Begónia, Begonia elatior ápolása, gondozása

A begónia az egyik legkedveltebb szobanövény, amely színes virágaival és dús lombozatával varázsolja el az otthonokat. Könnyen gondozható, így kezdő és tapasztalt kertészek számára is ideális választás. Ebben a cikkben a begónia gondozásával, ápolásával és szaporításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat osztjuk meg, különös tekintettel a Begonia elatior fajtára. Tudj meg mindent arról, hogyan hozhatod ki a legtöbbet ebből a csodás növényből!

Begónia eredete, leírása

A begónia a Begoniaceae család tagja, amely több mint 1500 fajt foglal magában. Az elatior hibrid fajta, amelyet különféle begónia fajok keresztezésével hoztak létre. Származási helye Dél-Amerika, ahol a trópusi és szubtrópusi éghajlat kedvező körülményeket biztosít a növekedéséhez. Jellegzetes tulajdonsága a húsos szár és a változatos színű, dús virágzat. Szobanövényként is igen népszerű, mivel virágai hosszan nyílnak és gondozása viszonylag egyszerű.

Begónia gondozása, igényei

A begónia gondozása során néhány alapvető szempontot kell figyelembe venni. Fontos a megfelelő fényviszonyok, hőmérséklet és öntözés biztosítása. A növény szereti a világos, de közvetlen napsütéstől védett helyeket. A talaj legyen jól vízáteresztő, és ügyeljünk arra, hogy a gyökerek ne álljanak vízben, mert ez gyökérrothadáshoz vezethet. Tápanyag-utánpótlásra is szüksége van, különösen a virágzási időszakban.

Begonia elatior fényigénye

A Begonia elatior fényigénye közepes, azaz világos, de közvetlen napsütéstől védett helyet kedvel. Ideális számára a szórt fény, amely biztosítja a megfelelő növekedést és virágzást. Az északi vagy keleti fekvésű ablakok a legmegfelelőbbek, ahol nem éri túl erős napsugárzás. Ha túl sötét helyre tesszük, a növény lankadni kezdhet, és virágzása elmaradhat. A túl sok napfény viszont megperzselheti a leveleket, így fontos a megfelelő egyensúly megtalálása.

Begonia elatior

Hőigénye

A begónia optimális hőmérséklete 18-24°C között van. Ez a tartomány biztosítja a legjobb növekedést és virágzást. Télen sem szabad 15°C alá csökkenteni a hőmérsékletet, mert a növény érzékeny a hidegre. A hirtelen hőmérséklet-változások és a huzat kerülendő, mert ezek stresszt okoznak a növénynek. A stabil, mérsékelt hőmérséklet elősegíti a növény egészséges fejlődését.

Begónia vízigénye

Vízigénye közepes, rendszeres, de mértékkel történő öntözést igényel. Fontos, hogy a talaj mindig enyhén nedves legyen, de ne álljon vízben. A túlöntözés gyökérrothadást okozhat, ezért a cserép alján lévő vízelvezető nyílások nagyon fontosak. Öntözéskor használj langyos, lehetőleg szobahőmérsékletű vizet. Nyáron gyakoribb öntözést igényel, míg télen kevesebbet.

Tápoldatozása

A begónia rendszeres tápanyag-utánpótlást igényel a megfelelő növekedés és virágzás érdekében. Havonta egyszer érdemes tápoldatozni folyékony, virágzó növények számára kifejlesztett műtrágyával. A tápoldatozást a vegetációs időszakban, tavasszal és nyáron végezzük. Ősszel és télen, amikor a növény pihen, csökkentsük a tápoldatozás gyakoriságát. A megfelelő tápanyag-ellátás biztosítja a dús, egészséges virágzást.

Virágoztatása

A Begonia elatior virágoztatása némi odafigyelést igényel, de megéri a fáradságot. A virágzás serkentése érdekében biztosítsunk számára elegendő fényt és megfelelő tápanyagokat. Fontos a rendszeres öntözés és a megfelelő páratartalom fenntartása is. A virágzás után érdemes visszavágni a növényt, hogy új hajtásokat és virágokat hozzon. Ha a növény elvirágzik, pihentetni kell, majd megfelelő gondozással újra virágoztatható.

Begónia átültetése, szaporítása

Évente érdemes átültetni friss, tápanyagban gazdag talajba. Az átültetés során válasszunk egy kicsit nagyobb cserepet, hogy a gyökereknek legyen helyük növekedni. A szaporításhoz használhatunk levéldugványokat vagy tőosztást. A levéldugványokat gyökereztető hormonba mártva, nedves talajba ültetve gyökereztethetjük. A tőosztás egyszerűbb módszer, mely során a növényt több részre osztjuk és külön cserepekbe ültetjük át.

Begonia elatior

Begonia elatior betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A Begonia elatior is ki van téve különböző betegségeknek és kártevőknek:

 • Lisztecske: Fehér szárnyú rovarok, amelyek a levelek fonákján telepednek meg. Védekezés: rovarölő szerek alkalmazása.
 • Gyökérrothadás: Túlöntözés következtében alakul ki. Védekezés: megfelelő öntözés és jó vízelvezetés biztosítása.
 • Penész: Nedves környezetben alakul ki. Védekezés: levelek szárazon tartása és megfelelő szellőzés biztosítása.
 • Levélfoltosodás: Gombás fertőzés, mely barna foltokat okoz a leveleken. Védekezés: gombaölő szer alkalmazása és fertőzött részek eltávolítása.
 • Pókatkák: Apró, vörös pókok, amelyek a levelek szívogatásával károsítják a növényt. Védekezés: atkaölő szer alkalmazása.

Összefoglalás

A Begonia elatior, egy gyönyörű és hálás szobanövény, amely megfelelő gondozással hosszan tartó virágzást biztosít. A megfelelő fény, hőmérséklet, öntözés és tápanyag utánpótlás mind hozzájárul a növény egészségéhez és szépségéhez. Az átültetés és a szaporítás is egyszerűen elvégezhető, így hosszú távon is gyönyörködhetünk benne. Betegségei és kártevői ellen pedig megfelelő megelőző intézkedésekkel és kezelésekkel védekezhetünk.

Begónia ápolása, igényei röviden:

 1. Fényigény: Világos, de közvetlen napfénytől védett hely.
 2. Öntözés: Rendszeres, mérsékelt öntözés, a talaj mindig legyen enyhén nedves.
 3. Páratartalom: Mérsékelt, a levegő párásítása előnyös.
 4. Talaj: Jól vízáteresztő, tápanyagban gazdag talaj.
 5. Tápoldatozás: Havonta egyszer virágzó növények számára kifejlesztett műtrágya.
 6. Szaporítás: Levéldugványokkal vagy tőosztással.
 7. Betegségek és kártevők: Lisztecske, gyökérrothadás, penész, levélfoltosodás, pókatkák.

Fotók: dreamstime.com