükségük. A fehérjének azonban nem gabonából, hanem húsból kell származnia. A szénhidrátokat viszont szinte teljesen mellőzhetjük. A boltokban már kapható kifejezetten görényeknek készült táplálék. A görényeket 6 hónapos korukig érdemes megismertetni minél többféle étellel, mert utána már válogatósak.

A vadászgörény egészségét oltásokkal is védeni kell. Érdemes évente beoltatni veszettség és szopornyica ellen. Az ötszörös védőoltás beadása is ajánlott. Vásárlás előtt pedig bizonyosodjunk meg arról, hogy megbízható tenyésztőtől származik.

Érdekességek a vadászgörényről

A vadászgörény, amilyen élénk, ha ébren van, olyan mozdulatlan alvás közben. Akik még nem tartottak görényt, könnyen frászt kapnak, amikor először találkoznak a halott alvással. Azt tudni kell, hogy a görények napi 18-20 órát alszanak, egyhuzamban képesek akár 6 órát végig aludni. Ilyenkor hiába bökdösik, rázogatják, őket, semmire sem reagálnak. Mintha kómában lennének, vagy meghaltak volna. Ezt nevezik halott alvásnak. Természetesen nem kell megijedni, ilyenkor csak erőt gyűjt a következő őrült játékhoz.

A görények teljesen fehéren születnek, végleges színüket csak később kapják. 6 hónaposan válnak ivaréretté, de ha nem szeretnénk szaporítani, mindenképpen ivartalanítsuk őket! Ha nem párosodnak, de nincsenek is ivartalanítva, a nőstény könnyen megbetegszik, míg a hím agresszívvé válik. Érdekesség, hogy ivartalanítás után enyhébb lesz a szaguk.

A vadászgörény rendkívül bátor, képes nagyobb állatokkal is kikezdeni. Ez persze nem azt jelenti, hogy le is győzi őket, úgyhogy nem árt vigyázni rá. Nagy érdeklődést mutat a csövek és lyukak iránt, emiatt gyakran alkalmazzák patkányvadászatra, vagy vezetékek behúzására.

A vadászgörények tehát továbbra is rámenős kis ragadozók, akik nem félnek semmitől – ezért is nagyon hatékonyak rágcsálóirtási feladatokra betanítva -, de emellett szórakoztató házikedvencek is. Ha te is szeretnél egyet, gondold végig a fent leírtakat, további segítséget pedig bármelyik vadászgörényekkel foglalkozó egyesület szívesen ad.

Kép forrása: canva.com

További érdekes cikkek, növény leírások:

Könnyen kezelhető, igénytelen szobanövények

10+1 legjobb légtisztító növény lakásba

Szobai futóka (Epipremnum aureum) gondozása, jellemzői

Lepkeorchidea (Phalaenopsis) gondozása, ápolása, igényei