Jukka pálma, pálmaliliom (Yucca) gondozása, szaporítása

A jukka pálma régóta kedvelt szobanövény, mely sikerét az egyszerű gondozása és mutatós kinézete adja. A legtöbbet lakásban tartott fajták a törzses változatok, melyből 1-2-3 törzset is ültetnek 1 cserépbe.

A yukka pálma ára mérettől függően 5000-80000 Ft is terjedhet. Kiváló ajándék kezdő kertészeknek, virágtartóknak, csak figyeljünk rá, hogy napos, világos lakásban lesz igazán hosszúéletű és szép szobanövény a Yukka pálma. 

Jukka pálma - Yucca
Jukka pálma - Yucca Fotó: 82922000 © Draw05 - Dreamstime.com

Yukka pálma eredete, leírása

A jukka fa (Yucca) természetes élőhelye Közép-Amerika, azon belül Mexikó, ahol számos faja megtalálható. Az eredeti környezetében sokkal magasabbra, kb. 3-14 méterre megnő, mint az a változata, amelyet lakásban tartunk, kb. 1 méter. A levelei vastagok, kemények és sötétzöld színűek és különös módón a csupasz törzsből nőnek ki, főleg a tetején. A törzs nélküli jukka változatoknál, pedig közvetlen a földből hajtanak ki. Ezek a levelek elég szúrósak lehetnek, így, ha vele dolgozunk, mindenképp érdemes kesztyűt használni.

Latin neve: Yucca

Jukka fajták: 

  • Yucca elephantipes – Pálmaliliom: elterjedt szobanövény változat.
  • Yucca filamentosa – Kerti pálmaliliom, Foszlóslevelű pálmaliliom: Fagytűrő, általában szár nélküli kékeszöld levelű kerti fajta.
  • Yucca recurvifolia – Ágastörzsű pálmaliliom: Igen fagytűrő kerti fajta.
  • Yucca gloriosa – Pompás pálmalilom: Bokros, téláló fajta.
  • Yucca rostrata – Csőrös jukka: törzses, téláló fajta, akár 4-5 méter magas is lehet, szűrkés-kék levelű.
  • Yucca elata – Szappanjukka: Elágazó törzses fajta, világoszöld levelű, enyhén fagytűrő kerti pálmaliliom.
  • Yucca constricita: Kékes-zöldes levelű bokros fajta, fagytűrő téláló fajta.

Jukka gondozása, igénye

Rendkívül igénytelen és sokat eltűrő növénynek mondható. Az amerikai kontinensről származik, szóval amellett, hogy nyáron a tűző napfényben, forróságban és szárazságban is jól növekszik, örökzöld és hazánkban is teljesen átvészeli a telet. Így yucca pálma gondozása tényleg nagyon egyszerű.

Fényigénye

A jukka meglehetősen fénykedvelő növény, egész évben kedveli, igényli a meleg és napos helyeket. Nyáron nyugodtan a napsütötte területekre is tehetjük.

Yukka hőigénye

A hőmérsékletre nem kifejezetten érzékeny, szóval általában megfelel neki a szobahőmérséklet. 15-25 fok között érzi jól magát. A teleltetését hűvösebben végezzük, de arra ügyeljünk, hogy azért a helyiség hőmérséklete ne essen 10 fok alá.

Egyes fajtái úgynevezett téláló fajták, melyek bírják a hidegebb időjárást, de a legtöbb szobai yucca pálma fagytűrése nulla.

Jukka pálma
Jukka pálma - Fotó: 166121041 © Ivan Spasic - Dreamstime.com

Jukka pálma vízigénye

A nyári nagy melegben igényli a bőséges vízmennyiséget, így ne sajnáljuk tőle. Kettő öntözés között azért várjuk meg, hogy a földje egy kissé kiszáradjon, azaz arra vigyázzunk, hogy ne árasszuk el. Nyáron gyakran, ősszel pedig kevésbe locsoljuk. Télen viszonylag kevés víz szükséges számára, így szinte csak arra figyeljünk, hogy ne száradjon ki. Nyáron még permetezni is érdemes a megfelelő páratartalom miatt és a takácsatkát elkerülése végett.

Tápoldatozása - tápanyagigénye

Nyáron kéthetente érdemes tápoldatozni, úgy, hogy az öntözővízhez keverjük a megfelelő mennyiségű oldatot. Fontos neki a megfelelő tápanyag, így rendszeresen tápoldatozzuk.

Tavasztól-őszig tápoldatozzuk, de ősztől-tavaszig ne adjunk neki tápanyagot.

TIPP:

Tápoldatozáshoz használjunk zöldnövény, levéldísznövény tápoldatot

Jukka virágai:

A jukka fajtától függően, de általában az idősebb, 10 éves kor feletti növények virágoznak. A yukka pálma virága fehéres, harangvirágra emlékeztető, hatszirmú virágokból áll.

A pálma átültetése:

Átültetni nagyobb cserépbe akkor szükséges, ha kinövi a cserepét, de általában kétévente érdemes teljesen vagy akár évente a felső réteg talajcseréjével felfrissíteni a talaját. Ezt tavasszal tegyük meg, valamint használjunk hozzá általános virágföldet.

Törzses jukka szaporítása

A jukkát szár- vagy hajtásdugványról szokás szaporítani.

Yucca pálma szaporítása szárdugványról:

Első lépés a jukka törzs elvágása: a szárát vágjuk le kb. 5 cm-es darabokra, majd ezeket mártsuk gyökereztető hormonba.

Ezután a dugványokat tegyük a homok és a tőzegmoha egyforma mennyiségű keverékébe. Ezt fedjük le fóliával, de szúrjunk rajta szellőzőnyílásokat.

Ne nagyon mozgassuk az edényt, ne mozduljanak el a dugványok, mert a kis gyökereik károsodhatnak, gyengülhetnek. Biztosítsuk az edényben a kb. 20-22 fokot és enyhe nedvességet.

Ha megjelennek az első levelek, akkor vegyük le a fóliát, ezt követő 4-5 hét után pedig ültessük át.

Yukka szaporítása hajtásdugványról:

Vágjuk le a jukka oldalhajtását, esetleg a leveles csúcsát, majd hagyjuk kint száradni 1-2 napig. Ezt a hajtást is a tőzeg és a homok egyenlő arányú keverékébe ültessük. Ha a növény hajtásai elkezdenek gyökeret ereszteni, akkor ültessük át.

Sokan kérdezik, hogy megoldható-e a jukka szaporítása vízben. Jukka pálma szaporítása nem, de a gyökereztetést lehet sikeresen végezni vízben. Ekkor nincs más dolgunk, mint a dugványt vízbe állítjuk és mikor elkez gyökeresedni akkor ültessük óvatosan földbe.

Jukka visszavágása

Idővel a felkopaszodott yukka pálma természetes jelenség annak ellenére, hogy odafigyeltünk a gondozására, hisz fajta jellegéből adódóan is magasra nőhet, ami már zavaró lehet egy lakásban.

Ahhoz, hogy növényünkből alacsonyabb, rövidebb szárú növény legyen, nincs más megoldás, mint a visszametszése.

A metszéshez óvatosan vegyük ki a cserépből, és éles metszőollóval vagy fűrésszel vágjuk félbe a törzsét. A növény törzs gyökeres végét ültessük át, és öntözzük meg alaposan. Ezután ugyanúgy gondozzuk ahogy eddig tettük. 

Néhány héten belül a növény új leveleket fog hozni, és  ugyanúgy fog kinézni, mint eddig, csak lesz egy alacsonyabb yukka pálmánk..

Érdemes megpróbálni a leveles szárat is újra gyökereztetni, mert így két csodaszép növényünk lehet.

Yukka pálma betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A jukka könnyen meggombásodhat, ekkor töröljük le a levelekről a rajta kialakult szürke réteget (szürkepenész), tegyük huzatos helyre, valamint a párásítást szüntessük be egy időre.

A levelei fonákjánál jellemzően megjelenhetnek pajzstetvek. Ezt könnyen kezelhetjük, töröljük át rovarölőszerbe mártott vattapamaccsal.

Biztosítsuk számára a megfelelő fénymennyiséget, mert levelei megsárgulhatnak és lehullhatnak.

Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »
Guzmán-bromélia - Guzmania lingulata

Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata) ápolása, gondozása

A Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata), közismert nevén skarlátcsillag, egy lenyűgöző és könnyen gondozható szobanövény. Különleges megjelenése és színes virágai miatt kedvelt választás a növénykedvelők körében. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt a Guzmán-bromélia gondozásához, beleértve az optimális fény-, hő- és vízigényeket, valamint a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezést.

Virág leírása »