Nebáncsvirág – vízifukszia (Impatiens) gondozása

A nebáncsvirág igen kedvelt és könnyen tartható cserepes virág, mely egyes fajtái lakásban és/vagy kertben is tarthatók. Hosszú virágzású és félárnyékos helyet kedvelő fajta az Pistike virág. Egész nyáron tudja hozni a virágait megfelelő körülmények között.

Szinte bármely virágkertészetben megtalálható. Nem kifejezetten drága növény. Az ára általában mérettől és fajtától függően 300-1500 Ft között változik a piacon.

Új-guineai nebáncsvirág, pistike virág
Új-guineai nebáncsvirág, pistike virág

Nebáncsvirág eredete, leírása

Az eredeti élőhelye a trópusi Afrika és Új-Guinea. A levelei nagyrészt zöld és barnás árnyalatúak, a virága sarkantyú alakú és élénk színű. Bizonyos fajtáinak a virágait fehér csillagminta díszíti, amitől még különlegesebbek. Kertészetben megvásárolhatóak hibrid változatai, aminek fehér virágai vannak, ritkábban nőnek rajta és nagyobbak.

Pistike egy alacsony vagy közepes termetű, bokros növésű növény, amely a hazánkban nagy népszerűségnek örvend. A virágzási ideje hosszúnak mondható, egészen az első fagyig gyönyörködhetünk rendkívül színes virágában, ennek ellenére egynyári növény. Nagyon jól mutat csoportba ültetve, sokféleképpen rendezhető dísznövény, akár virágágyban, akár balkonládában jól néz ki.

Latin neve: Impatiens sp.

Közismert nevei: Pistike virág, Vízifukszia

Több mint 450 fajtája található meg. Ezek közül, pár ismertebb nebáncsvirág fajta:

  • Törpe nebáncsvirág – Impatiens walleriana
  • Kerti nebáncsvirág  – Impatiens balsamina
  • Új-guineai nebáncsvirág – Impatiens x hawkeri
  • Bíbor nebáncsvirág – Impatiens glandulifera

Impatiens gondozása, igénye

Az igényeit tekintve átlagosnak mondható növény, pár dologra kell odafigyelni gondozása során. A taposásra viszonyt rendkívül érzékeny, így ahol kutya vagy kisgyerek járkál a kertben oda ne ültessük.

Arra mindenképp figyeljünk oda, hogy miután a fiatal cserepes növényeket megvettük és hazahoztuk, a földjük mindaddig maradjon nyirkos, ne száradjon ki, amíg sor nem kerül a kiültetésükre. 

Fényigénye

A nebáncsvirág közepes fényigényű növény, kissé ellentmondásos, hiszen szüksége van viszonylag sok fényre, de nem tűri a tűző napot. Lehetőleg ne ültessük olyan helyre, ahol a délutáni erős napsugárzás érheti, félárnyékos helyen a legszebb.

Pistike virág hőigénye

A legmegfelelőbb számára a kb. 10-24 fok közötti hőmérséklet, ezért is az első fagyokig virágzik, valamint a forró nyári melegben is kevesebb virágot hoz.

Impatiens x hawkeri rózsaszín virággal
Impatiens x hawkeri rózsaszín virággal

Nebáncsvirág vízigénye

Viszonylag magasnak mondható a vízigénye, így ha pistikét szeretnénk tartani, készüljünk fel arra, hogy rendszeren kell majd öntözni, főleg a legnagyobb nyári meleg idején. A közepes páratartalmat kedveli, így ezért is kell neki sok víz, a nyári száraz forróságot nehezen tűri. A talaját tartsd nedvesen, ehhez használj ne túl hideg, langyos esővizet.

Impatiens tápoldatozása

A nebáncsvirág tápanyagigényes növény. A tápoldatozásra a legmegfelelőbb időszavak a tavasz és a nyár, ekkor kéthetente adj neki megfelelő töménységű tápoldatot a több virág és egészséges virágzás érdekében. Virágzó növényeknek való tápoldat a legalkalmasabb.

Impatiens ültetése, szaporítása

Ültetése, átültetése:

Az általános virágföldet kedveli. Ha a frissen vásárolt virágunk át szeretnénk ültetni vagy ki szeretnénk ültetni a kertbe, akkor olyan földet adjunk neki ami jó vízáteresztő, de tartja a is a vizet. Ha túl sűrűnek gondoljuk a földet, akkor keverjünk bele perlitet. 

 

Szaporítása:

Kétféleképpen szaporítható, magról vagy hajtásról, ezt tavasztól nyárig tehetjük meg. A magokat vagy hajtásokat nedves tőzeg és perlit keverékébe tegyük el. A cserepet fedjük majd le egy zacskóval, hogy a meleget és folyadékot is bent tartsuk. Ezután napfényre vagy fluoreszkáló fény alá kell tenni. Ha megnövekedett ültesd át egy nagyobb cserépbe.

TIPP:

Mivel elég vízigényes fajta, mindenképp olyan fölbe ültessük amin nem „szalad” át a víz.

Impatiens betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Gyakran megtámadhatják a kártevők közül a levéltetvek, a takácsatka és a liszteske. Ha esetleg bevisszük a növényt a házba, minden nézzük át, nehogy ezek a kártevők rajtuk legyenek, mert nagyon könnyen szaporodnak. Ezek ellen használjunk megfelelő mennyiségű növényvédőszert, illetve a rendszeres locsolás is segít a megelőzésben.

Nebáncsvirág - vízifukszia
Nebáncsvirág - vízifukszia
Impatiens x hawkeri piros virággal
Impatiens x hawkeri piros virággal
Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől

Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől?

A macskák kedves házi kedvencek, de ha szabadon kóborolnak a környéken, komoly problémákat okozhatnak a kertekben. Sokan panaszkodnak arra, hogy a macskák felkaparják a frissen ültetett ágyásokat, tönkreteszik a növényeket, vagy éppen a kertben végzik el dolgukat. Ez nem csak esztétikai szempontból kellemetlen, de egészségügyi kockázatokat is rejthet magában.

Virág leírása »
Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »