Színes takarmánynövények, melyek vonzzák a tekintetet

Szonzorált cikk.

Jó néhány takarmánynövény vonzza a tekintetet a virágzás során, egytől egyig különleges látványt nyújtanak. A hüvelyesek például nemcsak a tekintetet vonzzák, hanem számos egyéb előnnyel is rendelkeznek. Az alábbiakban ezeket az előnyöket vesszük sorra, és azt is eláruljuk, hogy mire kell feltétlenül figyelni a vetőmag kiválasztása során.

Milyen előnyei vannak a hüvelyeseknek?

A hüvelyesek közül kiváló takarmánynövény például a tavaszi és őszi borsó, a csicseriborsó, a pannon bükköny, a szöszös bükköny és a tavaszi bükköny. Az említettek mellett a lóbab és a szója is bátran választható. Fontos szerepük van a takarmányozásban, mivel kiváló fehérjeforrások, és magas a tápanyagtartalmuk. Az előnyök közé sorolható, hogy alacsony a vízigényük, és kiváló nitrogénmegkötő képességgel rendelkeznek. Ezáltal fontos szerepet töltenek be a fenntartható mezőgazdaság megvalósításában, elengedhetetlen szerepük van a biodiverzitás fenntartásában.

A talajjavító tulajdonságuknak köszönhetően ezeket a növényeket előszeretettel alkalmazzák a vetésforgóban előveteményként. Egyes fajták kiemelkedően produktívak, valamint nemcsak zöldtakarmányként használhatóak, szénázsként és zöldtrágyaként is alkalmazhatóak. Ráadásul némely hüvelyes madáreleségként is felhasználható.

Népszerű hüvelyesek

A takarmányborsó magas fehérjetartalmának köszönhetően értékes alapanyag zöldtakarmánynak, valamint tápokhoz és keverékekhez. Jó választás előveteménynek, mivel sekély a gyökérzete, és nitrogénnel dúsítják a talajt a vele szimbiózisban élő rizóbiumbaktériumok. A bükköny is magas fehérjetartalommal rendelkezik, kiváló zöldtrágyázáshoz. Továbbá segít gazdagítani a talaj nitrogéntartalmát.

A csicseriborsó tökéletes választás abraktakarmányozáshoz. Jól tűri a meleget és a szárazságot, valamint jól megterem a gyenge termőhelyi adottságú talajon is. A népszerű hüvelyesek sorából nem maradhat ki a csillagfürt sem, hiszen jól hasznosítható a magas fehérjetartalmának köszönhetően. Vethető savanyú és gyenge termékenységű talajba, illetve előveteménynek is tökéletes a talajjavító tulajdonságai miatt.

Az említettek mellett a lóbab és a szója is kiváló takarmánynövény. Az utóbbi sokféle formában hasznosítható, számos fajtája van, és világszerte népszerű. A lóbab akár előveteménynek is jó választásnak bizonyul, mivel javítja a talaj termékenységét.

Mire kell figyelni a vetőmag kiválasztásakor?

A sikeres termesztés érdekében mindenképpen garantált minőségű, genetikailag tiszta, faj- és fajtaazonos vetőmagokat kell választani. A magas minőségű változatoknak köszönhetően nagy mértékben minimalizálhatóak a kockázatok, és természetesen kiszámíthatóbbá válik a termesztés folyamata.

Fontos, hogy megbízható forrásból származzanak a vetőmagok, és szolgálják a fenntartható gazdálkodást. Természetesen a megbízható minőség mellett az is fontos, hogy az ár versenyképes legyen. A Primag webáruházában kizárólag olyan vetőmagok találhatóak, amelyek minden fontos kritériumnak megfelelnek.

Fotó forrása: pexels.com

További érdekes cikkek, növény leírások:

Könnyen kezelhető, igénytelen szobanövények

10+1 legjobb légtisztító növény lakásba

Szobai futóka (Epipremnum aureum) gondozása, jellemzői

Lepkeorchidea (Phalaenopsis) gondozása, ápolása, igényei

Vesszőkaktusz gondozása – Rhipsalis sp.