Négy lépésben mutatjuk, hogyan kezdj neki a gyepszellőztetésnek

Szponzorált tartalom.

Kevés kerti munka létezik, ami többet használna a fű minőségének, mint a gyepszellőztetés. Nem kérdés, hogy hasznos évente egyszer vagy kétszer elvégezni ezt, ám készülj fel rá, hogy nehéz feladat előtt állsz. Mutatjuk négy lépésben, hogyan készülj fel a gyepszellőztetésre.

Fű ápolás, gyepszellőztetés
Fű ápolás, gyepszellőztetés Fotó: freepik.com

1. A fű előkészítése

Ehhez két tényezőre van szükség, az egyiket a természet, a másikat a kert tulajdonosa biztosítja. Ahhoz, hogy megfelelően tudj gyepet szellőztetni, csapadékmentes időre, illetve minimum 10 Celsius-fokra van szükség, az sem baj, ha kicsit ennél is melegebb az idő. A természet ritmusán nem tudsz változtatni, így a felkészülést azzal kezdd, hogy az előrejelzések alapján kinézel egy alkalmas időpontot. Egy nagyobb kert esetén semmiképp ne csak néhány órát szánj rá, hisz az egész hétvégét is elviheti a feladat összes lépése. Ha az időjárás optimális, készítsd elő a füvet, ami annak lenyírását jelenti. Az ajánlott fűmagasság három centiméter, de ha tudsz, még ennél is lejjebb mehetsz. Minél kisebb, annál jobb lesz majd a gyepszellőztető hatásfoka, hiszen a gép könnyebben hozzáfér a filcréteghez.

2. A gyepszellőztető beszerzése

Apróbb kerteket speciális kéziszerszámokkal is szellőztethetsz, a nagyobb területeknél viszont csakis a gyepszellőztető jelenthet megfelelő megoldást. Ez kölcsönkérheted egy ismerőstől, kibérelheted kertészeti szakáruházakból, de a legegyszerűbb, ha megvásárolod. Egy minőségi gyepszellőztető elérhető áron beszerezhető, és mivel éveken keresztül használod majd, összességében megéri egy saját eszköz, ha tudod hol tárolni. A kert méretétől függően arra figyelj, hogy elektromos vagy benzines megoldást választasz: előbbi kisebb kert esetén megfelelőbb lehet, hiszen bírnod kell hosszabbítóval a működtetését, utóbbi bármekkora területen kiválóan teljesít. A benzines megoldást többen ajánlják, mert nagyobb a tömege, azáltal jobban képes ellátni a feladatát. Hátránya, hogy drágább, mint az elektromos.

3. A munka megtervezése

A gyepszellőztetés nem vetekszik egy orvosi operáció nehézségével, ám ennek ellenére is komolyan kell venni a feladatot. Nem lehet kapkodva belekezdeni, mert annak nem lesz jó vége. Először is próbáld ki a gép működését, lehetőleg olyan helyen, ami nincs szem előtt. Az első kísérleteknél még látványos hibákat véthetsz, mire megtalálod a tökéletes beállítást. Ha magabiztosnak érzed magad, elkezdheted a gép végigtolását a gyepen. Fontos, hogy ezt egyenletes sebességgel tedd, működés közben pedig semmiképpen se állj meg. Ha így teszel, a gép ugyanazon a helyen forgatja a földet, amivel nem szellőztet, hanem szinte mindent, így a megóvni kívánt füvet is szétdarálja. A munkád ellenőrzésére, a gép megállítására mindig úgy keríts sort, hogy annak késeit, drótjait kiemeled a földből.

4. Az utómunka

Ha megvagy a szellőztetéssel, az csak a munka egyik fele. Tele lesz a kert nyesedékkel, amiket össze kell szedned. A gyepszellőztetőre szerelhető gyűjtőzsák, ám gyorsan megtelik majd, sokszor kell megállni, ami megakasztja a folyamatot. Ehelyett inkább hagyd a gyepen a kitépett növénydarabokat, majd a szellőztetés után vagy gereblyézd össze, vagy menj át rajta fűnyíróval, ami összeszedi. Miután segítettél a gyepnek, hogy eljusson a gyökerekhez a víz és a minden tápanyag, arra is figyelj, hogy ezeket megadd a fűnek. A tápanyag pótlása nélkül egyenetlen növekedést tapasztalhatsz majd. A megfelelő körülmények miatt ilyenkor el kell kezdeni az öntözést, amit minimum két héten át, rendszeresen kell csinálni, hogy zöldellő, egységes gyep borítsa az udvart.

Darázs

Hogyan hat a klímaváltozás a darazsakra?

A klímaváltozás ma már nemcsak egy távoli, fenyegető esemény, hanem egy már most is zajló folyamat, aminek hatásait egyre többen érezzük a bőrünkön. Így vannak ezzel a darazsak is, akik a megszokott patakok, tavak helyett más, alternatív vízforrást keresnek.

Virág leírása »
Milyen egy jó kerti grill?

Milyen egy jó kerti grill?

Ez az a sokat emlegetett, ismételt kérdés, ami joggal foglalkoztatja a grillételek rajongóit. Vajon mitől válik annyira ízletessé, ellenállhatatlanná a grillezett hús és zöldség? Mert az biztos, hogy nemcsak az alapanyag és a séf tehetsége számít, bár ezek is lényegesek. Nos, az tény, hogy a kerti sütögetésnek nem csupán a hangulata utánozhatatlan, hanem a minősége is aligha múlható felül. Viszont még így is óriási a választék, azaz érdemes belemerülni az ízlelőbimbókat kényeztető részletekbe

Virág leírása »