Szobafenyő (Araucaria heterophylla)

A szobafenyő, azaz az Araucaria heterophylla gyönyörű és népszerű szobanövény. Megjelenése egyedi és elegáns, karcsú törzse és szabályosan elrendeződő ágai miatt népszerű dísznövény. A szobafenyő nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem számos pozitív hatással is bír a lakótérre.

Ebben a cikkben megtalálható minden, amit tudni érdemes ennek a látványos növénynek a gondozásáról. Áttekintjük az Araucaria heterophylla eredetét, leírását, és részletesen tárgyaljuk az ápolásának minden aspektusát. 

Latin neve: Araucaria heterophylla

Szobafenyő - Araucaria heterophylla

Szobafenyő eredete, leírása

A szobafenyő, latinul Araucaria heterophylla trópusi örökzöld, amelynek természetes élőhelye Ausztrália, azon belül Norfolk szigete. A triász korban jelent meg, a dinoszauruszok világában. Azokon a területeken, ahol őshonos 50-60 méter nagyságra is megnőhet, míg hazánkban egyenletes növekedés mellett a 1,5 méter magasságot érheti el. A növekedése igen lassú, jellemzően a végleges magassága 10 év után áll be. A fenyő koronája piramis alakú, tűlevelei világoszöldek és legyezőszerű formában állnak, ágövei pedig szimmetrikusan helyezkednek el.

Szobafenyő gondozása, igénye

A szobafenyő gondozása nem túl bonyolult, de nem is a legkönnyebb. Sajnos nevével ellentétben viszont lakásban/ szobában való tartása elég nehézkes. A legnagyobb gond, hogy a tűlevelei hullanak folyamatosan, ezt a lakások fűtése okozza, ez gyakran elszomorítja a kertészt.

Valamint nem kedveli, ha bolygatják, így nem érdemes olyan helyre tenni, ahol kisgyerekek vagy háziállatok közelében van.

Araucaria heterophylla fényigénye

A szobafenyő fényigénye közepesnek mondható, a világos területeket szereti, de ne tegyük se tűző napra, illetve sötét, árnyékos helyre sem, mert lehullajtja leveleit. A fényigény a szobafenyő egyik legfontosabb gondozási szempontja. A fényhiány gyorsan észrevehető a növény megjelenésén. Ideális helyszíne a világos, de közvetlen napfénytől védett terület, például egy ablak közelében, ahol szórt fény éri. Túl sok közvetlen napfény károsíthatja a leveleit, okozva barnulást vagy károsodást. Az optimális fényviszonyok megteremtése elengedhetetlen a növény egészséges növekedéséhez.

Hőigénye

Nincs különösebb igénye a hőmérsékletet tekintve, általános meleget, szobahőmérsékletet kedveli, viszont időnként levegőztessük lakásban tartás esetén, illetve tegyük a fűtőtesttől minél messzebb.

Szobafenyő melegkedvelő növény, ideális növekedési hőmérséklete 18-22 Celsius fok között van. Fontos, hogy kerüljük a huzatos helyeket és a túl hideg területeket.  A növény egészséges fejlődése érdekében egyenletes, meleg környezet biztosítása szükséges.

 Télen viszont hűvösebb helyen tartsuk, ahol kb. 10 fok körül van. Télen különös figyelmet igényel, mivel a fűtési rendszerek által okozott száraz levegő és a hőmérséklet ingadozások árthatnak neki.

Szobafenyő vízigénye

A tél során kevés vizet igényel, a tavaszi időszakban és nagy nyári melegben öntözzük rendesen, de ne árasszuk azért el, a földje semmiképp se száradjon ki. Figyeljünk rá, hogy a föld jól áteressze a vizet, hiszen ha a földje össze van tömörödve, áll a vízben, akkor a fenyő tűlevelei elkezdenek sárgulni, pusztulásnak indul.

A rendszeres permetezés szükséges fűtött szobában tartás esetében, illetve, ha nyári zápor van, nyugodtan rakjuk ki, meghálálja az esőfürdőt.

Tápoldatozása

A rendszeres tápoldatozás nagyon jól tesz a szobafenyőnek. Az üdezöld színe érdekében hetente egyszer tápoldatozzuk az öntözővízhez keverve, megfelelő hígításban.

Használjunk kifejezetten tűlevelűekre szánt tápoldatot, amely kielégíti a növény speciális tápanyagszükségletét. Tavasztól őszig, növekedési időszakban, havonta egyszer ajánlott tápoldatozni. Télen csökkentsük a tápoldat mennyiségét vagy szüneteltesük teljesen, mivel ebben az időszakban a növény növekedése lelassul.

Szobafenyő átültetése, szaporítása

átültetése:

Átültetésre nincs szükség, csak ha talaját akarjuk felfrissíteni vagy ha a növény kinövi a cserepét. Átültetésre általában 3-5 évente lehet szükség, vagy amikor a gyökérrendszer megtölti a cserép terét. Válasszunk megfelelően tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt az átültetéshez, és ügyeljünk a gyökerek óvatos kezelésére.

Szaporítása:

Ha a növényünk jól megnőtt a nyár folyamán megpróbálkozhatunk azzal, hogy hosszú félfás hajtáscsúcsát levágva szaporítjuk, kb. 15-20cm-es hajtást vágjunk le. Az oldalhajtások nem képesek arra, hogy felfelé növekedjenek, ezért azokat ne próbáljuk dugványozni. A hajtásdugványt meleg, párás környezetben tartsuk, lefedve fóliatakarással, illetve a gyökereztető hormon is szükséges, hogy meginduljon a fejlődés. Ez akár hónapokba is telhet.

Araucaria heterophylla betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Kártevők nem gyakran támadjak meg. A szobafenyő betegségei és kártevői között találunk gombás megbetegedéseket, levéltetveket és pajzstetveket. Ezek megelőzésére és kezelésére használjunk megfelelő növényvédő szereket. Gombás fertőzés esetén gombaölő szert alkalmazzunk. A levéltetvek és pajzstetvek ellen biológiai vagy kémiai védekezést válasszunk. Fontos a rendszeres átvizsgálás és a megelőző intézkedések, mint a megfelelő öntözés és a levegő páratartalmának szabályozása.

Kártevők mellett gyakoribb probléma, ha nem ügyelünk rá kellőképpen, elfelejtjük öntözni és a földje kiszárad. Az ellenkező eset pedig, ha túlöntözzük és áll a növény a vízben. Mind a kettő véglet a pusztulását okozhatja, találjuk meg az „arany középutat”.

Szobafenyő ápolása, igényei röviden:

  • Fényigény: Világos, közvetlen napfénytől védett hely.
  • Öntözés: Mértékletes, a talajt nedvesen tartva, túlöntözés nélkül.
  • Páratartalom: Magas páratartalom előnyös, rendszeres levegő permetezéssel.
  • Talaj: Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű.
  • Tápoldatozás: Kifejezetten tűlevelűekre szánt tápoldattal, havonta egyszer.
  • Szaporítás: Általában magvetéssel.
  • Betegségek és kártevők: Gombás megbetegedések, levéltetvek, pajzstetvek; megfelelő növényvédő szerekkel kezeljük.

Fotók: dreamstime.com

Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől

Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől?

A macskák kedves házi kedvencek, de ha szabadon kóborolnak a környéken, komoly problémákat okozhatnak a kertekben. Sokan panaszkodnak arra, hogy a macskák felkaparják a frissen ültetett ágyásokat, tönkreteszik a növényeket, vagy éppen a kertben végzik el dolgukat. Ez nem csak esztétikai szempontból kellemetlen, de egészségügyi kockázatokat is rejthet magában.

Virág leírása »
Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »