Cymbidium – csónakorchidea gondozása, ápolása lakásban

A csónakorchidea vagy Cymbidium az utóbbi években a leginkább elterjedt lepkeorchidea mellett is igen kedvelt virág lett, cserepes virágként tartva. Bár a Cymbidium ára kicsit több, de igen sokféle és érdekes nemesített virágokat kaphatunk ma már a hazai virágboltokban, kertészetekben.

Régebben leginkább dobozos orchideaként találkozthattunk vele, mikor is 1-2 virág volt üvegcsébe állítva. Ilyen állapotban ismég hosszú hetekig szép és friss maradt. Ma már a cserepes virág változata az elterjedtebb.

Latin neve: Cymbidium

Cymbidium - csónakorchidea gondozása, ápolásaHortenzia gondozása, ápolása rózsaszín virágokkal - anyák napja virága
Csónakorchidea gyakori virág színe

Csónakorhidea eredete, leírása

A csónakorchidea, latinul Cymbidium egy csodaszép szobanövény és virág is egyben, hiszen fehér, bézs, sárga, narancssárga, vörös, rózsaszín, barna és zöld virágai vannak, amelyek megfelelő gondozása mellett nagyon sokáig virítanak. Érdekessége, hogy főként Thaiföldön és környékén árulják vágott verzióban a virágpiacokon, míg a világ más területein inkább cserépben árusítják. A Délkelet-Ázsia hegyeiben, ahol ez a növény őshonos akár lehet mínusz 1-2 fok a kb. 500-1500 méter magasságban.

Csónakorchidea gondozása, igénye

Az orchideák gyönyörű növények, de általában a gondozásuk nem minden esetben egyszerű. Ám ettől nem szabad megriadni, hiszen, ha betartjuk a kis „szabályokat” nem lehet semmi probléma a tartásuk során.

Cymbidium fényigénye

A világos helyeket kedveli a csónakorchidea, a félárnyékos helyen is eléldegél. A közvetlen tűző napot nem bírja, annak hatására színe kifakulhat, levelei lehullhatnak. Augusztus után éjszakára hűvösebb helyett keressünk számára.

Orchidea virág hőigénye

A csónakorchidea hőigénye érdekes, hiszen hozzá van szokva hideg, akár mínusz fokokhoz is, de szereti a szellős meleg helyeket is. Nyáron nyugodtan tarthatjuk a szabadban, de akár lakásban is.  De nem szabad tűző napra tenni.

Cymbidium - csónakorchidea csodaszép virágai, szobanövények
Csónakorchidea virága

Csónakorchidea vízigénye

A csónakorchidea vízigénye magas, rendszeres és bőséges öntözést igényel. A nyári meleg időszakban a párásításra, permetezésre is szükség van, hiszen a nyirkos, párás levegőt kedveli. Ősszel és télen csökkentsük az öntözővíz mennyiségét, illetve a párásítást hagyjuk el.

Tápoldatozása

A magas víz és tápanyagigénye miatt tápoldatozásra is szükség van a csónakorchidea esetében. A havi egyszeri tápoldatozás számára a legmegfelelőbb, ezt a nyári meleg és tavasz időszakában tegyük meg, ősszel és télen nem kell. A megfelelő töménységű tápoldatot az öntözővízhez keverjük hozzá.

Cymbidium tartása virágzás után

Elvirágzás után ne dobjuk ki virágunkat, mert újravirágzik majd. Virágzás után általában pár hónapot pihen a növény, majd újra elkezdi hozni a hajtásokat. Ilyenkor ritkábban locsoljuk öket.

Cymbidium - csónakorchidea csodaszép virágai
Cymbidium rózsaszín virága

TIPP:

Nyáron érdemes kivinni a szabad levegőre, mert szereti a meleg, de levegős és nem túl napos helyeket.

Csónakorchidea átültetése:

Átültetése:

Átültetésre kb. 2 évente van szükség, illetve akkor, ha a növény kinőtte a cserepét. Az átültetést a virágzás utánra időzítsük, a folyamatot ne zargassuk meg.

Szaporítása:

Álgumókat nevel, így ezek leválasztásával tudjuk őket szaporítani.

Csónakorchidea betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A takácsatkák támadják meg a leggyakrabban a csónakorchideát a kártevők közül. Ez akkor fordul elő, ha a levegő túl száraz, nem permetezzük eleget a növényt, nincs elég pára. Egyszerűen védekezhetünk ellene, rendszeresen betartjuk a permetezést és nem lesz gond. Ha pedig megtörtént volna mégis, egyszerűen rovarírtó szerrel kezelhetjük.

A nagyobb probléma, ami megtámadhatja növényünket azok a vírusos megbetegedések, ekkor a növényen sárga foltok kezdenek el megjelenni. A nagy gond az, hogy a vírusos betegségek ellen nincsen ellenszer, meg kell azt előznünk. Használjunk tiszta és fertőtlenített eszközöket.

Ha véletlen valamilyen növényünk megtámadja akármilyen vírus, távolítsuk el a többi közeléből, azok egészségére gondolva, megvédve attól, hogy esetlegesen azok is elkapják.

Cymbidium - csónak orchidea virágai, gondozása
Csónakorchidea
Cymbidium - csónakorchidea csodaszép virágai, szobanövények
Csónakorchidea virága
Anyák napja virág, anyák napi virág ajándék - fotó: pexels.com

Cserepes virágok anyák napjára

Minden év május első vasárnapján az édesanyákat, nagymamákat ünnepeljük anyák napja alkalmából. Rengeteg szép és ötletes ajándék közül választhatunk,  bombom, csokoládé, virágcsokor, ajándéktárgy stb. A virágokat mindenki szereti, ha nem

Virág leírása »