Hogyan hat a klímaváltozás a darazsakra?

Szponzorált tartalom.

Darázs
Kép forrása: pexels.com

A klímaváltozás ma már nemcsak egy távoli, fenyegető esemény, hanem egy már most is zajló folyamat, aminek hatásait egyre többen érezzük a bőrünkön. Hát még ha csak mi éreznénk, de az állatvilág is egyre elkeseredettebben reagál a növekvő hőmérsékletre és a kevesebb vízre. Így vannak ezzel a darazsak is, akik a megszokott patakok, tavak helyett más, alternatív vízforrást keresnek. Sajnos a közelünkben. Az alábbiakban azokat a lehetséges helyeket vesszük végig, ahol a darazsak vizet találhatnak, sőt néhány tippet is adunk, hogyan lehet mégis biztonságosan élvezni a kertet nyáron.

Vizet kereső darazsak a kertben

Nézzük, miért kánaán a darazsak számára a kertünk! Ott vannak a kerti csapok, az öntözőkannában maradt víz, a kis kerti tó, vödrök, a locsolás utáni kis tócsák… Már egy felfújható medence is vonzó lehet a darazsak számára, hiszen könnyen hozzáférhető, tiszta, bőséges vízmennyiséget kínál. Ha kisgyermekek használják a medencét, akkor mindenképp legyen mellettük felnőtt felügyelet. A víz maga is veszélyes tud lenni, de a játék hevében az iszogató darazsakat sem feltétlenül veszik észre. Hamar meg lehet a baj, ha fenyegetve érzik magukat a darazsak.

A kerti csapnál mindig figyeljünk, jól elzártuk-e. Így is keletkezik alatta általában egy kis pocsolya, amire előszeretettel szállnak rá a rovarok. Óvatosan locsoljunk tehát, nehogy rájuk lépjünk. Ha arra gondolunk, hogy milyen rossz szomjasnak lenni, akkor egyből megérthetjük a darazsak agresszivitását, ami afelé irányul, aki épp elzárja előlük a vízhez vezető utat.

A csap és a slag mellett találhatnak vizet a kutya vagy macska táljában is, tehát ott is számítani lehet a jelenlétükre. Az itatótálkát ezért érdemes kicsit távolabb tenni attól a helytől, ahol a kerti asztal és székek vannak. Azt sajnos szinte lehetetlen kivédeni, hogy a háziállatunk kapcsolatba kerüljön a rovarokkal. Egyes kutyák még el is játszanak azzal, hogy utánuk harapnak. Ha az orrukon elszenvednek egy-két darázscsípést, akkor hamar megtanulják, hogy velük nem érdemes kikezdeni.

Jó megoldás lehet a kerti baldachin, amit sokféleképp felszerelhetünk a kisebb medencék vagy a kerti bútorok fölé. Amellett, hogy nagyon hangulatosak, még a rovarokat is segítenek távoltartani. Kapható olyan baldachin is, ami mellé tartószerkezet is jár, így nem probléma, ha nyílt színen akarjuk felállítani, nem a tornácon.

Egy kis baldachin akkor is nagyon jól jöhet, ha kisbabát altatunk kint a jó levegőn. A babakocsira terítve megakadályozza, hogy a darazsak esetleg rászálljanak, ugyanakkor a levegő kellemesen átáramlik rajta. Arra figyelni kell, hogy a baba még véletlenül se tudja magára tekerni álmában a baldachint. Érdemes annyira rögzíteni, hogy ne essen a keze vagy a lába ügyébe.

A gyümölcsfákról lehullott, érett gyümölcs is a kertbe csalogathatja a darazsakat, hiszen nincs jobb számukra a cukros lénél. Fontos tehát, hogy ha megérett a gyümölcs, akkor mielőbb szedjük le a fáról, ne hagyjuk, hogy a kertet elárasszák a mindenhova szétpotyogó termések, amiket onnan már sokkal nehezebb összeszedni. A körtén vagy almán lakmározó darázsra könnyű rálépni, a következményei pedig elég fájdalmasak.

Darazsak a házban

Mivel a ház körül víz és élelem is bőséggel akad a darazsak számára, nem meglepő, hogy a fészküket is a közelbe telepítik. A háztetők alatt, védett zugokban, sarkokban, padlásokon gyakran találunk darázsfészkeket. Érdemes tehát tavasz közeledtével résen lenni, és az első gyanús jelekre szakember segítségét igénybe venni. A házba való bejutásukat szúnyoghálóval könnyen meg lehet előzni.

A tető alatt fészket verő darazsak nehezen érhetők el, olyan járatokat használnak, amikhez mi nem férünk hozzá. Nem is ajánlatos egyedül próbálkozni, mert súlyos sérüléseket lehet szenvedni. Arról nem is beszélve, hogy sokan allergiásak a darázscsípésre.

Ha valahol a falban vernek tanyát a darazsak, akkor félő, hogy előbb-utóbb találnak olyan kis réseket, amiken keresztül a házba is könnyen bejuthatnak. Ha úgy halljuk, hogy zümmög a fal, akkor mindenképp konzultáljunk szakemberekkel, akik szekszerűen elvégzik a darázsirtást.

Mit lehet tenni, ha már ott röpdösnek körülöttünk?

Nagyon fontos, hogy ne hessegessük idegesen a darazsakat, mert attól csak még agresszívebbé válhatnak. Egy nyugodtabb suhintással próbáljuk meg eltávolítani magunktól. A kertben jó szolgálatot tehetnek a darázscsapdák vagy álfészkek. A darázscsapdákat lehetőleg egy távolabbi fára tegyük fel, ne oda, ahol tartózkodni szeretnénk.

Végső esetben használhatunk darázsirtó spray-ket is, ezek igen nagy hatásfokkal végeznek a kis betolakodókkal. Egy kisebb fújás is bőven elég. Ezeknek az a hátránya, hogy elég kellemetlen szagúak, a fújás után még jó ideig érződik a levegőben. Persze csak akkor, ha beltéren használtuk.