Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula)

A Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) egy rendkívül különleges és érdekes húsevő növény, amely híres ragadozó táplálkozási mechanizmusáról. Ezt a növényt gyakran „légycsapó” néven emlegetik, mivel levelei egyedülálló módon képesek megfogni és megemészteni az apró rovarokat.

Latin neve: Dionaea muscipula

Vénusz légycsapója - Dionaea muscipula

Dionaea muscipula eredete, leírása

A Vénusz légycsapója, latinul Dionaea muscipula a harmatfélék és a szegfűfélék családjába tartozó növény, amely rovarokat emészt. Fokozottan védett, hiszen csak az Egyesült Államok déli részén és Észak-Karolinában őshonos. Mocsarak és lápos vidékeken fordul elő, kedvező számára, a tizennyolcadik században itt fedezte fel egy angol természettudós.

A levelei kis kagylókra hasonlítanak, amelyeken találhatók az érzők, ezek második érintésre aktivizálódnak. Az illata rendkívül kellemes, ezzel a jövendőbeli áldozatait csábítja magához. Ha a kis érző sertékhez hozzáér egy rovar, a két levél összezárul, így fogságba ejti. A levél aprómirigyeiben elkezd termelődni egy fehérjeoldó emésztőanyag, elkezdi megemészteni, lebontani a csapdába esett rovart. Az emésztés folyamata több napig vagy egy-két hétig is eltarthat, ezután pedig kinyílik és az egész kezdődik elölről.

Vénusz légycsapója növény gondozása, igénye

A Vénusz légycsapójának gondozása nem túl összetett, de van vele egy-két gond és felelősség, viszont ilyen különleges növényért teljesen megéri. Ha felkelti az érdeklődésünket, nyugodtan merjük bevállalni.

Fényigénye

A félárnyékos helyen is megfelelően fejlődik, de a napfényt is rendkívül kedveli, így, ha fényre tesszük a szintén megfigyelhetőek változások, szép, intenzív piros színű lesz.

Dionaea muscipula hőigénye

A nyári időszakban biztosítsuk számára a szobahőmérsékletet. A tél folyamán a fejlődése lelassul, úgynevezett nyugalmi időszak köszönt be számára, ekkor elég számára a kb. 15 fok körüli hőmérséklet, illetve éppen nedves talaj.

Vízigénye

A Vénusz légycsapója az élőhelyéből következtetve, a mocsaras terültetek miatt szüksége van egy állandó páratartalomra és vízre. Olyan cserepet vegyünk számára, amelyben vízbe állítva tudjuk belehelyezni. Az öntözésére csak a desztillált víz vagy az esővíz felel meg, sima víz esetén könnyen elpusztulhat. A túlöntözés veszélye nála nem áll fent, a sok vizet is nagyon jól tűri.

Tápoldatozása

Tápoldatozni egyáltalán nem szabad, tilos, hiszen az ellenkezőt érjük el vele, nem egészségesebb lesz, hanem elpusztul, nem bírja majd el.

Etetése

A tévhitekkel ellentétben, nem kell etetni. Hagyni kell, hogy magának biztosítsa a megfelelő rovarmennyiséget, ne avatkozzunk bele.

TIPP:

Figyeljünk arra, hogy a növény leveleihez ujjal ne nyúljunk, mert érzékeny és a levele barnulását – pusztulását okozza.

Vénusz légycsapója szobanövény teleltetése

A Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) nem tipikus szobanövény, de megfelelő körülmények között otthon is tartható. Télire speciális gondoskodást igényel, mivel a növény természetes élőhelyén téli pihenőperiódusa (hibernáció) van.

A teleltetéshez kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Hűvös helyen tartás: Az ősz folyamán kezdje el csökkenteni a növény hőmérsékletét. A hibernáció alatt a növénynek kb. 4-10 Celsius-fokra van szüksége. Az ideális hely a pincében, garázsban vagy a hűtőszekrényben lehet, de ügyeljen arra, hogy a hely ne legyen túl sötét.

 2. Csökkentse az öntözést: Télen a Vénusz légycsapója kevesebb vizet igényel, de a talajt továbbra is nedvesen kell tartani. Ügyeljen arra, hogy ne álljon víz a növény alatt.

 3. Ne táplálja a növényt: Téli pihenő időszak alatt a növény nem fogja zárni a csapdáit, és nem szükséges táplálni.

 4. Csökkentse a világítást: A növénynek télen kevesebb fényre van szüksége, de némi természetes fényre továbbra is szüksége van. Ha a növényt hűtőszekrényben tartja, heti egyszer hagyja szobahőmérsékleten néhány órára, hogy megkapja a szükséges fényadagot.

 5. Tavasszal hozza vissza a melegbe: Amint a hőmérséklet eléri a 15 Celsius-fokot, viheti a növényt vissza a melegebb környezetbe. Növelje fokozatosan a hőmérsékletet, hogy ne okozzon sokkot a növénynek.

Fontos, hogy a Vénusz légycsapója nem egyszerűen tartható szobanövény, és speciális gondoskodást igényel. Ha a növény nem kap megfelelő gondoskodást, akkor a növény elpusztulhat.

Dionaea muscipula átültetése, szaporítása

Átültetése:

Átültetni óvatosan és körültekintően kell, mert a növény érzékeny és speciális igényei vannak. A növény gyökerei sérülékenyek, ezért az átültetés során nagyon óvatosnak kell lenni. Az átültetés legjobb időpontja a kora tavasz, amikor a növény a téli pihenőperiódusból ébred.

Talaj: speciális talajt igényel, amelynek savanyúnak és szegénynek kell lennie tápanyagokban. Ideális talajkeverék a tőzegmoha és a perlit vagy homok keveréke (arányban kb. 1:1).

Cserép – kaspó: Az edénynek kellően mélynek kell lennie, mert a növény gyökerei lefelé nőnek. Javasolt az áttetsző műanyag edény, hogy látható legyen a gyökérnövekedés és a vízszint.

Átültetés során óvatosan távolítsd el a növényt a régi edényből, lehetőleg úgy, hogy a gyökerei minél kevésbé sérüljenek. Ültessd be a növényt az új edénybe, de ne nyomja le túl szorosan a talajt.

Öntözés: Az átültetés után azonnal öntözzd meg a növényt. A Vénusz légycsapója lápos területeken él, ezért mindig nedvesen kell tartani a talajt. Soha ne használj klóros vagy ásványi anyagokban gazdag vizet, mert ez károsíthatja a növényt. Tisztított, desztillált víz vagy esővíz a legjobb.

Majd helyezd vissza a növényt a megfelelő helyre: A növény szereti a sok fényt, ezért olyan helyre kell tenni, ahol sok fény éri. Azonban kerüljük a közvetlen napfényt, mert ez túlmelegítheti és kiszáríthatja a növényt.

Az átültetés után néhány hétig figyeld a növényt, hogy biztosan jól érzi-e magát az új környezetében. Ha a növény levelei barnává válnak vagy elhalnak, az azt jelentheti, hogy a növénynek nem megfelelő a talaj vagy az öntözés.

Szaporítása:

A fiatal növény virágait távolítsuk el, ezzel is segítjük a fejlődését. Ezután a szaporításához szükséges kis, apró magjait azonnal vessük el. Viszont ezzel a módszerrel hosszú időt kell várnunk, kb. 4-5 év mire megnő, a Vénusz légycsapója élettartama kb. 30 év.

Célszerűbb, ha az oldalhajtásos szaporítást választjuk. Ezt akkor tudjuk megtenni, ha a növénynek 7 vagy több levele van. Ezt válasszuk le, ültessük földbe és hagyjuk meggyökeresedni.

Dionaea muscipula betegségei, kártevői és védekezés ellenük

Nem jellemző rá, hogy betegeskedik vagy kártevők támadják meg, inkább a gondozás elrontásával lehet probléma. A fent említett öntözővíz és a tápoldatozásával kapcsolatos tippek nagyon fontosak, hiszen ezek nem betartása végezetes hiba lehet, könnyen elpusztulhat.

Javaslatok a növény megvásárlásához:

A Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) egy izgalmas és egyedi szobanövény. Ha megfontoltad, hogy beszerzel egyet, néhány fontos szempontot érdemes szem előtt tartani a vásárlás során:

 1. Állapot: A Vénusz légycsapója esetében különösen fontos, hogy egészséges növényt válasszunk. Kerüld azokat a növényeket, amelyeknek a levelei barnák vagy szárazak. A növénynek zöldnek és életerősnek kell lennie, csapdáinak pedig jól záródnia kell.

 2. Méret: Az áruházakban gyakran kis méretű, fiatal növényeket árulnak. Bár ezek olcsóbbak lehetnek, fontos tudni, hogy a Vénusz légycsapója lassan növekszik, és a nagyobb, érettebb növények jobban ellenállnak a stressznek és a betegségeknek.

 3. Szállítás: Mivel a Vénusz légycsapója érzékeny a hőmérséklet-ingadozásra, ügyelj rá, hogy a növény szállítása során ne legyen túl hideg vagy túl meleg. Ha online vásárolod meg a növényt, ellenőrizd, hogy a szállítás során megfelelő körülmények között lesz-e.

 4. Származási hely: Mivel a Vénusz légycsapója védett növény, mindenképpen olyan forrásból vásárolj, ahol biztosított, hogy a növény legális úton, kultúrából származik, nem pedig természetből gyűjtötték.

 5. Szükségletek: Mielőtt megvennéd a Vénusz légycsapóját, győződj meg róla, hogy képes vagy-e megadni neki a megfelelő körülményeket. A növény nagy fényigényű, savanyú, tápanyagban szegény talajt és tiszta vizet igényel. Télen hűvösebb környezetet és pihenőidőszakot kell biztosítani számára. Ha ezeket a feltételeket nem tudod biztosítani, akkor más, kevésbé igényes húsevő növényt érdemes választani.

igényei röviden:

 

 • Öntözés: A talajt mindig nedvesen kell tartani. Desztillált vizet, esővizet vagy lágy vizet használjunk öntözéshez, mivel a klóros vagy ásványi anyagokban gazdag víz károsíthatja a növényt.

 • Fényigény: Sok fényre van szüksége, de kerüljük a közvetlen napfényt, mert az túlmelegítheti és kiszáríthatja a növényt.

 • Hőmérséklet: Szereti a melegebb környezetet, ideális hőmérséklete 20-30 Celsius-fok között van. Télen azonban hűvösebb környezetben (kb. 4-10 Celsius-fok) kell tartani.

 • Táplálék: Húsevő növény, amely rovarokkal táplálkozik. Nem szükséges külön tápoldattal ellátni, sőt, a túlzottan tápanyagdús környezet káros lehet a növény számára.

 • Talaj: Savanyú, tápanyagban szegény talajra van szüksége. Ideális a tőzegmoha és perlit vagy homok keveréke (1:1 arányban).
 • Átültetés: A Vénusz légycsapója érzékeny a gyökereinél, ezért az átültetést nagy óvatossággal kell végezni. Ideális időpont az átültetésre a kora tavasz.

 • Téli pihenőidőszak: A növénynek szüksége van egy téli pihenőperiódusra, melyet hűvös környezetben (4-10 Celsius-fok) kell eltöltenie. Ez idő alatt a világítást és az öntözést is csökkenteni kell.

Fotók: dreamstime.com

Rákvirág - Aglaonema

Rákvirág (Aglaonema) ápolása, gondozása

A cikkünk az egyre népszerűbb szobanövény, a Rákvirág (Aglaonema) gondozását és ápolását mutatja be részletesen. A cikk hasznos tippekkel és praktikákkal szolgál a rákvirág otthoni neveléséhez, így segítve az olvasókat abban, hogy a növényeik egészségesek és szépek maradjanak.

Virág leírása »
Sáfrányos zebralevél - Calathea croata

Sáfrányos zebralevél (Calathea croata)

A sáfrányos zebralevél (Calathea croata) egy különleges és látványos szobanövény, amely a trópusi esőerdők mélyéről származik. Jellegzetes tulajdonsága a színes, mintás levelei, amelyek sötétzöld, sárga és barna árnyalatokban pompáznak.

Virág leírása »