Rákvirág (Aglaonema) ápolása, gondozása

A Rákvirág vagy Aglaonema egy különleges és egyre népszerűbb szobanövény. Kedvelt szobanövény, mivel nem igényel sok fényt és jól alkalmazkodik a lakásokban uralkodó viszonyokhoz. Mérete és formája változatos lehet, van belőle kisebb termetű és nagyobb méretű változat is.

Latin neve: Aglaonema sp.

Ismertebb fajtái:

  • Közönséges rákvirág – Aglaonema commutatum
  • Kínai rákvirág – Aglaonema modestum
Rákvirág - Aglaonema

Rákvirág eredete, leírása

A rákvirág, tudományos nevén pedig Aglaonema, magyarul japán vízipálmának is emlegetett, egy trópusi vidékről származó virág. A nevétől eltérően nem tartozik se a vízinövények, se a pálmafélék csoportjába.  A vízhez annyiban kapcsolódik, hogy a kis fiatal hajtásai képesek egyszerű csapvízben is eléldegélni akár évekig.

A rákvirág haragoszöld színű, ovális alakú, amelynek a teteje kihegyesedik. A levelei nagy 20-30cm-esek, zöldek és vastagok, általában a száron görbülnek. Idősebb korában évelő, lakásban is gyönyörű. A bogyóterméseik beérésekor élénkbordó színűek. A növényi nedvének a bőrre kerülését kerüljük, hiszen ez bőrirritációt okoz, de ez hamar elmúlik.

Rákvirág gondozása, igénye

Megfelelő körülmények között, tehát meleg, párás és világos helyen kora tavasszal virágzik. Elhelyezhető felfüggesztve fali vázába, de vízben gyökereztetve, majd tovább nevelve is. Akár egy másik növénnyel összeültetve egy nagyobb tartóedénybe is nagyon különleges látványt nyújthat.

Aglaonema fényigénye

Igazi túlélő, hiszen a fény hiányát is képes eltűrni, a sötét sarkokat is, viszont ekkor le kell mondjunk a mintázatáról, ugyanis a sötétség hatására ez felszívódik róla. Rá is igaz az általános szabály, hogy minél több a mintázat rajta, annál rosszabbul tűri a fény hiányát. Tehát a világos helyeken szeret a legjobban élni, de a tűző naptól kíméljük, ettől lehullhatnak levelei. Minél több fényt kap, annál szebb a formája.

Hőigénye

A meleget kedveli, de a szárazságtól óvjuk. Ne helyezzük olyan részére a lakásnak, ahol gyorsan és könnyen változik a hőmérséklet, esetleg huzatos, az állandó kb. 18 és 30 fok közötti meleget szereti. Télen a 16°C-nál alacsonyabb hőmérsékletet kerülni kell, hogy ne szenvedjen kárt. A melegebb, párásabb környezet elősegíti a gyorsabb növekedést, így ha optimális körülmények között tartjuk, hamar szemet gyönyörködtetővé válik.

Rákvirág vízigénye

Mérsékelten öntözzük, ne locsoljuk túl, de ne is hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét, csak a felső réteget. A heti egyszeri locsolás talán a legmegfelelőbb. Ha nagyon nagy száraz meleg van, akkor permetezhetjük is gyakran, mert ezt igényli. Esetleg a cserepet helyezhetjük nedves kavicsrétegre, ez is elősegíti a magas páratartalmat. Túlöntözés esetén gyökérrothadás léphet fel, ezért fontos a mértékletesség. Télen, amikor a növény pihen, ritkábban öntözzük. 

Tápoldatozása

A rákvirág tápoldatozása elengedhetetlen a szép és egészséges növekedéséhez. A növekedési időszakban, tavasztól őszig, kéthetente adagoljunk neki általános szobanövény tápoldatot. Télen, a pihenő időszakban, elegendő havonta egyszer tápoldatozni. Ügyeljünk arra, hogy ne adagoljuk túl, mert a túlzott tápanyag károsíthatja a növényt.

TIPP:

Az esővíz vagy állott víz a legjobb számára, mivel a túl kemény víz károsíthatja a leveleket.

Virágoztatása

Amennyiben a rákvirág virágzik, annak örülhetünk, de tudnunk kell, hogy ritkán fordul elő szobanövényként. A virágzás elősegítéséhez a megfelelő fény, hőmérséklet és tápanyagok biztosítása szükséges. Ha virágzik, óvatosan bánjunk a virágokkal, mert ezek a növény energiaforrásai. Újra virágoztatni nehéz, de megfelelő körülmények között nem lehetetlen.

Teleltetése

Télen a 16°C-nál alacsonyabb hőmérsékletet kerülni kell, hogy ne szenvedjen kárt. Amikor a növény pihen, ritkábban öntözzük.Télen, a pihenő időszakban, elegendő havonta egyszer tápoldatozni vagy egyáltalán nem szükséges.

Rákvirág átültetése, szaporítása

Átültetése:

A fiatalabb növényeket érdemes minden tavasszal átültetni, az idősebbeket csak szükség esetén B típusú virágföldbe.

Szaporítása:

A növény felnyúlásra hajlamos, tavasszal ezt érdemes visszavágni. Szaporítani úgy a legkönnyebb, ha a levágott részeket vízbe tesszük, és megvárjuk, hogy gyökeret eresszen, és átültethetjük egy virágcserépbe. Ezeket az új gyökerezett hajtásokat kettesével vagy hármasával érdemes elültetni.

Aglaonema betegségei, kártevői és védekezés ellenük

A legjellemzőbb kártevők, amik megtámadhatják, az a takácsatka és a pajzstetvek, ezt könnyen észrevehetjük, hiszen a levelei elkezdenek barnulni. Ez ellen egyszerűen, növényvédőszerrel védekezhetünk.

Ha túl hideg, huzatos helyen tartjuk, növekedési problémák léphetnek fel.

Ügyeljünk a megfelelő fény-, és hőmennyiség biztosítására, hiszen ezek hiánya is könnyen megbetegítheti a virágunkat.

Rákvirág igényei röviden:

  • Fényigény: közepes, kerülni a közvetlen napfényt.
  • Hőigény: az állandó kb. 18 és 30 fok közötti meleget szereti
  • Öntözés: rendszeres, a talaj felső rétegének kiszáradása után.
  • Páratartalom: magas, rendszeres párásítás javasolt.
  • Talaj: jó vízelvezetésű, tápanyagokban gazdag.
  • Tápoldatozás: növekedési időszakban kéthetente, télen havonta.
  • Szaporítás: levéldugványokkal vagy osztással, tavasszal.

Fotók: dreamstime.com

Fátyolaszparágusz - Asparagus setaceus

Fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus) ápolása, gondozása

A fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), más néven selymes spárga, egy népszerű szobanövény, amely kecses, páfrányszerű leveleivel díszíti otthonunkat. Könnyen gondozható, és különleges megjelenésének köszönhetően a növénykedvelők kedvence. Ebben a cikkben bemutatjuk a fátyolaszparágusz gondozásának legfontosabb szempontjait, hogy növényed mindig egészséges és szép maradjon.

Virág leírása »
Guzmán-bromélia - Guzmania lingulata

Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata) ápolása, gondozása

A Guzmán-bromélia (Guzmania lingulata), közismert nevén skarlátcsillag, egy lenyűgöző és könnyen gondozható szobanövény. Különleges megjelenése és színes virágai miatt kedvelt választás a növénykedvelők körében. Ez a cikk részletes útmutatást nyújt a Guzmán-bromélia gondozásához, beleértve az optimális fény-, hő- és vízigényeket, valamint a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezést.

Virág leírása »