Négy lépésben mutatjuk, hogyan kezdj neki a gyepszellőztetésnek

Szponzorált tartalom.

Kevés kerti munka létezik, ami többet használna a fű minőségének, mint a gyepszellőztetés. Nem kérdés, hogy hasznos évente egyszer vagy kétszer elvégezni ezt, ám készülj fel rá, hogy nehéz feladat előtt állsz. Mutatjuk négy lépésben, hogyan készülj fel a gyepszellőztetésre.

Fű ápolás, gyepszellőztetés
Fű ápolás, gyepszellőztetés Fotó: freepik.com

1. A fű előkészítése

Ehhez két tényezőre van szükség, az egyiket a természet, a másikat a kert tulajdonosa biztosítja. Ahhoz, hogy megfelelően tudj gyepet szellőztetni, csapadékmentes időre, illetve minimum 10 Celsius-fokra van szükség, az sem baj, ha kicsit ennél is melegebb az idő. A természet ritmusán nem tudsz változtatni, így a felkészülést azzal kezdd, hogy az előrejelzések alapján kinézel egy alkalmas időpontot. Egy nagyobb kert esetén semmiképp ne csak néhány órát szánj rá, hisz az egész hétvégét is elviheti a feladat összes lépése. Ha az időjárás optimális, készítsd elő a füvet, ami annak lenyírását jelenti. Az ajánlott fűmagasság három centiméter, de ha tudsz, még ennél is lejjebb mehetsz. Minél kisebb, annál jobb lesz majd a gyepszellőztető hatásfoka, hiszen a gép könnyebben hozzáfér a filcréteghez.

2. A gyepszellőztető beszerzése

Apróbb kerteket speciális kéziszerszámokkal is szellőztethetsz, a nagyobb területeknél viszont csakis a gyepszellőztető jelenthet megfelelő megoldást. Ez kölcsönkérheted egy ismerőstől, kibérelheted kertészeti szakáruházakból, de a legegyszerűbb, ha megvásárolod. Egy minőségi gyepszellőztető elérhető áron beszerezhető, és mivel éveken keresztül használod majd, összességében megéri egy saját eszköz, ha tudod hol tárolni. A kert méretétől függően arra figyelj, hogy elektromos vagy benzines megoldást választasz: előbbi kisebb kert esetén megfelelőbb lehet, hiszen bírnod kell hosszabbítóval a működtetését, utóbbi bármekkora területen kiválóan teljesít. A benzines megoldást többen ajánlják, mert nagyobb a tömege, azáltal jobban képes ellátni a feladatát. Hátránya, hogy drágább, mint az elektromos.

3. A munka megtervezése

A gyepszellőztetés nem vetekszik egy orvosi operáció nehézségével, ám ennek ellenére is komolyan kell venni a feladatot. Nem lehet kapkodva belekezdeni, mert annak nem lesz jó vége. Először is próbáld ki a gép működését, lehetőleg olyan helyen, ami nincs szem előtt. Az első kísérleteknél még látványos hibákat véthetsz, mire megtalálod a tökéletes beállítást. Ha magabiztosnak érzed magad, elkezdheted a gép végigtolását a gyepen. Fontos, hogy ezt egyenletes sebességgel tedd, működés közben pedig semmiképpen se állj meg. Ha így teszel, a gép ugyanazon a helyen forgatja a földet, amivel nem szellőztet, hanem szinte mindent, így a megóvni kívánt füvet is szétdarálja. A munkád ellenőrzésére, a gép megállítására mindig úgy keríts sort, hogy annak késeit, drótjait kiemeled a földből.

4. Az utómunka

Ha megvagy a szellőztetéssel, az csak a munka egyik fele. Tele lesz a kert nyesedékkel, amiket össze kell szedned. A gyepszellőztetőre szerelhető gyűjtőzsák, ám gyorsan megtelik majd, sokszor kell megállni, ami megakasztja a folyamatot. Ehelyett inkább hagyd a gyepen a kitépett növénydarabokat, majd a szellőztetés után vagy gereblyézd össze, vagy menj át rajta fűnyíróval, ami összeszedi. Miután segítettél a gyepnek, hogy eljusson a gyökerekhez a víz és a minden tápanyag, arra is figyelj, hogy ezeket megadd a fűnek. A tápanyag pótlása nélkül egyenetlen növekedést tapasztalhatsz majd. A megfelelő körülmények miatt ilyenkor el kell kezdeni az öntözést, amit minimum két héten át, rendszeresen kell csinálni, hogy zöldellő, egységes gyep borítsa az udvart.

Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől

Hogyan tartsuk távol a macskát a kertünktől?

A macskák kedves házi kedvencek, de ha szabadon kóborolnak a környéken, komoly problémákat okozhatnak a kertekben. Sokan panaszkodnak arra, hogy a macskák felkaparják a frissen ültetett ágyásokat, tönkreteszik a növényeket, vagy éppen a kertben végzik el dolgukat. Ez nem csak esztétikai szempontból kellemetlen, de egészségügyi kockázatokat is rejthet magában.

Virág leírása »
Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »