Négy lépésben mutatjuk, hogyan kezdj neki a gyepszellőztetésnek

Szponzorált tartalom.

Kevés kerti munka létezik, ami többet használna a fű minőségének, mint a gyepszellőztetés. Nem kérdés, hogy hasznos évente egyszer vagy kétszer elvégezni ezt, ám készülj fel rá, hogy nehéz feladat előtt állsz. Mutatjuk négy lépésben, hogyan készülj fel a gyepszellőztetésre.

Fű ápolás, gyepszellőztetés
Fű ápolás, gyepszellőztetés Fotó: freepik.com

1. A fű előkészítése

Ehhez két tényezőre van szükség, az egyiket a természet, a másikat a kert tulajdonosa biztosítja. Ahhoz, hogy megfelelően tudj gyepet szellőztetni, csapadékmentes időre, illetve minimum 10 Celsius-fokra van szükség, az sem baj, ha kicsit ennél is melegebb az idő. A természet ritmusán nem tudsz változtatni, így a felkészülést azzal kezdd, hogy az előrejelzések alapján kinézel egy alkalmas időpontot. Egy nagyobb kert esetén semmiképp ne csak néhány órát szánj rá, hisz az egész hétvégét is elviheti a feladat összes lépése. Ha az időjárás optimális, készítsd elő a füvet, ami annak lenyírását jelenti. Az ajánlott fűmagasság három centiméter, de ha tudsz, még ennél is lejjebb mehetsz. Minél kisebb, annál jobb lesz majd a gyepszellőztető hatásfoka, hiszen a gép könnyebben hozzáfér a filcréteghez.

2. A gyepszellőztető beszerzése

Apróbb kerteket speciális kéziszerszámokkal is szellőztethetsz, a nagyobb területeknél viszont csakis a gyepszellőztető jelenthet megfelelő megoldást. Ez kölcsönkérheted egy ismerőstől, kibérelheted kertészeti szakáruházakból, de a legegyszerűbb, ha megvásárolod. Egy minőségi gyepszellőztető elérhető áron beszerezhető, és mivel éveken keresztül használod majd, összességében megéri egy saját eszköz, ha tudod hol tárolni. A kert méretétől függően arra figyelj, hogy elektromos vagy benzines megoldást választasz: előbbi kisebb kert esetén megfelelőbb lehet, hiszen bírnod kell hosszabbítóval a működtetését, utóbbi bármekkora területen kiválóan teljesít. A benzines megoldást többen ajánlják, mert nagyobb a tömege, azáltal jobban képes ellátni a feladatát. Hátránya, hogy drágább, mint az elektromos.

3. A munka megtervezése

A gyepszellőztetés nem vetekszik egy orvosi operáció nehézségével, ám ennek ellenére is komolyan kell venni a feladatot. Nem lehet kapkodva belekezdeni, mert annak nem lesz jó vége. Először is próbáld ki a gép működését, lehetőleg olyan helyen, ami nincs szem előtt. Az első kísérleteknél még látványos hibákat véthetsz, mire megtalálod a tökéletes beállítást. Ha magabiztosnak érzed magad, elkezdheted a gép végigtolását a gyepen. Fontos, hogy ezt egyenletes sebességgel tedd, működés közben pedig semmiképpen se állj meg. Ha így teszel, a gép ugyanazon a helyen forgatja a földet, amivel nem szellőztet, hanem szinte mindent, így a megóvni kívánt füvet is szétdarálja. A munkád ellenőrzésére, a gép megállítására mindig úgy keríts sort, hogy annak késeit, drótjait kiemeled a földből.

4. Az utómunka

Ha megvagy a szellőztetéssel, az csak a munka egyik fele. Tele lesz a kert nyesedékkel, amiket össze kell szedned. A gyepszellőztetőre szerelhető gyűjtőzsák, ám gyorsan megtelik majd, sokszor kell megállni, ami megakasztja a folyamatot. Ehelyett inkább hagyd a gyepen a kitépett növénydarabokat, majd a szellőztetés után vagy gereblyézd össze, vagy menj át rajta fűnyíróval, ami összeszedi. Miután segítettél a gyepnek, hogy eljusson a gyökerekhez a víz és a minden tápanyag, arra is figyelj, hogy ezeket megadd a fűnek. A tápanyag pótlása nélkül egyenetlen növekedést tapasztalhatsz majd. A megfelelő körülmények miatt ilyenkor el kell kezdeni az öntözést, amit minimum két héten át, rendszeresen kell csinálni, hogy zöldellő, egységes gyep borítsa az udvart.

Kúszó filodendron, Philodendron scandens

Kúszó filodendron (Philodendron scandens) gondozása

A kúszó filodendron vagy szívlevelű filodendron, latinul Philodendron scandens egy gyorsan növekvő kúszónövényfajta. Hazánkban nagy népszerűségnek örvend, rengeteg virágkereskedésben, kertészetben megtalálható, hiszen egy viszonylag igénytelen növénynek mondható, sokan szeretik tartani

Virág leírása »