Botpálma, (Rhapis excelsa) ápolása, gondozása

A botpálma (Rhapis excelsa) egy igazán különleges szobanövény, amely elegáns megjelenésével és könnyű gondozhatóságával sokak kedvencévé vált. Ez a pálmaféle remekül alkalmazkodik a beltéri körülményekhez, így ideális választás lehet akár kezdő növénytulajdonosok számára is. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a botpálma ápolásának és gondozásának minden fontos mozzanatát, hogy növényed mindig a legjobb formáját hozhassa. Tarts velünk, és ismerd meg közelebbről ezt a csodálatos növényt!

Botpálma eredete, leírása

A botpálma eredetileg Dél-Kínából származik, ahol a trópusi erdők aljnövényzetében található meg. Nevét a bambuszhoz hasonló, vékony, hengeres szárairól kapta, amelyek sűrűn helyezkednek el és pálmalevelekben végződnek. A levelek sötétzöldek, legyezőszerűen szétterülők, ami különleges, egzotikus megjelenést kölcsönöz a növénynek. A botpálma lassan növekszik, így hosszú évekig hű társunk maradhat otthonunkban.

Botpálma gondozása, igényei

A botpálma gondozása nem igényel különösebb szakértelmet, de néhány alapvető igényére érdemes odafigyelni. Kedveli a világos, de közvetlen napsütéstől védett helyeket, valamint a magas páratartalmat. Fontos, hogy a talaj mindig enyhén nedves legyen, de a pangó vizet kerüljük. Tavasztól őszig hetente egyszer tápoldatozzuk, télen pedig csökkentsük a tápoldatozások számát. Rendszeres átültetéssel és szaporítással hosszú ideig szép marad a növény.

Botpálma-Rhapis excelsa

Rhapis excelsa fényigénye

A botpálma fényigénye mérsékelt, jól érzi magát világos, félárnyékos helyen is. Kerüljük a közvetlen napsütést, mert az megperzselheti a leveleket. Ha nincs elég természetes fény, mesterséges világítással is pótolhatjuk a szükséges fényt. Fontos, hogy a fényforrás ne legyen túl közel a növényhez, hogy elkerüljük a levelek sárgulását. Ideális esetben egy keletre vagy nyugatra néző ablak közelében helyezzük el.

Hőigénye

A botpálma mérsékelt hőmérsékletet kedvel, 18-24 °C között érzi magát a legjobban. Télen se tegyük olyan helyre, ahol a hőmérséklet 10 °C alá esik, mert a hideg károsíthatja a növényt. Kerüljük a hirtelen hőmérséklet-változásokat és a huzatos helyeket. A túlzott meleg sem tesz jót neki, ezért nyáron figyeljünk arra, hogy ne érje közvetlen hőforrás.

Botpálma vízigénye

A botpálma rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel. Tartsuk a talajt folyamatosan enyhén nedvesen, de ügyeljünk arra, hogy a cserép alatti tálcában ne álljon meg a víz. Nyáron gyakrabban, télen ritkábban öntözzük. Fontos, hogy a locsoláshoz szobahőmérsékletű vizet használjunk. A leveleket is érdemes időnként vízzel permetezni, hogy a növény körüli páratartalmat növeljük.

Tápoldatozása

Tavasszal és nyáron hetente egyszer, télen havonta egyszer tápoldatozzuk a botpálmát. Használjunk kiegyensúlyozott, folyékony szobanövénytápot. Ne vigyük túlzásba a tápoldatozást, mert az károsíthatja a növényt. A túl sok tápanyag felhalmozódhat a talajban, ami sólerakódást eredményezhet. Rendszeresen öntözzük át a növényt tiszta vízzel, hogy elkerüljük a talaj túltáplálását.

Virágoztatása

Botpálma-Rhapis excelsa

A botpálma nem a virágzásáról híres, és szobanövényként ritkán virágzik. Ha mégis virágzik, a kis, jelentéktelen virágok nem tesznek hozzá különösebben a növény díszértékéhez. Ha a virágzás bekövetkezik, az általában tavasszal történik. Az újravirágoztatás nem jellemző erre a növényre, így főként a levelek szépsége miatt tartjuk.

Botpálma átültetése, szaporítása

A botpálmát két-három évente érdemes átültetni, amikor a gyökerek már teljesen kitöltötték a cserepet. Az átültetéshez használjunk jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű virágföldet. Szaporítása tőosztással történhet, amit a tavaszi átültetéskor végezhetünk el. Vágjuk le a tőosztást éles késsel, és ültessük külön cserépbe az új növényt. Ügyeljünk arra, hogy az új hajtások gyökérzettel is rendelkezzenek.

Rhapis excelsa betegségei, kártevői és védekezés ellenük

 • Pajzstetű: A levelek alsó részén található barna, kemény pajzsok. Védekezés: töröljük le alkohollal átitatott vattával vagy használjunk speciális rovarirtót.
 • Takácsatka: A levelek sárgulása és finom hálók jelenléte. Védekezés: növeljük a páratartalmat és használjunk atkaölő szert.
 • Gyökérrothadás: Túlöntözés miatt a gyökerek elrothadhatnak. Védekezés: csökkentsük az öntözést és ültessük át a növényt friss talajba.
 • Levélszáradás: Túl száraz levegő vagy túlzott napfény hatására. Védekezés: permetezzük a leveleket vízzel és helyezzük árnyékosabb helyre.
 • Lisztecske: Fehér, vattaszerű bevonat a leveleken. Védekezés: szedjük le kézzel és használjunk rovarirtót.

Összefoglalás

A botpálma (Rhapis excelsa) ideális választás bármely otthonba, elegáns megjelenésével és könnyű gondozhatóságával. Mérsékelt fényigénye és közepes vízigénye miatt könnyen tartható, és kevésbé érzékeny a változó körülményekre. Az alapvető ápolási tanácsokat követve növényünk hosszú éveken át díszítheti otthonunkat. Rendszeres tápoldatozással, megfelelő öntözéssel és időnkénti átültetéssel biztosíthatjuk a botpálma egészségét és szépségét.

Botpálma ápolása, igényei röviden:

 1. Fényigény: Világos, de közvetlen napsütéstől védett hely.
 2. Öntözés: Enyhén nedves talaj, pangó víz kerülése.
 3. Páratartalom: Magas, időnkénti levelek permetezése.
 4. Talaj: Jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű virágföld.
 5. Tápoldatozás: Tavasszal és nyáron hetente, télen havonta.
 6. Szaporítás: Tőosztással tavasszal.
 7. Betegségek és kártevők: Pajzstetű, takácsatka, gyökérrothadás, levélszáradás, lisztecske.

Fotók: dreamstime.com